Фолна киселина-клуч за раната бременост

Фолната киселина (витамин Б-9) е важна во формирањето на црвените крвни зрнца и за здрав раст и функција на клетките. Хранливата состојка е од клучно значење за време на раната бременост за да се намали ризикот од вродени дефекти на мозокот и 'рбетот.

Фолната киселина (витамин Б-9) е важна во формирањето на црвените крвни зрнца и за здрав раст и функција на клетките. Хранливата состојка е од клучно значење за време на раната бременост за да се намали ризикот од вродени дефекти на мозокот и ‘рбетот.

Фолната киселина се наоѓа главно во темнозелен лиснат зеленчук, грав, грашок и јаткасти плодови. Овошје богато со фолна киселина вклучуваат портокали, лимони, банани, дињи и јагоди. Синтетичката форма на фолна киселина е фолна киселина. Тој е во суштинска компонента на пренаталните витамини и е во многу збогатена храна, како што се житариците и тестенините.

Диетата во која недостасува храна богата со фолна киселина или фолна киселина може да доведе до недостаток на фолати. Недостаток на фолна киселина може да се појави и кај луѓе кои имаат состојби, како што е целијачна болест, кои го спречуваат тенкото црево да ги апсорбира хранливите материи од храната (синдроми на малапсорпција).

Препорачаната дневна количина на фолати за возрасни е 400 микрограми (mcg). Возрасните жени кои планираат бременост или би можеле да забременат треба да се советуваат да земаат од 400 до 1.000 mcg фолна киселина дневно.

Што вели истражувањето за фолната киселина
Истражувањата за употреба на фолати и орални додатоци на фолна киселина за специфични состојби покажуваат:

Вродени дефекти. Истражувањата покажаа дека додатоците на фолна киселина можат да спречат вродени дефекти на невралната туба. Земањето дневно пренатален витамин – идеално почнувајќи од три месеци пред зачнувањето – може да помогне да се осигура дека жените добиваат доволно од оваа суштинска хранлива материја.
Недостаток на фолна киселина. Нутритивниот дефицит на фолна киселина се третира со орални додатоци на фолна киселина. Овој тип на недостаток веќе не е проблем во многу земји кои ја збогатуваат храната како што се житарките и тестенините со фолна киселина.


Болести на срцето и крвните садови и мозочен удар. Фолната киселина работи со витамините Б-6 и Б-12 за да ги контролира високите нивоа на хомоцистеин во крвта. Зголемените нивоа на хомоцистеин може да го зголемат ризикот од болести на срцето и крвните садови (кардиоваскуларни болести).
Рак. Некои истражувања сугерираат дека фолната киселина може да го намали ризикот од разни видови на рак.
Депресија. Некои докази сугерираат дека фолната киселина може да биде корисна во лекувањето на депресијата.
Деменција. Нема доволно докази за поддршка на суплементацијата на фолна киселина за спречување на деменција.

За повеќето луѓе, најдобро е да се добие фолна киселина од храната. Урамнотежената исхрана обично обезбедува се што ви треба. Сепак, додатоците на фолна киселина се препорачуваат за жени кои планираат да забременат, би можеле да забременат, се бремени или дојат.

Додатоците на фолна киселина исто така можат да им помогнат на луѓето кои имаат лоша исхрана или состојби кои ја попречуваат способноста на телото да апсорбира фолати.

Безбедност и несакани ефекти
Кога се користи орално во соодветни дози, фолната киселина е веројатно безбедна.

Оралната употреба на фолна киселина може да предизвика:

Лош вкус во устата
Гадење
Губење на апетит
Конфузија
Раздразливост
Нарушување на режимот на спиење
Луѓето со алергии може да имаат реакција на додатоци на фолна киселина.

Предупредувачките знаци на алергиска реакција вклучуваат:

Осип на кожата
Чешање
Црвенило
Тешкотии со дишењето
Вишокот на фолна киселина се излачува во урината.

Високиот внес на фолати може да го маскира недостатокот на витамин Б-12 додека неговите невролошки ефекти не станат неповратни. Ова обично може да се поправи со земање додаток кој содржи 100 проценти од дневната вредност и на фолна киселина и на витамин Б-12.

Интеракции
Можните интеракции вклучуваат:

Антиконвулзиви. Земањето фолна киселина со фосфенитоин, фенитоин ,  или примидон  може да ја намали концентрацијата на лекот во вашата крв.
Барбитурати. Земањето фолна киселина со лек кој делува како депресив на централниот нервен систем (барбитурат) може да ја намали ефикасноста на лекот.
Метотрексат . Земањето фолна киселина со овој лек што се користи за лекување на рак може да ја попречи неговата ефикасност.
Пириметамин . Земањето фолна киселина со овој антималаричен лек може да ја намали ефикасноста на лекот