Како да спречите срцев удар

Изборот што го правите во животот може да го намали ризикот од срцев удар (миокарден инфаркт) или сериозноста на таков настан. Па, која е тајната за среќно срце?

Изборот на животниот стил кој вклучува храна, вежбање, спиење и повеќе може да помогне да се намали ризикот. Статистиката вели дека некој во САД ќе доживее срцев удар во следните 40 секунди. Протокот на крв во нивното срце или ќе престане или ќе биде сериозно намален. Можна е смрт или трајно оштетување на срцето.

Слободно може да се каже дека тоа е ситуација што сите сакаме да ја избегнеме.

Сега добрата вест: Изборот што го правите во животот може да го намали ризикот од срцев удар (миокарден инфаркт) или сериозноста на таков настан. Па, која е тајната за среќно срце? Кардиологот, доктор Лук Лафин, ги има одговорите.

Превенција на срцев удар
Вашето срце е пумпа во центарот на 60.000 милји систем на крвни садови во вашето тело. Таа масивна мрежа на артерии, вени и капилари се протега од вашата глава до пети во затворена јамка која започнува и завршува во вашето срце.

Одржувањето на тие крвни садови отворени е клучно за ефикасно функционирање на вашиот циркулаторен систем. Блокирањето од кој било вид може да го запре или забави протокот на крв, предизвикувајќи срцев удар.

Еве девет работи што можете да ги направите за да ви помогне да тече крвта.

Одржувајте здрава тежина
Дополнителна тежина става екстра голем товар на вашето срце и кардиоваскуларниот систем. Може да ги оштети крвните садови, да го зголеми крвниот притисок и да го подигне холестеролот – здравствени фактори поврзани со поголем ризик од срцев удар.

Алатката за скрининг позната како индекс на телесна маса (БМИ) обично се користи за дефинирање на дебелината и прекумерната тежина. Формулата користи висина и тежина за проценка на телесните масти.

Докторите се почесто предупредуваат на тивките симптоми на срцев удар, но многумина и понатаму ги занемаруваат и остануваат глуви на предупредувањата. Во продолжение ви претставуваме седум најчести знаци кои укажуваат на можен срцев удар…

БМИ од 30+ е традиционален репер за дебелината; Од 25 до 29,9 се категоризираат како прекумерна тежина. Спаѓањето во која било категорија го зголемува ризикот од срцев удар. Колку е поголем вашиот БМИ, толку е поголем ризикот.

Каде носите вишок килограми исто така е важно, забележува д-р Лафин. „Салото на стомакот“ околу вашиот средишен дел може да доведе до зголемено таложење на наслаги во ѕидовите на вашите артерии, што го прави поверојатно за срцев удар.

Крајна линија? Губењето дури и неколку килограми може значително да го подобри здравјето на вашето срце и да го намали ризикот од срцев удар.

Јадете здрава исхрана за срцето
Ако фрлате мрсно ѓубре во мијалник, веројатноста е дека во одреден момент ќе се соочите со затнати цевки. Истата реалност се однесува на храната што ја јадете и ризикот од срцев удар.

Ако редовно јадете храна богата со заситени масти, шеќер и натриум, ризикувате да го нарушите вашиот систем, вели д-р Лафин. Со текот на времето, храната од тие категории може да доведе до таложење на наслаги и затнати артерии.

Тоа значи ограничување на изборот на менито како црвено месо, пржена храна и високо преработена храна.

Значи, што треба да натрупате на вашата чинија? Златниот стандард за здрава исхрана за срцето е медитеранската исхрана, наречена така затоа што ги одразува традиционалните обрасци на исхрана во земјите кои граничат со Средоземното Море.

‘Рчење – проблемите со дишењето во текот на ноќта се голем проблем за организмот. Поради тоа доаѓа до покачен крвен притисок и неправилни срцеви отчукувања, а тоа ги зголемува шансите за срцев удар.

Медитеранската исхрана е полна со:

Овошје.
Зеленчук.
Цели зрна.
Здрави масти, како маслиново масло.
„Студијата „Њу Ингланд журнал за медицина“ од 2018 година покажа дека овој начин на исхрана оди подалеку од подобрување на холестеролот и крвниот притисок“, забележува д-р Лафин. „Исто така го намалува ризикот од мозочен и срцев удар“.

