дома Исхрана

Исхрана

ЧЕСТА СОСТОЈКА ВО ИСХРАНАТА ПОВРЗАНА СО ДЕПРЕСИЈА

Цревните бактерии на поединецот влијаат на тоа колку пролин циркулира во крвотокот. Аминокиселината пролин, инаку честа хранлива материја во многу прехранбени производи, е поврзана со депресија преку интеракции со цревните бактерии и хемијата на мозокот. Научниците...

КОГА ОВЕСНАТА КАША ЗА ПОЈАДОК Е СОЈУЗНИК ВО СЛАБЕЕЊЕТО, А КОГА НЕ Е?

Овесната каша е еден од најздравите избори за појадок, бидејќи обезбедува комбинација од растителни влакна, протеини и сложени јаглехидрати. Многумина ја вклучуваат во својата исхрана во процесот на губење на тежината, бидејќи помага во...

КОЕНЗИМ Q10: ВО КОЈА ХРАНА СЕ НАОЃА И ЗОШТО Е ВАЖЕН

Коензимот Q10 (CoQ10) е природна супстанца што телото ја користи за производство на енергија и заштита на клетките од оштетување. Тој игра важна улога во одржувањето на здравјето на срцето, мозокот и метаболизмот, а...

ЗОШТО ТРЕБА ДА ПИЕТЕ ЧАЈ ОД КАРАНФИЛЧЕ ПОСЛЕ ЈАДЕЊЕ?

Каранфилчето е еден од зачините што во Индија често се консумира суров веднаш по оброкот како освежувач на здивот. Бидејќи неговиот горчлив вкус и силниот мирис не се пријатни за сечиј вкус, пиењето млак...

ДВА АНТИОКСИДАНСИ ВО СЕНФОТ ИМААТ АНТИКАНЦЕРОГЕНИ ЕФЕКТИ ПРОТИВ РАК НА ДОЈКА, БЕЛИ ДРОБОВИ И...

Сенфот има ниска калорична вредност, што го прави одличен избор за збогатување на оброците. Можни се алергиски реакции или несакани ефекти, особено со прекумерна употреба. Сенфот е еден од најчесто користените додатоци во исхраната во...

КОЛКУ ЈАБОЛКОВ ОЦЕТ Е ПОТРЕБЕН ДНЕВНО ЗА СЛАБЕЕЊЕ

Консумирањето на јаболков оцет, доведува до умерено намалување на обемот на половината (околу 3 см). Јаболковиот оцет се чини дека е ветувачка и прифатлива дополнителна стратегија за справување со дебелината. Редовното консумирање на јаболков оцет може...

КАКО ДА СЕ ОСЛОБОДИТЕ ОД НАСТИНКАТА?

Одморот, пиењето течности и лекови можат да ви помогнат да се опоравите од настинка. Други лекови, како што се витамин Ц, цинк и пробиотски пијалоци, исто така можат да помогнат во ублажување на симптомите...

КОГА Е БЕЗБЕДНО ДА СЕ ЈАДЕ СКРШЕНО ЈАЈЦЕ, А КОГА ТРЕБА ВЕДНАШ ДА СЕ...

Напукнатите и протекувачките јајца укажуваат дека нивната мембрана е оштетена Главната загриженост со скршените јајца е потенцијалната контаминација со салмонела, опасна бактерија. Дали скршеното јајце е безбедно за јадење зависи од тоа како и кога се...

ДАЛИ СЕМКИТЕ ОД КАЈСИЈА ПОМАГААТ ВО ЛЕКУВАЊЕТО НА РАКОТ

Амигдалинот се претвора во цијанид во телото, што може да предизвика сериозни здравствени ризици, вклучително и труење. Маслото од кајсија содржи антиоксидантен витамин Е и есенцијални масни киселини корисни за здравјето Семките од кајсија често се...

КАЛИНКА – ЦРВЕНО ЗРНО ПОЛНО СО ЗДРАВЈЕ: ГО ЗАЈАКНУВА СРЦЕТО, ГО НАМАЛУВА ВОСПАЛЕНИЕТО, ЈА...

Сокот од калинка обезбедува здрави антиоксиданси, помагајќи во обновувањето на мускулите и когнитивната функција. Иако е вкусна и хранлива, калинката може да предизвика реакции кај луѓе со алергии или интеракции со некои лекови, па затоа...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: Содржината е заштитена!