Хирзутизам-вишок влакна кај жените кои најчесто се забележуваат околу устата и брадата.

Хирзутизмот   е состојба кај жените што резултира со прекумерен раст на темна или груба коса во машка шема - лице, гради и грб. Хирзутизам е вишок влакна кои најчесто се забележуваат околу устата и брадата. Со хирзутизам, дополнителен раст на косата често произлегува од вишокот машки хормони (андрогени), првенствено тестостерон.

Хирзутизмот   е состојба кај жените што резултира со прекумерен раст на темна или груба коса во машка шема – лице, гради и грб. Хирзутизам е вишок влакна кои најчесто се забележуваат околу устата и брадата. Со хирзутизам, дополнителен раст на косата често произлегува од вишокот машки хормони (андрогени), првенствено тестостерон.

Методи за самогрижа и ефективни опции за третман се достапни за жени кои сакаат да лекуваат хирзутизам.

Симптоми
Хирзутизмот е вкочанета или темна коса на телото, која се појавува на телото каде жените обично немаат коса – првенствено лицето, градите, долниот дел на стомакот, внатрешните бутови и грбот. Луѓето имаат многу различни мислења за тоа што се смета за претерано.

Кога високите нивоа на андрогени предизвикуваат хирзутизам, со текот на времето може да се развијат други знаци, процес наречен вирилизација.

Знаците на вирилизација може да вклучуваат:

Продлабочување глас
Ќелавост
Акни
Намалена големина на градите
Зголемена мускулна маса
Зголемување на клиторисот

Кога да одите на лекар
Ако мислите дека имате премногу груби влакна на лицето или телото, разговарајте со вашиот лекар за опциите за третман.

Вишокот влакна на лицето или телото често е симптом на основниот медицински проблем. Посетете го вашиот лекар за проценка ако во текот на неколку месеци почувствувате силен или брз раст на влакна на вашето лице или тело или знаци на вирилизација. Може да бидете упатени кај лекар кој е специјализиран за хормонски нарушувања (ендокринолог) или проблеми со кожата (дерматолог).

 Причини
Хирзутизмот може да биде предизвикан од:

Синдром на полицистични јајници (PCOS). Оваа состојба, која често започнува со пубертетот, предизвикува нерамнотежа на половите хормони. Со текот на годините, синдромот на полицистични јајници (PCOS) полека може да резултира со прекумерен раст на косата, неправилни менструации, дебелина, неплодност, а понекогаш и повеќе цисти на јајниците.
Кушингов синдром. Ова се случува кога вашето тело е изложено на високи нивоа на хормонот кортизол. Може да се развие од надбубрежните жлезди кои произведуваат премногу кортизол или од земање лекови како што е преднизон во текот на долг период.
Вродена адренална хиперплазија. Оваа наследна состојба се карактеризира со абнормално производство на стероидни хормони, вклучувајќи кортизол и андроген, од страна на вашите надбубрежни жлезди.
Тумори. Ретко, тумор кој лачи андроген во јајниците или надбубрежните жлезди може да предизвика хирзутизам.
Лекови. Некои лекови може да предизвикаат хирзутизам. Тие вклучуваат миноксидил; даназол, кој се користи за лекување на жени со ендометриоза; тестостерон; и дехидроепиандростерон. Ако вашиот партнер користи локални производи кои содржат андрогени, може да бидете погодени и вие преку контакт кожа на кожа.
Често хирзутизмот се јавува без препознатлива причина.

Фактори на ризик
Неколку фактори можат да влијаат на вашата веројатност за развој на хирзутизам, вклучувајќи:

Семејна историја. Неколку состојби кои предизвикуваат хирзутизам, вклучително и вродена адренална хиперплазија и синдром на полицистични јајници, се јавуваат во семејства.
Предок. Жените од медитеранско, блискоисточно и јужноазиско потекло имаат поголема веројатност да имаат повеќе влакна на телото без препознатлива причина отколку другите жени.
Дебелината. Дебелите предизвикуваат зголемено производство на андрогени, што може да го влоши хирзутизмот.

Компликации
Хирзутизмот може да биде емоционално вознемирувачки. Некои жени се чувствуваат самосвесни дека имаат несакана коса. Некои развиваат депресија. Исто така, иако хирзутизмот не предизвикува физички компликации, основната причина за хормоналната нерамнотежа може.

Ако имате хирзутизам и неправилни менструации, можеби имате синдром на полицистични јајници, кој може да ја инхибира плодноста. Жените кои земаат одредени лекови за лекување на хирзутизам треба да избегнуваат бременост поради ризикот од вродени дефекти.

Превенција
Хирзутизмот генерално не може да се спречи. Но, губењето на тежината ако сте со прекумерна тежина може да помогне да се намали хирзутизмот, особено ако имате синдром на полицистични јајници.

Дијагноза
Тестовите кои го мерат количеството на одредени хормони во вашата крв, вклучително тестостерон или хормони слични на тестостерон, може да помогнат да се утврди дали зголемените нивоа на андрогени го предизвикуваат вашиот хирзутизам.

