Доење-мајчиното млеко како храна и лек

Доењето е кога го храните вашето бебе мајчино млеко, обично директно од вашите гради. Тоа се нарекува и нега. Донесувањето одлука за доење е лична работа. Тоа е, исто така, она што веројатно ќе привлече мислења од пријателите и семејството. Многу медицински експерти силно препорачуваат исклучиво доење (без формула, сок или вода) 6 месеци. По воведувањето на друга храна, се препорачува да се продолжи со доење во текот на првата година од животот на бебето.

Доењето е кога го храните вашето бебе мајчино млеко, обично директно од вашите гради. Тоа се нарекува и нега. Донесувањето одлука за доење е лична работа. Тоа е, исто така, она што веројатно ќе привлече мислења од пријателите и семејството.

Многу медицински експерти силно препорачуваат исклучиво доење (без формула, сок или вода) 6 месеци. По воведувањето на друга храна, се препорачува да се продолжи со доење во текот на првата година од животот на бебето.

Колку често треба да го доите вашето бебе зависи од тоа дали вашето бебе претпочита мали, чести оброци или подолго хранење. Ова ќе се промени како што вашето бебе расте. Новороденчињата често сакаат да се хранат на секои 2-3 часа. До 2 месеци, хранењето на секои 3-4 часа е вообичаено, а до шестиот месец, повеќето бебиња се хранат на секои 4-5 часа.

Вие и вашето бебе сте единствени, а одлуката за доење зависи од вас.

Знаци дека вашето бебе е гладно
Еден од најчестите начини на кои вашето бебе ќе ве извести дека е гладно е да плаче. Други знаци дека вашето бебе е подготвено да се храни вклучуваат:

Лижење на нивните усни или испакнување на јазикот
Изместувања, што им ги движи вилицата, устата или главата за да ги бараат вашите гради
Ставање на раката во устата
Отворање на устата
Мешаница
Цицање работи

Придобивките од доењето за бебето
Мајчиното млеко обезбедува идеална исхрана за доенчињата. Има речиси совршена мешавина на витамини, протеини и масти – сè што му е потребно на вашето бебе да расте. И сето тоа е обезбедено во форма полесно сварлива формула за доенчиња. Мајчиното млеко содржи антитела кои му помагаат на вашето бебе да се бори против вирусите и бактериите. Доењето го намалува ризикот на вашето бебе да има астма или алергии. Плус, бебињата кои се доени исклучиво во првите 6 месеци, без никаква формула, имаат помалку инфекции на увото, респираторни заболувања и напади на дијареа. Тие, исто така, имаат помалку хоспитализации и одења на лекар.

Доењето е поврзано со повисоки IQ резултати во подоцнежното детство во некои студии. Уште повеќе, физичката блискост, допирањето кожа на кожа и контактот со очите, помагаат на вашето бебе да се поврзе со вас и да се чувствува безбедно. Доенчињата кои се доени имаат поголема веројатност да ја зголемат вистинската количина на тежина додека растат, наместо да станат деца со прекумерна тежина.

ААП вели дека доењето исто така игра улога во спречувањето на СИДС (синдром на ненадејна смрт на доенчиња). Се смета дека го намалува ризикот од дијабетес, дебелина и одредени видови на рак, но потребни се повеќе истражувања.

Придобивки од доењето за мајката
Доењето согорува дополнителни калории, па може да ви помогне побрзо да ја намалите тежината на бременоста. Го ослободува хормонот окситоцин, кој и помага на вашата матка да се врати во големината пред бременоста и може да го намали крварењето на матката по раѓањето. Има континуирани придобивки од доењето повеќе од 1 година, а до 2 години, особено кај мајката. Доењето исто така го намалува ризикот од рак на дојка и јајници. Може да го намали и ризикот од остеопороза.

Бидејќи не мора да купувате и мерите формула, да стерилизирате брадавици или топли шишиња, тоа ви заштедува време и пари. Исто така, ви дава редовно време да се опуштите тивко со вашето новороденче додека се поврзувате.

