Повеќе истражувања укажале на позитивните ефекти врз здравјето од умереното пиење кафе. Денес зборуваме за тоа како овој напиток може да се направи уште поздрав, но и поароматичен. Еве неколку предлози:
Цимет – посипете го кафето со цимет во прав или додадете стапче цимет во филџанот, овој зачин има антивирусни и антибактериски својства, што е мошне корисно во постудените месеци, додека истовремено помага во регулирањето на нивоата на шеќер и триглицериди во крвта.
Ѓумбир – во кафето можете да додадете и малку ѓумбир во прав. Ѓумбирот го поттикнува варењето, ја намалува надуеноста и гасовите, а, исто така, помага и кај симптомите на настинка. Овој зачин ги ублажува и болките кај артритис со оглед на тоа дека делува антиинфламаторно.
Какао и црно чоколадо – флавонолите од какаото ја подобруваат циркулацијата, концентрацијата и будноста, го регулираат крвниот притисок и делуваат антиинфламаторно. Додадете една лажичка какао или ставете 2 коцки црно чоколадо во кафето да се растопат.
Кокосовото млеко и кокосовото масло – кокосовото млеко претставува добра алтернатива за кравјото млеко, особено ако сте забележале дека ви пречи лактоза. Кокосовото млеко и кокосовото масло содржат лауринска киселина, која го поттикнува имунитетот и во организмот се претвора во монолаурин, соединение со антивирусни и антибактериски својства. Што се однесува, пак, до количествата, за почеток можете да пробате кафе со додаток на 1 супена лажица кокосово млеко или 1 кафена лажица кокосово масло.
Кокосов шеќер – овој шеќер не се добива од кокос, туку од сокот од цвет од кокосова палма. Содржи помали количества цинк, железо, магнезиум и витамини од Б-комплексот. Кокосовиот шеќер содржи инулин кој делува како пребиотик и така го поттикнува растот на пријателските бактерии во цревата.
Екстракт од ванила – ванилата традиционално се користи не само заради слатката арома, туку и заради нејзините медицински својства. Ванилата ја поттикнува концентрацијата и поволно делува на расположението. Мирисот на ванила, исто така, помага во контролата на апетитот.