Еве зошто вештачките засладувачи се лоши за вас!

Вашето тело не ги обработува природните шеќери толку брзо како што ги обработува додадените шеќери или вештачките засладувачи. Значи, јадењето природни шеќери не ви го дава истиот ефект на тобоганот. Додадените шеќери брзо се варат, така што не се чувствувате сити откако ќе ги јадете. Природните шеќери, од друга страна, ја нудат таа малку сладост и влакна, кои го исполнуваат вашиот стомак. И можете да уживате во нив без тие да ги осветлуваат центрите на вашиот мозок кои ве оставаат да сакате се повеќе и повеќе.

Вештачките засладувачи можеби имаат калории, но доаѓаат со помалку здравствени проблеми. Аргументот за вештачки засладувачи секако може да изгледа привлечно на површината. Целиот сладок, сладок вкус на шеќер, но со помалку (или без) калории. Што може да биде подобро?

Па, како што се испостави… шеќер. Шеќерот е подобар за вас од вештачките засладувачи. Или уште подобро – без додаден шеќер. Тоа е вашата апсолутна најдобра залог.

„Навистина, и шеќерот и вештачките засладувачи се проблем за вашето здравје“, вели специјалистот за функционална медицина, д-р Мелиса Јанг. „Но, ако го споредиме она што е полошо, вештачките засладувачи се многу полоши од шеќерот“.

Зошто вештачките засладувачи се лоши за вас? И дали постои поздрав начин да го задоволите вашето слатко?

Др. Young ни помага да разбереме зошто сакаме шеќер и зошто вештачките засладувачи не се толку слатки за вашето здравје.

Што се вештачки засладувачи?
Вештачките засладувачи се соединенија кои се дизајнирани да имаат вкус на шеќер, но со многу малку калории. Повеќето имаат помалку од 3 калории по кафена лажичка. Споредете го тоа со една кафена лажичка шеќер, која има 16 калории. Вештачките засладувачи најчесто ги користат луѓето кои живеат со дијабетес, бидејќи тие не влијаат на нивото на шеќер во крвта на ист начин како шеќерот.

Но, Др. Јанг предупредува дека не значи дека вештачките засладувачи се „добри“ за вас.

Некои од најчестите вештачки засладувачи вклучуваат:

Сахарин (Sweet n’ Low®).
Аспартам (Equal®).
Сукралоза (Splenda®).
Исто така, постои широк спектар на шеќерни алкохоли кои производителите ги користат за засладување на храната. Тие вклучуваат работи како ксилитол, еритритол, сорбитол и малтитол. Тие доаѓаат со свои здравствени предизвици. Откако во вашиот интестинален тракт, шеќерниот алкохол се ферментира од бактерии на колонот. Тоа ослободува гасови, што доведува до надуеност, грчеви, болка и дијареа. И еден вообичаен шеќерен алкохол, еритритол, е поврзан со зголемен ризик за срцев удар и мозочен удар.

САД. Управата за храна и лекови (ФДА) и други здравствени агенции ширум светот сметаат дека вештачките засладувачи се безбедни за човечка исхрана.

Но, научните докази се уште се во тек. И употребата на вештачки засладувачи останува контроверзна.

Размислете вака: пушењето цигари е легално за возрасни, но тоа не значи дека пушењето е добро за вас. Истото важи и за вештачките засладувачи. Секако, тие се дозволени, но тоа не ги прави здрав избор.

Науката која предизвикува зависност зад вештачките засладувачи
Веројатно знаете дека шеќерот и слатката храна треба да се консумираат умерено. Има причина зошто тие се на врвот на пирамидата за храна што ви ја покажаа во основно училиште.

Нутриционистички, шеќерот нема многу да ви понуди во однос на вашето здравје. Во него нема никакви хранливи материи. Без витамини. Без протеин. Ниту една од добрите работи што го одржуваат вашето тело да функционира најдобро.

Она што го содржи шеќерот е тоа што го осветлува вашиот нервен систем. Јадењето шеќер ослободува допамин во вашето тело. Тоа е хемикалија за добро чувство што носи задоволство. Тоа е истата хемикалија што се ослободува кога луѓето кои пушат ќе се запалат или кога луѓето со нарушување на употребата на супстанции ќе го земаат својот лек по избор.

