Гушавост-проблем на илјадници наши сограѓани

Живеење со гушавост Ако забележите оток или осетливост на вратот, добра практика е да разговарате со вашиот давател на здравствена заштита за вашите симптоми. Во некои случаи, зголемената тироидна жлезда може да биде знак за основна состојба на тироидната жлезда, како што се хипертироидизам или хипотироидизам. Сепак, важно е да се напомене дека во повеќето случаи на гушавост, состојбата се лекува со лекови и други терапии. Иако е ретка, понекогаш вашата гушавост може да биде знак за јазли на тироидната жлезда или рак на тироидната жлезда. Важно е овие состојби да се фатат рано бидејќи тие можат да го подобрат вашиот изглед за лекување, да ги обноват нивоата на хормони и да ги намалат симптомите. Затоа е неопходно да се посети лекар кога ќе почнете да забележувате симптоми.

Гушавост е зголемена тироидна жлезда. Вашата тироидна жлезда е мал орган во форма на пеперутка кој се наоѓа во предниот дел на вратот, веднаш под гркланот (гласовна кутија). Обично, тироидната жлезда не е видлива однадвор. Но со гушавост може да забележите грутка или оток на вратот.

Гушањето е генерално безболно. Сепак, може да почувствувате непријатност или тешкотии при голтање – во зависност од големината на гушавост. Опциите за третман на гушавост може да варираат и обично зависи од сериозноста на вашата состојба и основната причина за гушавост. Повеќето даватели на здравствени услуги може да препорачаат лекови, радиоактивен јод или операција за подобрување на симптомите.

Недостатокот на јод е водечка причина за гушавост во светот. Во Соединетите Американски Држави, каде што дефицитот на јод е редок, автоимуните болести на тироидната жлезда најчесто предизвикуваат гушавост. Речиси 5% од Американците развиваат гушавост во одреден период од нивниот живот.

Видови на гушавост
Постојат неколку различни видови на гушавост. Типот на гушавост што може да го имате ќе зависи од основната причина за состојбата, како расте тироидната жлезда и дали гушата влијае на нивото на тироидните хормони. Главните видови на гушавост вклучуваат:
Едноставна (дифузна) гушавост: кога целата тироидна жлезда е зголемена
Нодуларна гушавост: Кога се развива јазол или грутка во тироидната жлезда
Мултинодуларна гушавост: кога се развиваат повеќе јазли (грутки) во тироидната жлезда
Здравствените услуги, исто така, ги категоризираат гушавите врз основа на нивоата на тироидните хормони:
Токсична гушавост: кога тироидната жлезда е зголемена и тироидната жлезда прекумерно произведува тироидни хормони (состојба позната како хипертироидизам)
Нетоксична гушавост: кога тироидната жлезда е зголемена, но нивото на тироидните хормони е во нормален опсег

Симптоми
Симптомите на гушавост може да варираат и често зависат од големината и основната причина. Некои гушави не се видливи и воопшто не предизвикуваат никакви симптоми. Кога ќе се појават симптоми, тие може да вклучуваат:
Видлив оток или зголемување на вратот
Тешкотии при голтање храна
Чувство на стегање или напнатост во грлото
Недостаток на здив, особено кога лежите
Засипнатост во гласот
Кашлање
Непријатност во вратот

Во зависност од типот на гушавост што го имате, може да имате дополнителни симптоми поврзани со дисбаланс на тироидните хормони. Симптомите на хормоналната нерамнотежа може да вклучуваат:
Несакано зголемување или губење на тежината
Замор
Тешкотии со спиење
Раздразливост
Брзо отчукување на срцето
Анксиозност
Причини
Гушавост се јавува кога тироидната жлезда (жлезда во облик на пеперутка во предниот дел на вратот) се зголемува. Недостатокот на јод – есенцијален минерал кој му помага на вашето тело да произведува тироидни хормони – е водечка причина за гушавост ширум светот. Несоодветното ниво на јод го нарушува нормалното функционирање на тироидната жлезда. Кога тоа ќе се случи, вашата тироидна жлезда може да се зголеми и да предизвика појава на симптоми на гушавост.

