Ги знаете ли сите придобивки од пченката?

Во една пченка со просечна големина има од 80 до 100 калории. Изобилува со јаглехидрати, а она малку маснотии што ги содржи се незаситени масти.

Бројни истражувања покажале дека пченката е извор на витамин Б1,но и многу други витамини и минерали – Б5, фолна киселина, ниацин, витамин Ц, фосфор, калиум и магнезиум.

Освен тоа, изобилува со влакна, а докажано е дека таквите намирници го намалуваат нивото на холестерол и спречуваат појава на карцином на дебелото црево, го намалуваат нивото на шеќер во крвта. Бидејќи изобилува со скроб, пченката помага и во подобрувањето на варењето на храната, како и во смирување на дијареа.

Некои истражувања покажуваат декак пченката може да биде корисна и при желудочни тегоби. Мали количини на пченка може да ја неутрализираат желудочната киселина, па се препорачува на лицата кои боледуваат од гастритис. Бидејќи во пченката има фолна киселина, помага при регулација на нивото на холестерол во крвта, а го штити и срцето.

Ова се уште некои од причините зошто треба почесто да се консумира пченка:

  • Одлична е во превенцијата против Алцхајмерова болест
  • Ефикасна е во борбата против вишокот килограми
  • Го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести
  • Ја намалува апсорпцијата на холестерол во крвта
  • Го регулира дијабетесот и хипертензијата
  • Ги јакне коските
  • Го регулира процесот на варење
  • Делува позитивно на кожата и видот