дома Исхрана страница 3

Исхрана

ВИТАМИН Ц-МЕДИЦИНСКИ ФАКТИ

Витаминот Ц, познат и како аскорбинска киселина, е витамин растворлив во вода кој природно е присутен во некои видови храна, се додава во други и е достапен како додаток во исхраната. Луѓето, за разлика...

“ЏАНК ФУД СИНДРОМ”-Што е синдром на нездрава храна…

„Нездрава храна“ е храна на која ѝ недостасуваат хранливи материи, витамини и минерали и има висока содржина на килоџули (енергија), соли, шеќери или масти. Нездравата храна е така наречена затоа што не игра...

6 здравствени придобивки од лимоните засновани на докази

Лимоните содржат хранливи материи кои можат да помогнат во поддршката на вашето кардиоваскуларно здравје и заштита од камења во бубрезите и анемија, меѓу другите придобивки. Лимоните содржат голема количина на витамин Ц, растворливи влакна и...

Сокот од свежа зелка за чиреви и гастритис – ги лекува вашите црева

Фамилијата на крстовиден зеленчук вклучува зелка. Слично на нејзините крстовидни братучеди, брокулата и кељот, зелката е преполна со хранливи материи кои се поврзани со бројни здравствени предности. Витамините изобилуваат во сокот од зелка, кој вклучува...

Киселата зелка-витаминска бомба за одлично здравје

Киселата зелка е една од ретките, ако не и единствена, природна намирница каде човекот успеал да ги подобри, односно да и ги зголеми нутритивните својства низ процесот на киселење. Имено, зелката низ процесот на...

ВРЕМЕ НА ПОДГОТОВКА НА ЗИМНИЦА-ЗДРАВА ХРАНА ИЛИ ВНЕС НА ЛОШИ СОСТОЈКИ ВО ОРГАНИЗМОТ

Кај модерните домаќинки се почеста е дилемата дали да се направи зимница или да се купи готова, но и се почесто прашање колку е здрава зимницата купена од продавница или пак домашната. Зимата е традиција...

Фолна киселина-клуч за раната бременост

Фолната киселина (витамин Б-9) е важна во формирањето на црвените крвни зрнца и за здрав раст и функција на клетките. Хранливата состојка е од клучно значење за време на раната бременост за да се...

Дали ајварот е здрав за јадење?!

Општо земено, ајварот се смета за здрав. Состојките што влегуваат се целосно природни и не содржат никакви негативни делови кои можат да го оштетат вашето здравје. Ако сакате да го направите ајварот уште покорисен,...

ДЕБЕЛИНА-болест на 21-иот век-причини, типови, превенција, лечење

Дебелината е сложена болест која се јавува кога тежината на поединецот е поголема од онаа што се смета за здрава за неговата или нејзината висина. Дебелината ги погодува и децата, но и возрасните. Многу...

Оксидативен стрес: отворена врата за болест или воспаление на вашиот организам

 Нерамнотежата помеѓу антиоксидантната одбрана и слободните радикали во вашето тело предизвикува оксидативен стрес. Ова може да доведе до болест или воспаление, но исхраната богата со антиоксиданси може да помогне да се спречи оксидативниот стрес. Може...

НАЈНОВИ ВЕСТИ