Храна која предизвикува непријатни телесни мириси: Не претерувајте со црвено месо, млеко и зелка

Најголема концентрација на сулфур содржат брокулата, спанаќот и зелката. Во овие супстанции спаѓаат сулфоран и изотиоцијанат. Нивното влијание на организмот е здраво, но прекумерната консумација предизвикува непријатни мириси

Ако не сте во можност да ги измиете забите секој пат кога ќе посакате, ќе земете гума за џвакање или течност за испирање и проблемот е решен. Но што е со храната која предизвикува телесни мириси? Одделни намирници испуштаат материи кои испаруваат преку вашата кожа, а тоа понекогаш може да биде многу непријатно. Во продолжение следува листа на намирници на кои треба да обрнете внимание.

Црвено месо

Припаѓа во групата на тешко сварлива храна. Потребен му е подолг период да се разгради, па останува подолго во цревата, а притоа доаѓа до ослободување на разни токсини во крвотокот што предизвикува непријатен мирис на целото тело.

Млечни производи

Сите сакаме да пиеме млеко и да го употребуваме во разни варијанти, но прекумерната консумација на кој било млечен производ предизвикува проблем со разградувањето

Лук

Лукот е познат по својот нималку пријатен мирис. Сепак, неговите две главни состојки, алин и алицин влијаат на непријатните мириси. Кога овие две супстанции се разградуваат, се ослободува сулфур, кој излегува преку порите на кожата.

Џигер, морски плодови

Намирници кои ја содржат аминокиселина триметиламин се јајцата, џигерот, морските плодови, гравот и кикиритките. Тие многу тешко се разградуваат во нашето тело. Непријатниот мирис го предизвикува токму насобирањето на аминокиселините.

Брокула, зелка и спанаќ

Најголема концентрација на сулфур содржат брокулата, спанаќот и зелката. Во овие супстанции спаѓаат сулфоран и изотиоцијанат. Нивното влијание на организмот е здраво, но прекумерната консумација предизвикува непријатни мириси.