Други диети, како што е стилот на исхрана со целосна храна, растителен, исто така може да го намалат вашиот ризик. Но, помалку податоци сугерираат дека тие помагаат да се намали ризикот од мозочни удари и срцеви удари, додава д-р Лафин.

Побарајте да воспоставите одржлив план за исхрана: „Не помага да се оди на рестриктивна диета, а потоа, две години подоцна, да се вратите на јадење ѓубре“, вели тој. „Размислете 30 и повеќе години во иднината“.

Вежбајте редовно
Вашето срце е мускул – а мускулите стануваат посилни со вежбање. Зајакнувањето на вашиот тикер му овозможува да пумпа повеќе крв низ вашето тело, што помага да се одржат артериите поотворени и пофлексибилни за подобар проток на крв.

„Добивањето на отчукувањата на срцето во зона за аеробни тренинзи ја одржува таа функција на пумпање на срцето, или систолна, што може да го намали ризикот од срцев удар“, објаснува д-р Лафин.

Редовната физичка активност, исто така, може да го намали крвниот притисок, да го подобри холестеролот и да ја контролира вашата тежина. Како што споменавме, сите тие се чекори во вистинската насока за помала веројатност за срцев удар.

За да го одржите вашето срце здраво, Американското здружение за срце (АХА) препорачува најмалку 150 минути вежбање со умерен интензитет секоја недела. („Умерен интензитет“ значи дека можете да разговарате додека сте во акција – па брзото одење или лесното џогирање е важно.)

Ако го зголемите нивото на интензитет на вежбање на високо, 75 минути (или повеќе) активност ќе ја заврши работата.

„Вежбањето два до пет пати неделно може да помогне да се избегнат срцеви заболувања“, додава д-р Лафин.

Правете редовни здравствени прегледи
Во случај да не сте забележале, две клучни мерки за здравјето на срцето – крвниот притисок и холестеролот – продолжуваат да се појавуваат. И двата се „скриени“ здравствени фактори кои не се видливи само со гледање на вашето тело.

Познавањето на вашите бројки во овие и други области ви овозможува вам и на вашиот давател на здравствена заштита подобро да го процените ризикот од срцев удар, забележува д-р Лафин. Ова е особено важно како што стареете (ризикот од срцев удар се зголемува како што стареете) и ако имате семејна историја на срцеви заболувања.

Медицинските експерти ги препорачуваат следните прегледи за да се задржи здравјето на срцето:

Крвен притисок: Добијте годишно читање за да внимавате на промените дури и ако вашиот БП е редовно во здрав опсег под 120/80. Ако вашиот крвен притисок е повисок, вашиот давател на здравствена заштита може да предложи почести прегледи. (Исто така, не е повредено да го следите вашиот БП со домашен монитор.)
Холестерол: Минимум, здравите возрасни лица треба да го проверуваат својот холестерол на секои четири до шест години преку тест на крвта наречена липиден панел. Ако имате зголемен ризик за срцеви заболувања и мозочен удар, тестирањето треба да се прави почесто.
Тежина/обем на половината: Рутински се прави за време на прегледите за да се пресмета вашиот БМИ.
Гликоза во крвта: Дијабетесот го удвојува ризикот од срцеви заболувања. Тестот за гликоза во крвта ги мери нивоата на шеќер во крвта, или гликоза, за проверка на дијабетес. Американското здружение за дијабетес препорачува почеток на редовен скрининг за секој на возраст од 35 или повеќе години. Оние со зголемени фактори на ризик треба да почнат да се оценуваат порано.
„Информациите добиени од овие прегледи можат да ви помогнат да креирате план за подобра заштита на вашето срце“, вели д-р Лафин.

Управувајте со условите
Скоро 1 од 3 возрасни ширум светот имаат висок крвен притисок. Зголемениот холестерол е уште почест, а зафаќа 39% од светската популација. Дијабетесот, пак, погодува околу 10% од луѓето.

Зошто да се изнесат сите тие статистики? Треба да се нагласи дека многу луѓе се справуваат со состојби кои носат зголемен ризик од срцев удар.