Во САД и другите региони каде што повеќето луѓе добиваат доволно јод, други фактори може да придонесат за развој на гушавост. Тие вклучуваат:

Хашимото тироидитис: Имуниот систем погрешно ја напаѓа тироидната жлезда, што резултира со хронично (долгорочно) воспаление и уништување на ткивото на тироидната жлезда. Оваа состојба исто така предизвикува вашата тироидна жлезда да не произведува доволно тироидни хормони.
Грејвсова болест: автоимуно нарушување кое предизвикува вашата тироидна жлезда да создава вишок (премногу) тироиден хормон.
Тумори на тироидната жлезда: Бенигните (безопасни) или канцерогени тумори на тироидната жлезда може да доведат до гушавост.
Јазли на тироидната жлезда: Може да се развијат повеќе грутки (цврсти или исполнети со течност) во тироидната жлезда и да предизвикаат зголемување на тироидната жлезда.
Бременост: Хормоналните промени (на пример, пораст на нивото на естроген) може да го зголемат количеството на тироиден хормон што го произведува вашето тело, што го олеснува развојот на гушавост.

Фактори на ризик
Иако секој може да развие гушавост, одредени фактори може да го зголемат ризикот од оваа состојба. Овие фактори на ризик вклучуваат: 2
Имајќи семејна историја на гушавост или автоимуна болест на тироидната жлезда
Изложеност на радијација на вратот или градите
Да се биде доделен женско при раѓање
Да се биде на возраст од 40 години или повеќе
Јадење диета со ниска содржина на јод
Подложени на хормонални промени за време на бременоста и менопаузата

Дијагноза
Ако забележите оток на вратот или имате други симптоми на гушавост, важно е да се обратите кај давател на здравствена заштита за соодветно тестирање. За време на вашиот состанок, вашиот давател на услуги ќе ве праша за вашата медицинска историја и симптоми, ќе изврши физички преглед на вашиот врат и ќе нареди дијагностички тестови, доколку е потребно. Овие тестови може да вклучуваат: 6
Тестови за функцијата на тироидната жлезда: Тестови на крвта кои го мерат нивото на тироидните хормони и целокупното функционирање на тироидната жлезда. Овие тестови обично ќе проверат различни тироидни хормони, вклучувајќи ги Т3, Т4 и хормонот за стимулирање на тироидната жлезда (TSH). Вашите резултати можат да му помогнат на вашиот давател на услуги да дознае дали вашите симптоми се должат на хиперактивна тироидна жлезда (хипертироидизам) или недоволна тироидна жлезда (хипотироидизам).
Ултразвук: оваа техника на сликање користи звучни бранови за да создаде слики од тироидната жлезда и да открие нодули или грутки на вратот.8
Скенирање на тироидната жлезда: Овој тест вклучува земање пилула која содржи мали количини на обоен радиоактивен јод. По четири до шест часа од земањето на пилулата, давателот ќе ви го скенира вратот и ќе ви ја фотографира тироидната жлезда. Ова им помага на давателите на услуги да ја проценат структурата и функцијата на тироидната жлезда. 
Биопсија со аспирација со тенка игла (FNA): Давателот на здравствена заштита ќе користи тенка игла за да извлече мал примерок од клетки од вашите јазли или грутки на тироидната жлезда. Потоа, лабораториски техничар може да го испита примерокот од клетките под микроскоп за да утврди дали вашата гушавост е бенигна (безопасна) или малигна (канцерогена).

Третман
Целта на лекувањето на гушавост е да се врати нормалната функција на тироидната жлезда, да се намали големината на тироидната жлезда, да се ублажат симптомите и да се одговори на основната причина за вашата состојба. Вашиот точен план за лекување ќе зависи од вашите симптоми, големината на вашата гушавост и целокупното здравје.

Вашиот давател на здравствена заштита може да препорача редовно следење на вашата тироидна жлезда и без друг третман ако имате мала гушавост и нормално ниво на тироидни хормони. Меѓутоа, ако имате абнормални нивоа на тироидни хормони или голема гушавост, вашите опции за третман може да вклучуваат лекови, радиоактивен јод или операција.

