Егзема-состојба на кожата која погодува 30 милиони луѓе годишно

Егземата, која погодува повеќе од 30 милиони луѓе годишно, е кожна состојба која резултира со чешање, суви, црвени дамки на кожата што може да доведат до лупење, лупење, па дури и плускавци и рани. Истражете што предизвикува или предизвикува егзема, како и собирајте совети за тоа како можете да ја лекувате и управувате состојбата. Постојат многу видови на егзема, секој со свој сет на причини, симптоми, дијагнози и третмани. Иако тие се разликуваат едни од други, нешто што им е заедничко е тоа што обично се хронични, долгорочни состојби со повторливи симптоми.

Егземата, која погодува повеќе од 30 милиони луѓе годишно, е кожна состојба која резултира со чешање, суви, црвени дамки на кожата што може да доведат до лупење, лупење, па дури и плускавци и рани. Истражете што предизвикува или предизвикува егзема, како и собирајте совети за тоа како можете да ја лекувате и управувате состојбата. Постојат многу видови на егзема, секој со свој сет на причини, симптоми, дијагнози и третмани. Иако тие се разликуваат едни од други, нешто што им е заедничко е тоа што обично се хронични, долгорочни состојби со повторливи симптоми.

Видови на егзема
Секој тип на егзема може различно да влијае на кожата, од тоа како кожата е оштетена до кои делови од телото се погодени.

Различните видови на егзема вклучуваат:

Атопичен дерматитис
Најчестиот тип на егзема е атопичен дерматитис, кој предизвикува воспалени и чешачки осип на кожата. Во Соединетите Држави, околу 3 од 10 луѓе имаат атопичен дерматитис – првенствено деца и тинејџери. Овој тип на егзема погодува околу 7% од возрасните.23

Контактен дерматитис
Контактна егзема или контактен дерматитис се јавува кога кожата ќе дојде во контакт со супстанца во вашата околина, како што е иритант или алерген. Контактниот дерматитис е исклучително чест, а во одреден период од животот влијае до 1 од 5 луѓе. Може да се појави подолг временски период, особено ако иритантот или алергенот е тешко да се избегне или може да биде индиректен, како реакција на козметика.4

Себороичен дерматитис
Себороичниот дерматитис (SD), познат и како себороичен егзема, може да предизвика воспаление на кожата и чешање на „лушпите“. Најчесто се јавува во областите на телото со многу лојни жлезди (кои произведуваат масло), како што се скалпот, веѓите и образите. Областите каде што наборите на вашата кожа исто така може да бидат засегнати, како што се пазувите, препоните или под градите. СД е поретко од некои други видови на егзема, зафаќајќи 3-10 на секои 100 луѓе.5

Постојат неколку видови на СД, кои можат да ги погодат доенчињата, тинејџерите и возрасните.6 Во други случаи, симптомите на СД може да ја придружуваат Паркинсоновата болест, други нарушувања на мозокот или ХИВ.1

Дишидротична егзема
Дишидротичната егзема предизвикува меурчиња исполнети со течност наречени везикули на дланките на вашите раце и стапала. Најчест е кај возрасните на возраст од 20 до 40,7 години

Овој тип на егзема најпрво бил наречен дисхидроза, што значи отежнато потење. Иако терминот „дишидротична егзема“ сè уште се користи денес, тој не е медицински точен – бидејќи болеста не е предизвикана од абнормални потни жлезди. Други термини за дисхидротична егзема вклучуваат помфоликс, рекурентен везикуларен палмоплантарен дерматитис или акутен палмоплантарен дерматитис.

Нумуларна егзема
Нумуларната егзема предизвикува чешање на подигнати испакнатини наречени плаки, најчесто на рацете и нозете.

Оваа состојба се нарекува и нумуларен дерматитис, дискоидна егзема или микробна егзема. Обично се развива на возраст од 50-65 години кај мажи и на возраст од 15-25 години кај жени. Неговата севкупна преваленца сè уште е широка проценка – се движи од 0,1% до 9,1% од населението.

Стазаски дерматитис
Стазичниот дерматитис предизвикува осип, сувост, плаки, кора и плускавци на кожата на долниот дел од ногата, глуждот или стапалото – делови од телото кои се веќе отечени од слаб проток на крв. Стазичниот дерматитис, или венскиот дерматитис, е најчест кај луѓето со слаба циркулација на крвта во вените на нивните нозе (наречена хронична венска инсуфициенција) – што најчесто ги погодува постарите возрасни лица. Исто така, може да се појави ситуационално, како на пример по лоша повреда на ногата, згрутчување на крвта во ногата или операција.

Околу 15 до 20 милиони луѓе на возраст над 50 години живеат со стазазен дерматитис.

