Мандарините изобилуваат со хранливи состојки и витамини кои може да помогнат во превенцијата на грип и на настинка, но и кај сериозни болесто, како карциномот.
Еве зошто треба мандарината да се вброи во дневното мени:
- Според некои истражувања мандарините содржат состојки кои може да помогнат во намалување на ризикот од рак на црниот дроб и на дојка.
- Антиоксидантите присутни во мандарините може да го намалат нивото на лошиот холестерол (ЛДЛ) и да го зголемат нивото на добриот (ХДЛ). Мандарините исто така содржат влакна кои ги чистат артериите од лошиот холестерол.
- Со оглед на тоа дека влакната во мандарината ги чистат крвните садови, тие индиректно овозможуваат оптимален проток на крвта низ вените и артериите, со што се постигнува нормален крвен притисок.
- Поради големата количина на влакна, мандарините одржуваат ситост, што автоматски спречува прејадување и претеран внес на калории.
- Изобилуваат со витамин Ц, кој го јакне имунитетот и штитат од сезонски грип и вирози.
- Редовното консумирање на мандарини или барем нивниот сок, ја прави кожата поздрава и посјајна.
Со оглед дека се богати со витамин Ц, со консумирањето на само една мандарина дневно се внесуваат 80% од потребните антиоксиданти на дневно ниво.