
Истражувањето, предводено од тим научници од повеќе институции во САД, имало за цел да објасни зошто намалувањето на внесот на калории генерално води до губење на тежината.
Претходните истражувања покажале дека аминокиселината цистеин може да игра улога, но досега нејзината функција не јасна.
„Обратна анализа на клиничко испитување со ограничен внес на калории кај луѓе откри нов играч во енергетскиот метаболизам“, вели физиологот Ерик Равусин од Центарот за биомедицински истражувања во Пенингтон.
Сега е познато дека намалувањето на нивоата на цистеин влијае на претворањето на белите масти (кои се складираат во телото) во кафеави масти (кои се користат за согорување на енергија и производство на топлина), во суштина дејствувајќи како биолошки мотор за губење на тежината.
Со други зборови, контролираната диета се чини дека е ефикасна стратегија за слабеење првенствено затоа што го намалува цистеинот – кој се наоѓа во многу храна богата со протеини – додека самото броење калории можеби не е најдобриот пристап.
Вистината за зелениот чај и согорувањето на мастите
За да го тестираат ова, истражувачите спровеле експеримент врз глувци на кои им било спречено да произведуваат свој цистеин. Во споредба со глувците кои можеле да го синтетизираат, овие животни изгубиле 25 до 30 проценти од телесната тежина за само една недела кога цистеинот не бил додаден преку исхраната.
Иако студијата, објавена во списанието „Nature Metabolism“, не вклучувала човечки субјекти, истражувачите анализирале податоци од 238 лица кои претходно учествувале во експеримент со ограничен внес на калории. Податоците покажале дека овие лица имале помалку цистеин во масното ткиво, што укажува дека постои врска помеѓу калориите и цистеинот и кај луѓето.
Можно е цистеинот да биде цел за фино подесување на метаболизмот, но тоа е пристап што бара претпазливост: блокирањето на цистеинот кај глувците предизвикало губење на тежината што го загрозувало животот (иако тежината се вратила кога нивоата на цистеин се вратиле во нормала), а оваа аминокиселина е позната како неопходна за други метаболички функции.
„Покрај драстичното губење на тежината и зголеменото согорување на мастите поради отстранувањето на цистеинот, оваа аминокиселина е исто така централна за редокс рамнотежата и редокс патиштата во биологијата“, вели Штадлер.
Она што создава предизвик е фактот дека нашите тела се прецизно подесени механизми: зголемувањето и губењето на тежината се под влијание на цела низа фактори, па кога еден процес е нарушен, многу други можат да бидат засегнати. Тоа е сложена слика – но сега разбираме многу повеќе отколку порано.