ГОРУШИЦА-КИСЕЛИНИ:безопасна и опасна состојба

Можеби ќе имате кисел вкус во устата после јадење ако „подригнете“ нешто што неодамна сте го изеле. Но, кисел или киселински вкус во устата може да се случи и од различни други причини во различни периоди. Некои, како пушењето и лошата дентална хигиена, може да се избегнат. Други, како хормонските промени и стареењето, не можат. Киселиот вкус во устата може да се должи и на неколку различни здравствени состојби кои се движат од сува уста, недостаток на исхрана и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) до инфекции како КОВИД-19, нервни нарушувања и анксиозност. Некои лекови и други третмани исто така може да предизвикаат кисел вкус.

Можеби ќе имате кисел вкус во устата после јадење ако „подригнете“ нешто што неодамна сте го изеле. Но, кисел или киселински вкус во устата може да се случи и од различни други причини во различни периоди. Некои, како пушењето и лошата дентална хигиена, може да се избегнат. Други, како хормонските промени и стареењето, не можат.

Киселиот вкус во устата може да се должи и на неколку различни здравствени состојби кои се движат од сува уста, недостаток на исхрана и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) до инфекции како КОВИД-19, нервни нарушувања и анксиозност. Некои лекови и други третмани исто така може да предизвикаат кисел вкус.

Здравствената состојба која влијае на устата е веројатно очигледна потенцијална причина за промени на вкусот. Кога станува збор за развивање на кисел вкус во устата, постојат неколку можности:

Синдром на сува уста (ксеростомија): Ова се случува кога немате доволно плунка. Бидејќи оваа течност е потребна за варење, недоволната количина може да го промени вкусот на храната и да остави лош вкус во устата. Некои здравствени состојби предизвикуваат сува уста, како и одредени лекови и третмани.
Орална кандидијаза: габична инфекција во устата/грлото се нарекува и дрозд. Луѓето со слаб имунолошки систем имаат поголема веројатност да добијат орален дрозд, што исто така може да предизвика бели дамки на јазикот и устата.
Синдром на горење во устата: Оваа невообичаена состојба може да предизвика чувство на печење или горење во устата и промени во вкусот кои немаат јасна причина. Понекогаш, се чини дека е поврзано со одредени здравствени состојби или лекови. Синдромот на горење уста може да биде тешко да се дијагностицира и лекува. Се чини дека е почеста кај луѓето по менопаузата.

Навики
Одредени навики можат да придонесат и за кисел вкус во устата. За среќа, ако една од овие е единствената причина, можете да направите промени кои можат да го елиминираат овој симптом (или, во случај на пушење, барем да го спречат неговото влошување):

Пушење цигари: Пушењето може да го промени вкусот на храната и да го затапе вашето чувство за вкус.

Тутунските производи без чад исто така можат да остават лош вкус во устата.
Лоша дентална хигиена: Ако не ги четкате и не ги миете забите и јазикот редовно, акумулацијата на честички од храна може да остави кисел вкус во устата – дури и ако немате орално здравје.
Дехидрација: Ако не пиете доволно течност во текот на денот, устата премногу се исуши, што може да предизвика кисел вкус.

Причини поврзани со хормони
Одредени жени доживуваат хормонски промени во текот на нивниот живот што може да предизвика промени во вкусот. Тие вклучуваат:

Менструација: Некои луѓе забележуваат дека нивното чувство за вкус се менува во различни моменти од нивниот менструален циклус. Покрај тоа што ќе имате чуден вкус во устата за време на менструацијата, исто така би можеле да претпочитате различни вкусови во одредени периоди од вашиот циклус (на пример, копнеете по нешто солено кога сте пред менструацијата).
Бременост: Хормоналните промени кои се нормален дел од бременоста може да ја променат перцепцијата на вкусот, особено во првиот триместар.
Менопауза: Слично на тоа како бременоста може да го промени вашето чувство за вкус и преференции за вкус, хормоналните промени околу времето на менопаузата исто така можат да го променат.

Други здравствени состојби
Состојбите кои не се поврзани со оралното здравје, исто така, може да предизвикаат кисел вкус во устата од различни причини
Гастроинтестинална рефлуксна болест (ГЕРБ)
Кисел вкус во устата после јадење е симптом на ГЕРБ, хронична состојба која влијае на долниот езофагеален сфинктер (LES). ГЕРБ може да предизвика и металоиди, болка во градите и чувство на печење во грлото.

Рефлуксот на киселина предизвикува како пушење, алкохол, масна или кисела храна и јадењето обилен оброк може да ги влоши симптомите.

Инфекција или болест
Борбата со инфекција или болест во кој било дел од вашето тело може да влијае на вашите сетила.

На пример, веројатно знаете како е да имате затнат нос од настинка и да не можете да мирисате или да имате чуден вкус на храната. Инфекција на синусите или флегма од лоша кашлица, исто така, може да ви даде лош вкус во устата.

Може ли КОВИД да предизвика кисела уста?
Познато е дека КОВИД-19 го менува вашето чувство за вкус, што може да вклучи и предизвикување кисел вкус во устата. Додека некои луѓе забележуваат дека ова се подобрува откако ќе се отстрани инфекцијата, промените на вкусот може да траат со месеци.

Синдром на борови ореви
Оваа состојба предизвикува горчлив вкус еден до три дена по јадење борови ореви. Понекогаш, може да трае со недели.

Анксиозност и стрес
Менталните здравствени состојби како анксиозноста можат да го променат вашето чувство за вкус со тоа што ќе предизвикаат одговор на стресот на вашето тело. Тие, исто така, може да ја направат вашата уста сува.