„Шеќерот е апсолутно завист“, рече др. Младите држави. „Покрај стимулирањето на областите на мозокот поврзани со зависноста, јадењето шеќер го зголемува шеќерот во крвта. Тоа е проследено со пад на шеќерот во крвта. И тогаш сакате повеќе шеќер и јаглехидрати. Одново и одново и одново. Тоа е ролеркостер“.

Вештачките засладувачи, исто така, ви даваат сладок вкус што вашето тело го сака. Прашањето е што вештачките засладувачи можат да бидат и до 700 пати послатки од шеќерот. Резултатот е дека тие целосно го бомбардираат вашиот нервен систем со таа сладост што ослободува допамин.

Ако јадењето шеќер предизвикува огномет во вашиот мозок, вештачките засладувачи го осветлуваат вашиот систем како времето на затворање во Disney World. Конфети лета. Музиката разгорува. Љубовта е во воздухот.

Но, наскоро возбудата стивнува. И вашиот мозок го сака тоа чувство назад. Така, посегнувате по повеќе вештачки засладена храна. И не се грижите за сето тоа многу затоа што – еј, тоа е нискокалорично, нели?

„Кога консумирате вештачки засладувач, вашето тело почнува да копнее повеќе од него. И може да биде полесно да се предадете на таа желба затоа што мислите дека правите поздрав избор“, вели Др. Јанг објаснува. „Ќе трошите повеќе калории. Тој начин на размислување и таа зависност од сладост доведуваат до ефекти низ вашето тело“.

Ефекти на вештачки засладувачи
Повторно, и вештачките засладувачи и обичниот шеќер создаваат зависност. Но, истражувањето покажува дека долготрајната употреба на вештачки засладувачи може да биде особено штетна за вашето тело.

Раните истражувања сугерираа дека постои поврзаност помеѓу ракот и вештачкиот шеќер. Др. Јанг вели дека таа врска не е дефинитивно докажана. Но, истражувањето покажа дека консумирањето вештачки засладувачи е поврзано со низа други здравствени состојби, вклучувајќи:

Дебелината.
Хипертензија.
Метаболичен синдром.
Дијабетес тип 2.
Срцева болест.
Др. Јанг споделува малку увид во некои од најчестите замени за шеќер и нивните ефекти врз вашето здравје.

Аспартам против. шеќер
Аспартамот (еднаков) е еден од најчестите видови вештачки засладувачи. Често се наоѓа во диетална сода, лесен јогурт, десерти без шеќер и многу повеќе. Може да го препознаете како засладувач во синото пакување.

Но, некои истражувања покажуваат врска помеѓу аспартамот и здравствените состојби како што се:

Дебелината.
Дијабетес.
Рана менструација.
Нарушувања на расположението.
Ментален стрес.
Депресија.
Аутизам (кога се консумира за време на бременост).
Меѓутоа, истражувачите забележуваат дека се потребни повеќе истражувања. Дополнителни студии можат да помогнат да се докаже дали аспартамот ги предизвикува овие состојби или е само поврзан со нивниот развој.

Она што е познато е дека луѓето кои имаат фенилкетонурија треба да избегнуваат аспартам. Фенилкетонурија е генетска состојба која предизвикува акумулација на аминокиселината фенилаланин. Употребата на аспартам може да го зголеми фенилаланин. Тоа може да доведе до предизвици со когнитивниот развој (интелектуална попреченост).

Др. Јанг вели дека аспартамот треба да го избегнуваат и луѓе кои имаат нарушувања на мигрена или напади, како и луѓе кои се бремени.

Што е со Splenda?
Splenda (сукралоза) е малку поинаква од другите вештачки засладувачи. Тоа е релативно новодојденец, создаден во 1992 година. Додека другите засладувачи се хемиски произведени, Splenda се добива од шеќер. Тоа значи дека има повеќе вкус како обичен шеќер (иако, тој е околу 600 пати посладок). Најчесто се наоѓа во прехранбени производи како јогурт, бонбони и сладолед.

Splenda започнува како шеќер, но се менува за побрзо да помине низ вашиот систем. Тоа значи дека не се складира во вашата крв и не влијае на шеќерот во крвта на начин како што влијае шеќерот.