Дали ќе направите доволно млеко за доење?
Првите неколку дена по раѓањето, вашите гради прават идеално „прво млеко“. Тоа се нарекува колострум. Колострумот е густ, жолтеникав и го нема многу, но има многу за да ги задоволи нутритивните потреби на вашето бебе. Колострумот му помага на дигестивниот тракт на новороденчето да се развие и да се подготви за варење на мајчиното млеко.

Колострумот е првата фаза на мајчиното млеко, која се менува со текот на времето за да му ја даде на вашето бебе потребната исхрана додека расте. Втората фаза се нарекува преодно млеко. Ова го правите бидејќи вашиот колострум постепено се заменува со третата фаза од мајчиното млеко, наречено зрело млеко.

Ќе почнете да правите преодно млеко неколку дена по раѓањето. До 10 до 15 дена по раѓањето, ќе направите зрело млеко, кое му ја дава на вашето бебе сета исхрана што му е потребна.

Повеќето бебиња губат мала количина на тежина во првите 3 до 5 дена по раѓањето. Ова не е поврзано со доењето.

Бидејќи на вашето бебе му треба повеќе млеко и повеќе доење, вашите гради реагираат со производство на повеќе млеко. Експертите препорачуваат да се обидувате да доите исклучиво (без формула, сок или вода) 6 месеци. Ако дополните со  дохрана, вашите гради може да направат помалку млеко.

Дури и ако доите помалку од препорачаните 6 месеци, подобро е да доите кратко отколку воопшто да не доите. Можете да додадете цврста храна на 6 месеци, но и да продолжите да доите доколку сакате да продолжите да произведувате млеко.

Дали вашето бебе добива доволно млеко?

Многу мајки кои дојат се прашуваат дали нивните бебиња добиваат доволно млеко за добра исхрана. Ако вашето бебе добива доволно мајчино млеко, треба:

Дали вашето бебе добива доволно млеко?

Многу мајки кои дојат се прашуваат дали нивните бебиња добиваат доволно млеко за добра исхрана. Ако вашето бебе добива доволно мајчино млеко, треба:

Да не губи повеќе од 7% од нивната родилна тежина во првите неколку дена по породувањето
Изгледа  сито околу 1-3 часа помеѓу хранењето
Има најмалку 6 пелени дневно влажни со многу бледо или јасно мочање до 7-10 дена.

Која е најдобрата положба за доење?
Најдобрата поза за вас е онаа во која вие и вашето бебе сте удобни и опуштени и не мора да се напрегате за да ја држите положбата или да продолжите да доите. Еве неколку вообичаени позиции за доење на вашето бебе:

Положба на лулка. Потпрете ја страната на главата на вашето бебе во кривината на лактот со целото тело свртено кон вас. Поставете го стомакот на вашето бебе наспроти вашето тело за да се чувствува целосно поддржано. Вашата друга, „слободна“ рака може да се завитка за да ги поддржи главата и вратот на вашето бебе — или да стигне низ нозете на вашето бебе за да го поддржи долниот дел од грбот.
Фудбалска позиција. Поставете го грбот на вашето бебе по подлактицата за да го држите вашето бебе како фудбал, потпирајќи ги главата и вратот во вашата дланка. Ова најдобро функционира со новороденчиња и мали бебиња. Исто така, добра позиција е ако се опоравувате по породување со царски рез и треба да го заштитите вашиот стомак од притисокот или тежината на вашето бебе.
Странично лежечка положба. Оваа поза е одлична за ноќно хранење во кревет. Лежењето странично, исто така, функционира добро ако се опоравувате од епизиотомија, засек за проширување на вагиналниот отвор за време на породувањето. Користете перници под вашата глава за да се чувствувате удобно. Потоа гушкајте се до вашето бебе и употребете ја слободната рака за да ги подигнете градите и брадавицата во устата на вашето бебе. Штом вашето бебе е правилно „заврзано“, поддржете ги главата и вратот со слободна рака за да нема извртување или напнување за да продолжите да доите.
Држење за вкрстена лулка. Седнете право на удобен стол кој има потпирачи за раце. Држете го вашето бебе во кривината на раката што е спроти градите што ќе го користите за да го нахраните. Поддржете им ја главата со раката. Понесете го вашето бебе низ телото така што стомаците се свртени еден кон друг. Користете ја другата рака за да ги заглавите градите во држач во форма на буквата У. Донесете ја устата на вашето бебе до градите и прицврстете ги во лулка и не се навалувајте напред.
Лежерна позиција. Оваа позиција, исто така наречена биолошко негување, е многу налик на тоа како звучи. Наменета е да ги искористи природните инстинкти за доење за вас и вашето бебе. Навалете се наназад, но не на рамно, на кауч или кревет. Имајте добра поддршка за главата и рамената. Држете го вашето бебе така што се допираат сите предни страни. Дозволете му на вашето бебе да заземе каква било положба во која е удобна се додека образот му лежи во близина на вашите гради. Помогнете му на вашето бебе да се зацврсти ако му треба.

