КАЈСИИ-регенератори на вашето здравје

К ајсиите се мали, жолти плодови со семка во средината. Како и повеќето овошја, тие се полни со витамини и минерали и се одличен додаток на здравата исхрана.Експертите препорачуваат луѓето да јадат многу овошје и зеленчук, бидејќи тие се богати со витамини и минерали кои му се потребни на нашето тело за да напредува. Да видиме кои се четирите потенцијални здравствени придобивки од кајсиите, ја разгледува нивната хранлива вредност и предлага неколку начини на кои луѓето можат да го додадат ова овошје во нивната исхрана.

Кајсиите се мали, жолти плодови со семка во средината. Како и повеќето овошја, тие се полни со витамини и минерали и се одличен додаток на здравата исхрана.Експертите препорачуваат луѓето да јадат многу овошје и зеленчук, бидејќи тие се богати со витамини и минерали кои му се потребни на нашето тело за да напредува. Да видиме кои се четирите потенцијални здравствени придобивки од кајсиите, ја разгледува нивната хранлива вредност и предлага неколку начини на кои луѓето можат да го додадат ова овошје во нивната исхрана.

Кајсиите се добар извор на:

Витамин А
Витаминот А, кој научниците го нарекуваат и ретинол, е многу важен за здрави очи.

Поточно, витаминот А му помага на телото да ги направи пигментите што му се потребни за правилна работа на мрежницата. Без него, луѓето се изложени на ризик да развијат ноќно слепило.

Витаминот А исто така им помага на очите да ја произведат потребната влага за да останат правилно подмачкани.

Некои студии покажаа дека витаминот А исто така игра важна улога во имунолошкиот систем со тоа што има антиинфламаторно дејство.

Други добри извори на витамин А вклучуваат:

лиснат зелен зеленчук
портокалови зеленчуци, како што се моркови, тикви и слатки компири
дињи
јајца
Витамин Ц
Кајсиите се и добар извор на витамин Ц, кој е еден од витамините кои човечкото тело не може да ги произведе. Ова значи дека луѓето мора да внесуваат доволно витамин Ц од нивната исхрана.

Витаминот Ц има многу функции. На пример, тоа е антиоксиданс кој помага да се заштитат клетките во телото од оштетување на слободните радикали. На телото му е потребен и за да произведе колаген за да ги поправи раните.

Витаминот Ц игра суштинска улога во имунолошкиот систем, помагајќи им на природните одбранбени механизми на телото да се борат против бактериите и вирусите.

Некои други добри извори на витамин Ц вклучуваат:

црвени и зелени пиперки
агруми
брокула
јагоди

Влакна
Секои 35 грама (g) сирова кајсија содржи 0,7 g диетални влакна. Според некои истражувања, луѓето во Соединетите Држави добиваат само околу 16 g доверлив извор од 25-38 g влакна што им се потребни секој ден.

Свежото овошје и зеленчук, вклучувајќи ги и кајсиите, се одличен извор на влакна.

Влакната се од витално значење бидејќи му помагаат на телото да го регулира нивото на шеќер во крвта. Исто така, го помагаат варењето, што помага да се спречи запек и да се промовира целокупното здравје на гастроинтестиналниот тракт.

Покрај тоа, некои студии покажаа дека луѓето кои јадат доволно влакна имаат помали шанси да развијат низа здравствени состојби, вклучувајќи:

срцева болест
дијабетес тип 2
дивертикуларна болест или воспаление на цревата

Калиум
Кајсиите се еден од најдобрите извори на калиум. Всушност, една порција кајсија може да обезбеди речиси една четвртина од доверливиот извор од дневните потреби на една личност.

Калиумот е електролит кој им е потребен на нервите за да функционираат и мускулите треба да се контрахираат. На телото му треба и калиум за да ги премести хранливите материи во клетките и да го отстрани клеточниот отпад.

Исто така, игра улога во здравјето на срцето со тоа што му помага на чукањето на срцето да остане редовно.

Некои други добри извори на калиум вклучуваат:

леќата
сквош
сливи и суво грозје
компири

Нутрициони вредности
Според доверливиот извор на Министерството за земјоделство на САД, една кајсија од 35 g го содржи следново:

енергија: 16,8 калории
протеини: 0,49 g
масти: 0,14 g
јаглехидрати: 3,89 гр
влакна: 0,7 гр
шеќери: 3,23 гр
калциум: 4,55 милиграми (мг)
железо: 0,14 mg
магнезиум: 3,5 mg
фосфор: 8,05 mg
калиум: 90,6 mg
натриум: 0,35 mg
цинк: 0,07 mg
бакар: 0,03 mg
селен: 0,04 микрограми (mcg)
витамин Ц: 3,5 mg
тиамин: 0,01 mg
рибофлавин: 0,01 mg
ниацин: 0,21 mg
витамин Б-6: 0,02 mg
витамин А: 33,6 mcg
бета-каротин: 383 mcg
витамин Е: 0,31 mg
витамин К: 1,16 mcg
Како да се јаде
Кајсиите се безбедни за јадење сирови. Човекот треба прво да го измие овошјето, а потоа да го исече на половина и да го извади јаменчето.

 

Сувите и свежите кајсии се вкусни додатоци на јогурт или каша, или за појадок или за ужина.

Некои студии покажаа дека замрзнувањето или конзервирањето кајсии не ја намалува нивната хранлива вредност.

Важно е да се напомене дека луѓето треба да јадат низа овошје и зеленчук, како дел од урамнотежена исхрана, за да се уверат дека ги добиваат сите хранливи материи што им се потребни на нивните тела.

Резиме
Како и повеќето овошја и зеленчук, кајсиите се добар извор на многу витамини и минерали кои му се потребни на нашето тело за да функционира.

Особено, тие содржат високи количини на витамини А и Ц, како и диетални влакна и калиум.

Луѓето можат да јадат кајсии сурови или суви. Замрзнувањето или конзервирањето на овошјето не ја намалува неговата хранлива вредност. Меѓутоа, за да го задржат овошјето здрав додаток во исхраната, луѓето треба да бараат конзервирано овошје во вода, а не во сируп.

Придобивките од кајсиите ги прават добар додаток на здрава, урамнотежена исхрана.