Вашиот лекар, исто така, може да го испита вашиот стомак и да направи карличен преглед за да бара маси што може да укажуваат на тумор.

Третман
Не е потребен третман на хирзутизам без знаци на ендокрино нарушување. За жените на кои им треба или бараат третман, тоа може да вклучи лекување на кое било основно нарушување, развивање рутина за самогрижа за несаканите влакна и пробување на различни терапии и лекови.

Лекови
Ако козметичките методи или методите за само-грижа за отстранување на влакна не ви помогнале, разговарајте со вашиот лекар за лекови кои го третираат хирзутизмот. Со овие лекови обично се потребни до шест месеци, просечниот животен циклус на фоликулот на косата, пред да видите значителна разлика во растот на косата. Опциите вклучуваат:

Орални контрацептиви. Апчиња за контрацепција или други хормонски контрацептиви, кои содржат естроген и прогестин, го третираат хирзутизмот предизвикан од производството на андрогени. Оралните контрацептиви се вообичаен третман за хирзутизам кај жени кои не сакаат да забременат. Можни несакани ефекти вклучуваат гадење и главоболка.
Анти-андрогени. Овие типови на лекови ги блокираат андрогените да се прикачат на нивните рецептори во вашето тело. Тие понекогаш се препишуваат по шест месеци на орални контрацептиви ако оралните контрацептиви не се доволно ефикасни.

Најчесто користен антиандроген за лекување на хирзутизам е спиронолактонот. Резултатите се скромни и потребни се најмалку шест месеци за да бидат забележливи. Можните несакани ефекти вклучуваат менструални неправилности. Бидејќи овие лекови може да предизвикаат вродени дефекти, важно е да се користи контрацепција додека ги земате.

Локален крем. Ефлорнитин е крема на рецепт специјално за прекумерна коса на лицето кај жените. Се нанесува директно на погодената област на вашето лице два пати на ден. Тоа помага да се забави растот на новата коса, но не се ослободува од постоечката коса. Може да се користи со ласерска терапија за да се подобри одговорот.

Процедури
Методите за отстранување на влакна чии резултати може да траат подолго од методите за самогрижа – и кои може да се комбинираат со медицинска терапија – вклучуваат:

Ласерска терапија. Зрак на високо концентрирана светлина (ласер) се пренесува преку вашата кожа за да ги оштети фоликулите на косата и да спречи раст на косата (фотоепилација). Можеби ќе ви требаат повеќе третмани. За луѓето чијашто несакана коса е црна, кафена или костенлива, фотоепилацијата обично е подобра опција од електролизата.

Разговарајте со вашиот лекар за ризиците и придобивките од различните ласери што се користат за овој метод за отстранување на влакна. Луѓето со исончана или темно пигментирана кожа се изложени на зголемен ризик од несакани ефекти од одредени ласери, вклучувајќи потемнување или осветлување на нивните вообичаени тонови на кожата, појава на меури и воспаление.

Електролиза. Овој третман вклучува вметнување на мала игла во секој фоликул на косата. Иглата испушта пулс на електрична струја за да го оштети и на крајот да го уништи фоликулот. Можеби ќе ви требаат повеќе третмани. За луѓето со природно руса или бела коса, електролизата е подобра опција од ласерската терапија.

Електролизата е ефикасна, но може да биде болна. Кремот за вкочанетост намачкан на вашата кожа пред третманот може да ја намали непријатноста.

Само-грижа
Методите за самогрижа, како што се следните, привремено ја отстрануваат или намалуваат видливоста на несаканите влакна на лицето и телото. Нема докази дека самоотстранувањето на влакната води до посилен раст на косата.

Кубење. Кубењето е добар метод за отстранување на неколку залутани влакна, но не е корисно за отстранување на голема површина на косата. Кубената коса обично повторно расте. Овој метод за отстранување на влакна може да се направи со пинцети, тенки нишки (конец) или други уреди дизајнирани за оваа намена.
Бричење. Бричењето е брзо и ефтино, но треба редовно да се повторува.


Депилација со восок. Депилацијата вклучува нанесување топол восок на вашата кожа каде што растат несаканите влакна. Откако восокот ќе се стврдне, ќе го повлечете од вашата кожа за да ги отстраните влакната. Депилацијата брзо ги отстранува влакната од голема површина, но може привремено да пецка и понекогаш предизвикува иритација и црвенило на кожата.
Депилација. Хемиските средства за депилација се нанесуваат на погодената кожа, каде што ја раствораат косата. Овие производи се достапни во различни форми, како гел, крем или лосион. Тие може да ја иритираат кожата и да предизвикаат дерматитис. Ќе треба редовно да ја повторувате депилацијата за да го одржите ефектот.
Белење. Белењето ја осветлува бојата на косата, што ја прави помалку забележлива кај луѓето со светла кожа. Производите за избелување на косата, кои обично содржат водород пероксид, може да предизвикаат иритација на кожата. Прво тестирајте го секој производ што го користите на мала површина на кожата.