Лекови
Ако имате недоволна или преактивна тироидна жлезда, терапијата за замена со тироидни хормони и антитироидните лекови може да помогнат во лекувањето на гушавоста и да ги вратите нивоата на тироидните хормони.
Терапија за замена со тироидни хормони: Ако причината за вашата гушавост е недоволно активна тироидна жлезда (хипотироидизам), лековите за замена на тироидните хормони како што е Synthroid (левотироксин) може да помогнат во обновувањето на нормалните нивоа на хормони.
Лекови против тироидните жлезди: Во случаите кога вашата гушавост се должи на хиперактивна тироидна жлезда, лековите како Тапазол (метимазол) може да помогнат да се ограничи прекумерното производство на тироидни хормони и исто така може да ја намали гушавоста.

Терапија со радиоактивен јод
Ако имате хиперактивна тироидна жлезда (хипертироидизам), терапијата со радиоактивен јод може да помогне во намалувањето на гушавоста. Можете да го радиоактивен јод орално (преку уста) во пилула или течна форма. Овој лек помага во убивањето на клетките на тироидната жлезда, ја обновува хормоналната рамнотежа во тироидната жлезда и ја намалува тироидната жлезда. Иако овој третман може да ја намали големината на гушавост, исто така може да ја коригира хиперактивната тироидна жлезда и да предизвика хипотироидизам (премалку тироиден хормон) кај некои луѓе.

Хирургија
Во случај на големи гуша, вашиот давател на здравствена заштита понекогаш може да препорача хируршка процедура наречена тироидектомија. Оваа операција може да вклучи делумно или целосно отстранување на тироидната жлезда. Општо земено, давателот ја препорачува оваа операција само ако имате значителни симптоми како што се тешкотии со дишењето или голтањето.2

Како да се спречи гушавост
Додека некои причини за гушавост, како што е семејната историја на проблеми со тироидната жлезда, се надвор од ваша контрола, постојат некои работи што можете да ги направите за да спречите развој на гушавост. Овие превентивни стратегии вклучуваат: 
Внесување доволно јод: Јадење урамнотежена исхрана која вклучува храна богата со јод како морска храна, млечни производи и јодирана сол.
Избегнување на премногу внесување на јод: Иако јодот е од суштинско значење, прекумерното внесување исто така може да придонесе за формирање на гушавост. Ограничете ја потрошувачката на додатоци или лекови што содржат јод без медицински надзор.
Лекување на основните состојби на тироидната жлезда: Ако имате автоимуно нарушување на тироидната жлезда (на пр., Хашимото тироидитис или Грејвова болест), следете го вашиот план за лекување и редовно посетувајте го вашиот давател на здравствена заштита за да се уверите дека тироидната жлезда функционира нормално.

Компликации
Ако не се лекува, гушавост може да доведе до компликации – особено ако состојбата влијае на нивото на тироидните хормони. Потенцијалните компликации на гушавост вклучуваат:
Тешкотии при голтање или дишење: големите гушави може да ја компресираат душникот (душникот) или хранопроводникот (цевката за храна), предизвикувајќи симптоми како отежнато дишење, проблеми со голтање храна или засипнатост.
Интра-нодуларна хеморагија: крвните садови во јазлите на тироидната жлезда може да пукнат (скршат), што може да предизвика крв да се акумулира или да се собира заедно во тироидната жлезда. Ова може да биде опасно по живот и бара навремен медицински третман.

Живеење со гушавост
Ако забележите оток или осетливост на вратот, добра практика е да разговарате со вашиот давател на здравствена заштита за вашите симптоми. Во некои случаи, зголемената тироидна жлезда може да биде знак за основна состојба на тироидната жлезда, како што се хипертироидизам или хипотироидизам. Сепак, важно е да се напомене дека во повеќето случаи на гушавост, состојбата се лекува со лекови и други терапии.

Иако е ретка, понекогаш вашата гушавост може да биде знак за јазли на тироидната жлезда или рак на тироидната жлезда. Важно е овие состојби да се фатат рано бидејќи тие можат да го подобрат вашиот изглед за лекување, да ги обноват нивоата на хормони и да ги намалат симптомите. Затоа е неопходно да се посети лекар кога ќе почнете да забележувате симптоми.