Како да го натерате вашето бебе „да се закачи“ за време на доењето
Поставете го вашето бебе свртено кон вас, така што вашето бебе е удобно и не мора да го врти вратот за да се храни. Со едната рака, откопчајте ги градите и нежно галете ја долната усна на вашето бебе со брадавицата. Инстинктивниот рефлекс на вашето бебе ќе биде широко да ја отвори устата. Со раката што го поддржува вратот на вашето бебе, приближете ја устата околу вашата брадавица, обидувајќи се да ја центрирате брадавицата во устата над јазикот.

Ќе знаете дека вашето бебе е „закачено“ правилно кога двете усни се стиснати нанадвор околу вашата брадавица. Вашето новороденче треба да ја има целата ваша брадавица и поголемиот дел од ареолата, што е потемната кожа околу вашата брадавица, во устата. Иако може да почувствувате мало пецкање или влечење, доењето не треба да биде болно. Ако вашето бебе не е правилно прицврстено и се дои со мазен, удобен ритам, нежно турнете  ја вашата пупка меѓу непцата на вашето бебе за да го  изврши вшмукувањето, или извадете ја брадавицата и обидете се повторно. Доброто „зацврстување“ помага да се спречат болните брадавици.

Совети за новите мајки кои дојат
Некои работи ви помагаат да се подготвите за доење:
Добијте редовна пренатална грижа за да ви помогне да избегнете предвремено породување.
Кажете му на вашиот лекар дека планирате да доите и прашајте каква поддршка нуди установата што планирате да ја дадете за да ви помогне да доите по раѓањето.
Одете на час за доење.
Побарајте од вашиот лекар да ве поврзе со консултант за лактација, кој може да ве научи на основите на доењето и да ви помогне доколку имате проблеми.
Разговарајте со вашиот лекар за какви било здравствени состојби што ги имате или лекови што ги земате кои би можеле да го попречат доењето.
Кажете му на вашиот лекар и болнички даватели на здравствена заштита дека сакате да доите што е можно поскоро по породувањето.
Разговарајте со пријателите кои дојат или придружете се на група за поддршка за доење.
Резервирајте ги залихите што ви се потребни за доење, како што се градници за доење и други предмети.
Овие совети, наречени ABC за доење, ќе ви помогнат вам и на вашето бебе да се чувствувате удобно со процесот:

Дали има медицински размислувања при доењето?
Во неколку ситуации, доењето може да му наштети на бебето. Еве неколку причини поради кои не треба да доите:

Вие сте ХИВ позитивни. Можете да го пренесете ХИВ вирусот на вашето бебе преку мајчиното млеко.
Имате активна, нелекувана туберкулоза.
Примате хемотерапија за рак.
Користите нелегална дрога, како што се кокаин или марихуана.
Вашето бебе има ретка состојба наречена галактоземија и не може да го толерира природниот шеќер, наречен галактоза, во мајчиното млеко.
Земате одредени лекови на рецепт, како што се некои лекови за мигренозни главоболки, Паркинсонова болест или артритис.

Разговарајте со вашиот лекар пред да започнете да доите ако земате лекови на рецепт од било кој вид. Вашиот лекар може да ви помогне да донесете информирана одлука врз основа на вашиот конкретен лек.

Настинката или грипот не треба да ве спречуваат да доите. Мајчиното млеко нема да му ја даде на вашето бебе болеста, па дури и може да му даде антитела на вашето бебе за да помогне во борбата против болеста.

