Дали знаете како правилно се јаде лук: Прво згмечете го за да поттикнете ензимска реакција

Лукот своите лековити својства ги должи на алицинот, со кој се брани од нападот на бактериите и габите. За најдобро да ги искористите благодатите на лукот, треба често и правилно да го консумирате

Лукот е редовно присутен на нашата трпеза, а кон него секогаш се навраќаме кога се соочуваме со настинка или грип. Во народот е познат како природен антибиотик, а дека е навистина лековит потврдуваат и стручњаците. Во лукот се наоѓаат речиси стотина активни хемиски соединенија, а меѓу нив и неколку антиоксиданти.

Се уште не е јасно како сите компоненти на лукот делуваат во организмот, но лукот навистина делува како антибиотик, како средство за отпушување на дишните патишта, анканцерогено и противвоспалително, а ги сузбива и габите и некои вируси.

Лукот делува како антибиотик

Лукот своите лековити својства ги должи на алицинот, со кој се брани против инвазијата на бактерии и габи. За најдобро да ги искористите благодатите на лукот, треба често и правилно да го консумирате.

  1. Пред да го консумирате, задолжително згмечете го за да ја поттикнете ензимската реакција во која се формира алицин.
  2. Секој ден треба да се јадат најмалку три чешниња лук.
  3. Најдобро е да се консумира во сурова состојба.
  4. Ако термички го обработувате, нека биде кратко – не подолго од 10 минути.

Многумина го избегнуваат лукот поради неговиот силен мирис. Важно е да се знае дека тој е последица на супстанциите кои содржат сулфур и кои му ги даваат лековитите својства на лукот. Проблемот на непријатен здив после јадење лук може да го решите со џвакање лист од магдонос, зрна кафе или анасон.