Но, таа промена е она што ја прави Splenda помалку од идеална, д-р. – вели Јанг. За да се создаде Splenda, некои од молекулите на шеќер се заменуваат со хлор. И хлорот не е нешто што навистина сакате да го консумирате редовно.

Слаткиот вкус на природниот шеќер
Кога станува збор за консумирање шеќер, колку помалку јадете, толку подобро. Но, за повеќето од нас проблемот е во додадените шеќери, а не во природните шеќери.

Многу овошја се богати со природни шеќери. Тоа е она што ги прави работите како манго, банани и ананас да имаат толку сладок вкус. Тие се плодови со висок гликемиски индекс. Значи, тие се повисоки во природни шеќери и јаглехидрати.

Вашето тело не ги обработува природните шеќери толку брзо како што ги обработува додадените шеќери или вештачките засладувачи. Значи, јадењето природни шеќери не ви го дава истиот ефект на тобоганот. Додадените шеќери брзо се варат, така што не се чувствувате сити откако ќе ги јадете. Природните шеќери, од друга страна, ја нудат таа малку сладост и влакна, кои го исполнуваат вашиот стомак. И можете да уживате во нив без тие да ги осветлуваат центрите на вашиот мозок кои ве оставаат да сакате се повеќе и повеќе.

Значи, за повеќето луѓе, природните шеќери се далеку подобра алтернатива или на вештачките засладувачи или на обичниот шеќер за јадење.

Меѓутоа, за луѓето кои живеат со дијабетес или преддијабетес, сепак треба лесно да земате некои природни шеќери.

„Луѓето кои имаат дијабетес треба да бидат внимателни дури и со прекумерна конзумација на овошје, бидејќи тие сепак можат да влијаат на шеќерот во крвта“, рече д-р. Младите предупредуваат. „Овошјето како бобинки, зелените јаболка и зеленчукот со низок скроб се подобар избор од храната со висок гликемиски индекс како тропско овошје“.

Подобри избори за засладувачи
Природните шеќери се добар избор за оние моменти кога ви треба нешто слатко. Исто така, постојат некои други подобри за вас алтернативи за шеќер и вештачки засладувачи кои можете да ги пробате. Но запомнете, сите засладувачи треба да се консумираат во мали количини.

Некои алтернативи на шеќер кои не ги носат истите ризици како вештачките засладувачи вклучуваат:

Blackstrap меласа.
Јаворов сируп.
Кокосов шеќер.
Суров мед (но никогаш не давајте им на доенчиња под 12 месеци поради ризикот од ботулизам кај новороденчињата).
Стевиа.
„Сите овие се малку подобри алтернативи, но тоа не ни дава дозвола да претераме“, рече др. Младите држави.

Како да го намалите шеќерот и вештачките засладувачи
Ако сте подготвени да скокнете од шеќерниот тобоган, започнете со ограничување на пакуваната храна. Храната означена како „нискокалорична“, „без калории“, „низок шеќер“ и „без додаден шеќер“ може да биде предупредување дека содржи вештачки засладувачи.

Дури и храната што можеби не ја сметате за „слатка“ може да содржи многу шеќер или алтернативи на шеќер. Тоа вклучува храна како што се:

Преливи за салата.
Сос за тестенини.
Сирење.
Крекери.


Читањето на етикетите за исхрана на вашата храна може да помогне. Американското здружение за срце (АХА) препорачува мажите и луѓето на кои им е доделено машкото раѓање (AMAB) да консумираат не повеќе од 36 грама (9 лажички) додаден шеќер дневно. Жените и луѓето на кои им е доделена жена при раѓање (AFAB) треба да добиваат не повеќе од 25 грама (6 лажички) додаден шеќер секој ден.

Ова се општи препораки. Важно е да се напомене дека ова веројатно е премногу додаден шеќер за луѓе со отпорност на инсулин, преддијабетес или дијабетес.

„Слатката и слатка храна треба да биде нешто што се случува еднаш во некое време“, рече др. – вели Јанг. „Ниту еден вештачки засладувач не може да ја претвори нездравата храна во здрава. Замената на шеќерот со вештачки засладувач нема да ви ги даде здравствените придобивки што ги барате и може да се покаже како опасно за вашето долгорочно здравје“.