Астеатотична егзема
Астеатотичната егзема предизвикува чешање, лушпести, суви лезии и испукана кожа (познати како пукнатини). Познато е и како ксероза (сува кожа) или егзема craquelé (пукната егзема). Тоа е најчестиот тип на егзема кај возрасни постари од 60 години – што влијае на над 70% од постарите возрасни лица – но може да се појави и кај помлади возрасни лица. Најчесто се јавува во текот на зимските месеци, најверојатно поради намалената влажност предизвикана од греењето во затворен простор.12

Невродермитис
Невродерматитисот се состои од суви, чешачки дамки кои можат да се претворат во лушпести, дебели или подигнати плаки кои често чешаат. Исто така познат како хроничен лишај симплекс, хроничниот невродерматитис обично ги погодува возрасните на возраст од 30 до 50 години.

Овој тип на егзема се влошува со гребење, самиот симптом што го предизвикува. Ова може да создаде маѓепсан круг на гребење, проследен со одблесоци, проследени со гребење итн. Честото чешање на погодената област може да доведе до иритација и инфекција.

Симптоми на егзема
Симптомите на егзема може да варираат од личност до личност во зависност од видот. Повеќето видови егзема имаат тенденција да предизвикаат сува кожа, лезии со чешање и осип. Различните типови на егзема обично имаат знаци на лупење, течење или формирање на кора на кожата.

Исипите може да варираат во зависност од тонот на кожата. Луѓето со потемна кожа може да имаат осип што изгледа како пепел, сив, кафеав или виолет; при што луѓето со посветла кожа може да забележат црвени или розови осип.

Најчесто, луѓето со егзема доживуваат: 

Сува кожа
Силно чешање, особено ноќе
Мали испакнатини исполнети со течност што може да истечат и да се пресукаат по гребење
Задебелена, испукана или лушпеста кожа
Сурова, чувствителна, отечена кожа поради гребење


Причини и фактори на ризик
Иако е широко прифатено дека воспалението на кожата доведува до егзема, експертите не разбираат целосно што го предизвикува секој тип на егзема. Најпознатиот фактор на ризик за егзема е лична или семејна историја на астма или алергии, две состојби кои најчесто се појавуваат со егзема. Семејната историја на егзема е исто така фактор на ризик. Живеењето во град или сува клима, исто така, може да ги зголеми шансите за развој на егзема.

Одредени фактори на животната средина, како што е изложеноста на алергени или надразнувачи, може да ги поттикнат или влошат симптомите. Еколошките предизвикувачи за егзема варираат од личност до личност и зависат од типот на егзема. Вообичаени предизвикувачи вклучуваат:

Сув воздух, екстремна топлина или студ
Сапуни, шампон или други предмети за лична нега
Детергенти за перење или омекнувачи за алишта
Одредени ткаенини, како волна или полиестер
Мириси за свеќи
Метали пронајдени во накит или прибор
Хемикалии кои се наоѓаат во производите за чистење
Природни течности од овошје, зеленчук и месо
Стрес (кој може да предизвика воспаление на кожата)

Симптоми на егзема
Симптомите на егзема може да варираат од личност до личност во зависност од видот. Повеќето видови егзема имаат тенденција да предизвикаат сува кожа, лезии со чешање и осип. Различните типови на егзема обично имаат знаци на лупење, течење или формирање на кора на кожата.

Исипите може да варираат во зависност од тонот на кожата. Луѓето со потемна кожа може да имаат осип кои изгледаат како пепел, сив, кафеав или виолет; додека луѓето со посветла кожа може да забележат црвени или розови осип.

Најчесто, луѓето со егзема доживуваат: 

Сува кожа
Силно чешање, особено ноќе
Мали испакнатини исполнети со течност што може да истечат и да се пресукаат по гребење
Задебелена, испукана или лушпеста кожа
Сурова, чувствителна, отечена кожа поради гребење

Причини и фактори на ризик
Иако е широко прифатено дека воспалението на кожата доведува до егзема, експертите не разбираат целосно што го предизвикува секој тип на егзема. Најпознатиот фактор на ризик за егзема е лична или семејна историја на астма или алергии, две состојби кои најчесто се појавуваат со егзема. Семејната историја на егзема е исто така фактор на ризик. Живеењето во град или сува клима, исто така, може да ги зголеми шансите за развој на егзема.

Одредени фактори на животната средина, како што е изложеноста на алергени или надразнувачи, може да предизвикаат или влошат симптоми. Еколошките предизвикувачи за егзема варираат од личност до личност и зависат од типот на егзема. Вообичаени предизвикувачи вклучуваат:

Сув воздух, екстремна топлина или студ
Сапуни, шампон или други предмети за лична нега
Детергенти за перење или омекнувачи за алишта
Одредени ткаенини, како волна или полиестер
Мириси за свеќи
Метали пронајдени во накит или прибор
Хемикалии кои се наоѓаат во производите за чистење
Природни течности од овошје, зеленчук и месо
Стрес (кој може да предизвика воспаление на кожата)

Дијагноза
Ако се сомневате дека имате егзема или друга болест на кожата, најдобро е да посетите медицинска нега за да се осигурате дека ја имате вистинската дијагноза. Вашиот давател на примарна нега обично може да постави дијагноза, но тие може да ве упатат и кај дерматолог или дерматолошка медицинска сестра (медицински професионалци кои се специјализирани за кожни заболувања).

