Колку храна треба да внесете во себе за празниците?
Македонците се навикнати во предпразничниот период да внесуваат многу храна и со денови да го прославуваат доаѓањето на Новата година и Божиќ! Всушност, сите тие дневни и после работни седенки по кафеаните и рестораните...
Коријандерот е одличен за ублажување на изгореници бидејќи ја намалува болката и отекувањето
Коријанедер (Coriandrum sativum) или кинески магдонос е растение со ароматично и шупливо стебло. Содржи етерични масла, протеини, шеќер и витамин А и Ц, минерали како што се железото и калиум. Познато е дека го смирува...
Модриот патлиџан како борец против ракот и кардиоваскуларните болести
Модриот патлиџан изобилува со антиоксиданти како што се антоцијанините кои се одговорни за темновиолетовата боја на кората на плодот. Научниците сметаат дека токму благодарение на високото количество на антиоксиданти и влакна, патлиџанот го намалува...
Доаѓа време на празници: прасешко месо-здравствени аспекти, нутритивна вредност и препораки
Прасешкото месо е традиционално јадење за празниците на Балканот, особено за Божиќ и Нова Година. Неговата популарност се должи на богатиот вкус и улогата во семејните оброци. Сепак, претераната консумација може да има и...
8 природни македонски лекови против досадна сезонска кашлица
Кашлицата е природен рефлекс на телото за прочистување на дишните патишта, но постојаната и досадна кашлица може да биде иритантна и исцрпувачка. Среќа, постојат природни лекови кои можат да помогнат да се смири кашлицата...
ЕКСКЛУЗИВНО НА ПАНАЦЕА: Познатата Божиќна диета како подготовка за празниците со почеток од утре
Во периодот пред Божиќните празници, многу луѓе се фокусираат на подобрување на своето здравје и подготовка на организмот за обилните празнични трпези. Соодветната диета во овој период може да помогне не само да се...
Штетноста на високите вредности на жива во туна конзервите и препорачани дози за консумација
Туна конзервите се популарен извор на протеини и омега-3 масни киселини. Меѓутоа, високи вредности на жива, посебно во некои видови туна, претставуваат ризик за здравјето. Живата во рибите е резултат на индустриско загадување и...
Дали летното овошје не треба да се јаде во зима, и обратно?
Нема строга забрана за јадење на летно овошје во зима или зимско овошје во лето. Сепак, постојат некои фактори кои можат да влијаат на тоа како и кога е најдобро да се консумираат одредени...
10 причини да пиете какао отколку кафе
Какаото е еден од најомилените вкусови на планетата. Толку многу што речиси може да стане зависност. Богатиот интензивен вкус на какао во прав е вкусен со се, вклучувајќи смути, кафе или овесна каша. Многу...
Дали храната зготвена на пареа е поздрава
Готвењето на пареа се препорачува долги години токму поради зачувување на хранливите состојки. Овој начин на подготовка на намирниците им обезбедува на оброците поголема количина на хранливи состојки во однос на вообичаеното готвење или...