Исто така, ААП сугерира – почнувајќи од 4-месечна возраст – доенчињата кои се доени исклучиво и доенчињата кои се делумно доени и добиваат повеќе од половина од нивното дневно хранење како мајчино млеко, треба да се надополнуваат со орално железо. Ова треба да продолжи се додека храната со железо, како што се житариците збогатени со железо, не се воведат во исхраната. ААП препорачува да се проверат нивоата на железо кај сите деца на возраст од 1 година.

Разговарајте за суплементација и на железо и на витамин Д со вашиот педијатар. Вашиот лекар може да ве упати за препораки за соодветните количини и за вашето бебе и за вас, кога да започнете и колку често треба да се земаат додатоците.

Кои се некои вообичаени предизвици со доењето?
Болни брадавици. Може да очекувате болка во првите недели од доењето. Погрижете се вашето бебе правилно да се прицврсти и користете еден прст за да го прекинете вшмукувањето на устата на вашето бебе после секое хранење. Тоа ќе помогне да се спречат болните брадавици. Ако сè уште ве боли, погрижете се да доите со секоја дојка доволно целосно за да ги испразните млечните канали. Ако не го направите тоа, вашите гради може да се натрупаат, отечени и болни. Држењето мраз или вреќа замрзнат грашок против болните брадавици може привремено да ја намали непријатноста. Одржувањето на вашите брадавици суви и оставањето да се „сушат на воздух“ помеѓу хранењето, исто така помага. Вашето бебе има тенденција да цица поактивно на почетокот. Затоа започнете со хранење со помалку болната брадавица.
Суви, испукани брадавици. Избегнувајте сапуни, парфимирани креми или лосиони со алкохол во нив, што може да ги направи брадавиците уште посуви и испукани. Можете нежно да нанесете чист ланолин на вашите брадавици по доењето, но бидете сигурни дека нежно ќе го измиете ланолинот пред повторно да доите. Честото менување на перничињата на градникот ќе им помогне на вашите брадавици да останат суви. И треба да користите само памучни влошки за градник.
Грижи за производство на доволно млеко. Општо правило е дека бебето кое мокри шест до осум пелени дневно, најверојатно добива доволно млеко. Најдобро е да не го дополнувате мајчиното млеко со формула и никогаш не му давајте на вашето бебе обична вода. На вашето тело му треба честото, редовно барање на доењето на вашето бебе за да продолжи да произведува млеко. Некои жени погрешно мислат дека не можат да дојат ако имаат мали гради. Но, жените со мали гради можат да прават млеко исто како и жените со големи гради. Добрата исхрана, многу одмор и да се остане добро хидриран, исто така помага.
Пумпање и складирање на млеко. Мајчиното млеко можете да го набавите рачно или да го пумпате со пумпа за гради. Можеби ќе бидат потребни неколку дена или недели за вашето бебе да се навикне на мајчиното млеко во шише. Затоа почнете да вежбате рано ако се враќате на работа. Мајчиното млеко може безбедно да се користи во рок од 2 дена доколку се чува во фрижидер. Мајчиното млеко можете да го замрзнете до 6 месеци. Не го загревајте или одмрзнувајте замрзнатото мајчино млеко во микробранова печка. Тоа ќе уништи некои од неговите квалитети за зајакнување на имунитетот и може да предизвика масните делови од мајчиното млеко да станат супер жешки. Наместо тоа, одмрзнете го мајчиното млеко во фрижидер или во сад со топла вода.
Превртени брадавици. Превртената брадавица не се набива нанапред кога ја штипнувате ареолата, темната кожа околу брадавицата. Консултант за лактација — специјалист за едукација за доење — може да ви даде совети кои им овозможуваат на жените со превртени брадавици успешно да дојат.

Каде можам да добијам помош за доење?
Сликите на мајки кои ги дојат своите бебиња прават да изгледа едноставно — но на некои жени им е потребна помош и обука. Може да дојде од медицинска сестра, лекар, член на семејството или пријател и им помага на мајките да ги надминат можните нерамнини на патот.

Обратете се до пријателите, семејството и вашиот лекар со какви било прашања што можеби ги имате. Најверојатно, жените во вашиот живот ги имале истите прашања.