И зачините имаат рок на траење, еве колку смеете да ги чувате пред да станат отров!

Сите во кујната имаме по некоја заборавена тегличка со зачини за кои баш и не сме сигурни кога се купени. Прашањето кое измачува многумина е колкав е рокот на траење на одделни зачини?

Стручњаците советуваат дека мелените зачини не би требало да се чуваат подолго од една година. Меѓутоа, целите зачини, како на пример, стапчињата цимет, може да траат и подолго – од две до четири години затоа што внатрешнсота не им е изложена на кислород кој може да влијае на аромата и вкусот со текот на времето.

Затоа е важно да се чуваат на суво и темно место, најдобро херметички затворени стаклени садови, што подалеку од извор на топлина и сончева светлина. Не ги чувајте во фрижидер заради влагата и апсорпцијата на разни мириси. Сепак, некои зачини како чили-пиперката, семките од мак и сусам можете да ги ставите во фрижидер за подолго да останат свежи и со интензивна боја.

Еве колку траат одделни зачини:

  • Целите зачини (каранфилче, бибер во зрно, стапчиња цимет) – четири години.
  • Семки – четири години, освен сусам и мак, кои траат најмногу две години.
  • Екстракти – четири години, освен ванила, која има неограничен рок на траење.
  • Мелени зачини (цимет, куркума, морско оревче) – две години.
  • Тревки и билки (оригано, магдонос, босилек) – од една до две години.