дома Исхрана страница 4

Исхрана

НЕМОЈТЕ ДА ЈАДЕТЕ БРЗО

Работата, брзото и напорно темпо на животот, многубројните обврски прават да имаме многу малку време за јадење, па најчесто јадеме нешто набрзина, што се вели „од нога“, прескокнуваме оброци... Се се ова лоши навики....

Дали темното чоколадо има исти психоактивни состојки како канабисот?

Познато е дека темното чоколадо има бројни предности, но група британски научници дошла до едно интересно откритие - темното чоколадо содржи психоактивна состојка која создава исто чувство како и користењето канабис. Се работи за...

ПАНАЦЕА ЗДРАВСТВЕНА АЗБУКА-ПРОТЕИНИ

Протеинот е суштинска хранлива материја, одговорна за повеќе функции во вашето тело, вклучително и градење ткиво, клетки и мускули, како и создавање хормони и антитела. Секој има потреба од протеини во нивната исхрана, но...

Неколку правила за консумирање на храна во канцеларија

Гужва на работа, прилагодување на термини, неможност да се руча во исто време секој ден, сето тоа се предизвици на кои наидува вработеното лице кое сака здраво да се храни. Ова се неколку совети како...

ЈАДЕТЕ ТИКВИЧКИ ПРОТИВ ЗГОЛЕМЕНА ПРОСТАТА

Тиквичките (научно име: Cucurbita pepo), кои се популарно летно растение од фамилијата Cucurbitaceae: 🌱 Тиквичките како растение Потекло: Потекнуваат од Централна и Јужна Америка, но денес се одгледуваат ширум светот. Изглед: Растението е ползечко или...

ЗЕЛЕНИОТ КОМПИР Е ОТРОВЕН- ВНИМАВАЈТЕ

Зелениот компир може да биде отровен за јадење и не се препорачува негово консумирање. Зелената боја на компирот се појавува кога е изложен на светлина, а тоа е знак дека се создала соланин — природен...

СЕ ЗА ХРАНАТА КОЈА ВЕ ДЕБЕЛЕЕ

Многумина од Вас кога читаат и сакаат да применат одредена диета се среќаваат со многу медицински и нутриционистички поими кои можат да Ве збунат. Панацеа.мк ви ги објаснува сите битни поими кои се употребуваат...

Зошто свинската маст е сметана за нутритивно вредна?

Свинската маст (позната и како лој или „lard“) изненадувачки се најде на листата на најздрави намирници според истражување објавено во списанието PLoS ONE и пренесено од BBC Future. Во оваа анализа на преку 1000...

Откритие:една ќесичка чај содржи 16 микрограма пластика

Канадски научници откриле дека потопувањето на пластичните ќесички чај на температура од 95 Целзиусови степени отпушта околу 11, 6 милијарди парченца микропластика во само една шолја чај. Се работи за мошне ситни парчиња пластика...

Долгорочното пиење чаеви ги расипува забите

Долгорочното пиење на големи количини чаеви – особено црн и зелен чај – може да има одредено негативно влијание врз забите, но тоа зависи од неколку фактори: Потенцијални негативни ефекти: Обојување на забите (дисколорација):Црниот и...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

error: Содржината е заштитена!