Управувањето со тие состојби преку промени во животниот стил (како диета и вежбање) може да помогне да се намали ризикот од срцев удар, охрабрува д-р Лафин. Здравствените услуги, исто така, може да препишат лекови за подобра контрола на состојбите. Ако е така, од суштинско значење е да се остане во чекор со нив.

Престанете да пушите
Пушењето цигара ослободува повеќе од 7.000 хемикалии – и таа токсична колекција не е баш погодна за срцето. Овој ѓубре може да предизвика атеросклероза, стврднување и стеснување на вашите артерии од наслагите.

Оваа акумулација на наслаги на крајот може да го намали протокот на крв во вашето срце и да предизвика срцев удар.

Добрата вест? Ако престанете да пушите, го намалувате ризикот од срцев удар во рок од 24 часа откако ќе ја испуштите последната цигара. Вашиот ризик од срцеви заболувања се намалува на половина од оној на сегашниот пушач во рок од една година.

„Отказот од пушењето или избегнувањето на навиката е апсолутно неопходно за да се заштити вашето срце“, нагласува д-р Лафин. Разговарајте со давател на здравствена заштита за да го пронајдете најдобриот метод за откажување од пушење за вас.

Ограничете го алкохолот
Ако вратите неколку премногу пива или коктели, може да имате тежок данок на вашето срце. Всушност, намалувањето на прекумерни количини алкохол во една ноќ гарантирано ќе ви го зголеми крвниот притисок.

„Ако испиете три или повеќе пијалоци во една сесија, вашиот крвен притисок ќе биде повисок следниот ден“, вели д-р Лафин.

Ако впивањето и зголемениот крвен притисок станат редовна појава, ризикот од срцев удар се зголемува. Прекумерната употреба на алкохол дури може да го промени обликот на вашето срце, состојба позната како кардиомиопатија индуцирана од алкохол.

Значи, што значи тоа за просечниот човек? Да почнеме со ова: ако сакате да пиете пиво, вино или алкохол, најдобро е да го правите тоа умерено.

Насоките за исхрана за Американците препорачуваат ограничување на потрошувачката на алкохол на два алкохолни пијалоци (или помалку) дневно за мажи и еден алкохолен пијалок (или помалку) на ден за жени.

„Да се пие помалку е подобро за здравјето отколку да се пие повеќе“, се вели во Упатството.

И да не пиеш алкохол е најдобро од се.

Намалете го стресот
Хроничниот стрес предизвикува негативна верижна реакција низ вашето тело. Вбројте го вашето срце и кардиоваскуларниот систем меѓу областите кои се најтешко погодени.

Како тоа? Па, постојаниот стрес може да го зголеми создавањето на проблематична плакета во вашите артерии. Стресот, исто така, може да предизвика стеснување на вашите артерии, што во екстремни случаи може да предизвика срцев удар. Додадете скок во БП на листата на грижи, исто така.

Ако често се наоѓате под стрес, истражете ги активностите кои можат да ви помогнат да се опуштите, препорачува д-р Лафин. Размислете да пробате разни видови медитација или побарајте помош од професионалец за ментално здравје.

Еве една статистика што може да ве држи будни ноќе: Истражувањата покажуваат дека луѓето со несоница имаат речиси 70% поголема веројатност да доживеат срцев удар од оние кои добиваат доволно цврсти очи после спиење.

Недоволното спиење може да го зголеми вашиот крвен притисок, што – како што сите знаеме досега – може да го зголеми ризикот од срцев удар. На повеќето возрасни луѓе им требаат седум до девет часа сон секоја вечер.

Ако имате проблеми со спиењето, обидете се да се придржувате до редовен распоред за спиење. Други совети за подобрување на спиењето вклучуваат ограничување на времето поминато на екранот пред спиење, намалување на грицките пред спиење и одржување на студена спална соба.

Дали можете да ги преземете сите можни мерки на претпазливост, а сепак да имате срцев удар? Апсолутно, вели д-р Лафин. Вашата генетика може да доведе до срцев удар и покрај тоа што правите сè како што треба кога станува збор за изборот на животниот стил.