Грижи поврзани со мозокот и нервите
Вашиот мозок е составен дел од искуството на вкусот. Некои луѓе со повреди на мозокот добиваат фантомски вкус или мирис. Ова може да се случи и по операција на мозокот.

Лекови и третмани
Горчлив или кисел вкус во устата после јадење може да биде несакан ефект на вашиот лек. Најмалку 250 различни лекови може да предизвикаат горчлив вкус во устата.

Овој несакан ефект може да биде предизвикан од:

Како лековите влијаат на рецепторите за вкус во мозокот
Вкусот на лекот кога се меша со плунка
Молекула на лекот во крвниот сад на јазикот во интеракција со рецепторите на пупките за вкус
Некои од почестите лекови кои можат да предизвикаат кисел вкус во устата вклучуваат:

Антибиотици: Вклучувајќи ампицилин, макролиди, кинолони, сулфаметоксазол, триметоприм, тетрациклин и метронидазол
Лекови за срце: Вклучувајќи многу лекови за висок крвен притисок, диуретици, статини и антиаритмици
Лекови за хемотерапија: Вклучувајќи цисплатин, циклофосфамид и етопозид
Невролошки лекови: Вклучувајќи антипаркинсонови лекови, лекови за мигрена и мускулни релаксанти
Психотропни лекови: Вклучувајќи ги повеќето трициклични антидепресиви, некои антипсихотици, лекови против анксиозност, стабилизатори на расположението и хипнотици
Други лекови на рецепт и без рецепт (OTC): Вклучувајќи тироидни лекови, антихистаминици, бронходилататори, антиинфламаторни лекови, помагала за откажување од пушење, антифунгални и антивирусни

Кисел вкус за време на лекувањето на ракот
Луѓето кои се лекуваат од рак на главата и вратот може да имаат промени во вкусот бидејќи зрачењето ги оштетува плунковните ткива. Хемото може да го промени и вашето чувство за вкус.

Како да се справите со лош вкус во устата после хемотерапија
Откривање на причината за кисел вкус во устата
Третманот на кисел вкус во устата зависи од тоа што го предизвикува. Ако нема очигледна причина или симптомот опстојува, посетете го вашиот давател на здравствена заштита.

Тие ќе ве прашаат за вашите симптоми, начин на живот, какви било лекови што ги земате и какви било здравствени состојби што ги имате. Можеби ќе сакаат да погледнат во вашата уста и да направат некои тестови, во зависност од тоа кои причини се сомневаат.

На пример:

Ако мислат дека имате ГЕРБ, специјалните тестови може да го проверат вашиот хранопроводник (на пример, ендоскопија или манометрија).
Тестовите на крвта можат да го проверат нивото на цинк и да бараат знаци на инфекција или воспаление.

Да се ослободиме од кисел вкус
Можеби ќе ви треба специфичен третман(и) за да го решите ова. На пример:

Ако не внесувате доволно цинк во вашата исхрана, можеби ќе треба да јадете повеќе храна што го содржи, како што се мешунките, јајцата и црвеното месо. Можеби ќе треба да земете и додаток на цинк.
Ако имате ГЕРБ, промените во вашата исхрана и начин на живот (како губење на тежината и избегнување на храна за активирање) може да помогнат. Може да се препорачаат и ослободувачи на киселина, H2 блокатори или инхибитори на протонска пумпа.
Ако имате сува уста, специјалните плакнења и пастили можат да ви помогнат да ја навлажнете устата и да го прикриете лошиот вкус.
Ако имате прекумерен раст на квасец во устата, вашиот стоматолог или давател на услуги може да ви даде антибактериско плакнење за употреба.
Ако добивате лош вкус во устата како несакан ефект на некој лек, вашиот давател може да предложи да пробате друг лек или да го земате лекот поинаку.


Стратегии што секој може да ги користи
Без оглед на причината за киселиот вкус, овие општи стратегии можат да ви помогнат подобро да се справите со овој симптом и да ја намалите веројатноста да продолжи:

Оралната хигиена нека биде приоритет: четкајте двапати дневно, користете конец најмалку еднаш дневно, користете антибактериско средство за плакнење на устата и редовно одете на стоматолошки прегледи.
Пијте многу вода: не само што хидратацијата ја одржува влажна устата, туку и ве тера да уринирате повеќе. Ова може да помогне да се исфрлат сите супстанции во вашето тело кои би можеле да придонесат за вашите симптоми.
Џвакајте гума за џвакање без шеќер: џвакањето гуми за џвакање ја поттикнува вашата уста да создава плунка, што може да спречи премногу да се исуши. Вкусот на гума за џвакање исто така може да го покрие лошиот вкус.
Исплакнете ја устата: Направете плакнење користејќи половина лажичка сол и лажичка сода бикарбона додадена во чаша вода. Замавнувањето со ова решение може да помогне да се отстрани лошиот вкус.
Избегнувајте зачинета или мрсна храна: обидете се да ја ограничите или избегнувате храната или пијалоците кои предизвикуваат рефлукс на киселина.
Престанете да пушите: Без оглед на основната причина за лошиот вкус во устата, пушењето цигари или употребата на тутун ќе го влошат проблемот.
Што да јадете ако имате сува уста

Ако имате кисел вкус во устата после јадење, наједноставното објаснување е дека тоа било само нешто што неодамна сте го изеле. Лошиот вкус во устата може да биде предизвикан и од лекови, нутритивен недостаток, ГЕРБ и други здравствени состојби.
Третманот за лош вкус во устата зависи од причината, но може да се справите со симптомот со пиење многу вода, грижа за вашата орална хигиена и откажување од пушење.