Егземата обично може да се дијагностицира врз основа на изгледот на вашите кожни лезии и каде се наоѓаат на вашето тело. Обично, вашиот давател на здравствена заштита ќе треба да отфрли други видови на егзема и други кожни заболувања, како што се псоријаза (автоимуно заболување на кожата), габични инфекции на кожата (како tinea) или инфестации од грини (како шуга).

Во некои случаи, вашиот лекар може да направи тестови за алергија за да ја потврди вашата дијагноза. Печ-тестирањето е стандарден тест за алергија, особено за атопична и контактна егзема. Добавувачот на услуги ќе ви залепи фластер што содржи алерген на вашата кожа 48 часа за да види дали имате реакција, по што ќе следат повторени тестови за да ги потврдат резултатите.

За други типови на егзема – како нумуларна егзема, астеатотичен дерматитис и неуродермитис – вашиот лекар може да изврши биопсија на кожата за да отфрли други состојби со слични симптоми. Биопсијата на кожата е минимално инвазивна процедура во која дерматолог ја отепува погодената област кожата и зема мал примерок. Потоа, дерматопатолог – лекар кој е специјализиран за дијагностицирање на кожни болести – го испитува примерокот под микроскоп за да утврди што ја предизвикува лезијата на кожата.

Кога се дијагностицира стазазен дерматитис, кој има основна причина за слаб проток на крв, може да се користат дополнителни тестови за да се испита циркулацијата на крвта и во вашите вени и во артериите.

Третмани
Во овој момент нема лек за егзема. Кај некои луѓе, егземата се расчистува сама по себе. Ако сте имале егзема како дете, можеби немате како возрасен. За други, егземата е доживотна состојба која бара постојано управување со симптомите. Иако не постои лек, постојат многу опции за третман кои ќе ви помогнат да управувате и да ги намалите симптомите. Вашиот план за лекување може да варира во зависност од видот на егзема што го имате, вашата возраст и вашите специфични симптоми.

Следниве се некои третмани кои се вообичаени кај различни видови егзема.

Навлажнувачи
Намалувањето на сувоста на кожата може да помогне во управувањето со егзема. Ова вклучува редовно навлажнување – обично два пати на ден или повеќе. Навлажнувачите често доаѓаат како масти, креми или лосиони. Мастите содржат најмногу влага, но можат да бидат и мрсни, па затоа можете да претпочитате креми или лосиони.

Побарајте хидратантни креми кои содржат вазелин и избегнувајте ги оние што содржат конзерванси (како парабени) и вештачки мириси, кои можат да бидат потенцијални алергени или надразнувачи. Кремите за поправка на бариерата на кожата, кои содржат природни масла за кожа како керамиди, можат да помогнат во заштитата на најоддалечениот слој на вашата кожа.

Лекови за воспаленија и чешање
Постојат различни опции за лекови кои се издаваат на рецепт и без рецепт за намалување на изгорениците и воспалението на кожата. Можно е лековите да влијаат на вашата кожна бариера или на вашиот имунолошки систем, затоа погрижете се да разговарате за потенцијалните несакани ефекти со вашиот давател на здравствена заштита. Опциите за лекови вклучуваат:

Тематски кортикостероиди: тие често се првата линија на одбрана кога станува збор за лекување на егзема. Постојат неколку видови на овие лекови, кои можат да се појават како масти, лосиони или пени.
Антихистаминици во текот на ноќта: за чешање на кожата што ве држи будни ноќе – што често може да се случи со атопична или нумуларна егзема – вашиот лекар може да препорача земање орални антихистаминици (обичен третман за алергија) пред спиење.
Фототерапија: Фототерапијата ја изложува вашата кожа на контролирана доза на УВ зрачење за да помогне во промовирањето на производството на витамин Д во вашата кожа. Ова може да се препорача за тешки случаи на нумуларен дерматитис, атопичен егзема или невродерматитис кој не се подобрил по обидот на други третмани, како што се тематски лекови на рецепт.
Имуносупресиви: имуносупресиви, како што се инхибитори на калцинеурин или системски кортикостероиди, може да се препишат ако имате умерени до тешки симптоми. Овој лек помага да се намалат хиперактивните имунолошки реакции кои предизвикуваат воспаление на кожата.
Имуномодулатори: Ова е уште еден вид на лек кој го потиснува вашиот имунолошки одговор, но тие се поселективни од имуносупресивите. Имуномодулаторите се насочени кон одредени делови од имунолошкиот систем наместо на имунолошкиот систем како целина.

Третмани за инфекции
Егземата може да предизвика вашата кожна бариера да биде поподложна на инфекции на кожата. Ако вашите кожни лезии навистина се инфицираат, вашиот давател на здравствена заштита може да ви препише соодветни третмани со антибиотици, кои може да вклучуваат креми или лосиони кои се нанесуваат на кожата.

Ако имате себореичен дерматитис, лекарот може да ви препише локални антифунгални и антимикробни шампони. Овие можат да помогнат во лекувањето на инфекции на вашиот скалп и да го намалат лупењето.