Камења во бубрезите-страшна болка-препознајте ги навреме

Исхраната, вишокот телесна тежина, некои медицински состојби и одредени додатоци и лекови се меѓу многуте причини за камења во бубрезите. Камењата во бубрезите можат да влијаат на кој било дел од уринарниот тракт - од бубрезите до мочниот меур. Често, камењата се формираат кога урината станува концентрирана, дозволувајќи им на минералите да се кристализираат и да се залепат.

Камењата во бубрезите (исто така наречени бубрежни калкули, нефролитијаза или уролитијаза) се тврди наслаги направени од минерали и соли кои се формираат во бубрезите.

Исхраната, вишокот телесна тежина, некои медицински состојби и одредени додатоци и лекови се меѓу многуте причини за камења во бубрезите. Камењата во бубрезите можат да влијаат на кој било дел од уринарниот тракт – од бубрезите до мочниот меур. Често, камењата се формираат кога урината станува концентрирана, дозволувајќи им на минералите да се кристализираат и да се залепат.

Камењата во бубрезите може да бидат доста болни, но камењата обично не предизвикуваат трајно оштетување ако се препознаат навреме. Во зависност од вашата ситуација, можеби нема да ви треба ништо повеќе освен да земате лекови против болки и да пиете многу вода за да поминете камен во бубрегот. Во други случаи – на пример, ако камењата се сместат во уринарниот тракт, се поврзани со уринарна инфекција или предизвикуваат компликации – може да биде потребна операција.

Вашиот лекар може да препорача превентивен третман за да се намали ризикот од повторливи бубрежни камења доколку сте изложени на зголемен ризик да ги развиете повторно.

Машки уринарен систем

Вашиот уринарен систем ги вклучува бубрезите, уретерите, мочниот меур и уретрата. Уринарниот систем го отстранува отпадот од телото преку урината. Бубрезите се наоѓаат кон задниот дел на горниот дел на стомакот.

Тие го филтрираат отпадот и течноста од крвта и произведуваат урина. Урината се движи од бубрезите преку тесни цевки до мочниот меур. Овие цевки се нарекуваат уретери. Мочниот меур ја складира урината додека не дојде време за мокрење. Урината го напушта телото преку друга мала цевка наречена уретра.

 

Женски уринарен систем
Вашиот уринарен систем ги вклучува бубрезите, уретерите, мочниот меур и уретрата. Уринарниот систем го отстранува отпадот од телото преку урината. Бубрезите се наоѓаат кон задниот дел на горниот дел на стомакот.

Тие го филтрираат отпадот и течноста од крвта и произведуваат урина. Урината се движи од бубрезите преку тесни цевки до мочниот меур. Овие цевки се нарекуваат уретери. Мочниот меур ја складира урината додека не дојде време за мокрење. Урината го напушта телото преку друга мала цевка наречена уретра.

Камења во бубрезите се формираат во вашите бубрези. Како што камењата се движат во уретерите – тенките цевки кои дозволуваат урината да помине од бубрезите до мочниот меур – може да се појават знаци и симптоми. Знаците и симптомите на бубрежни камења може да вклучуваат силна болка, гадење, повраќање, треска, треска и крв во урината.
Каменот во бубрегот обично нема да предизвика симптоми додека не се помести наоколу во бубрегот или не помине во еден од уретерите. Уретерите се цевки кои ги поврзуваат бубрезите и мочниот меур.

Ако бубрежниот камен се заглави во уретерите, може да го блокира протокот на урината и да предизвика отекување на бубрегот и спазам на уретерот, што може да биде многу болно. Во тој момент, може да ги почувствувате овие симптоми:

Тешка, остра болка во страната и грбот, под ребрата
Болка која зрачи до долниот дел на стомакот и препоните
Болка која доаѓа во бранови и флуктуира во интензитет
Болка или чувство на печење при мокрење

Други знаци и симптоми може да вклучуваат:

Розова, црвена или кафеава урина
Заматена урина или со непријатен мирис
Постојана потреба за мокрење, мокрење почесто од вообичаеното или мокрење во мали количини
Гадење и повраќање
Треска и треска ако е присутна инфекција
Болката предизвикана од камен во бубрег може да се промени – на пример, префрлање на друга локација или зголемување на интензитетот – додека каменот се движи низ вашиот уринарен тракт.

Кога да одите на лекар
Закажете состанок со вашиот лекар ако имате какви било знаци и симптоми кои ве загрижуваат.

Побарајте итна медицинска помош ако искусите:

Болка толку силна што не можете да седите мирно или да најдете удобна положба
Болка придружена со гадење и повраќање
Болка придружена со треска и треска
Крв во урината
Тешкотии при мокрење
Причини
Камењата во бубрезите често немаат дефинитивна, единствена причина, иако неколку фактори може да го зголемат вашиот ризик.

Камењата во бубрезите се формираат кога вашата урина содржи повеќе супстанции кои формираат кристали – како што се калциум, оксалат и урична киселина – отколку што течноста во урината може да се разреди. Во исто време, на вашата урина може да и недостасуваат супстанции кои спречуваат лепење на кристалите, создавајќи идеална средина за формирање на камења во бубрезите.

Видови на камења во бубрезите
Познавањето на типот на камен во бубрегот што го имате помага да се утврди неговата причина и може да даде индиции за тоа како да го намалите ризикот од добивање повеќе камења во бубрезите. Ако е можно, обидете се да го зачувате вашиот камен во бубрегот ако го поминете за да можете да го однесете кај вашиот лекар за анализа.

Видови на бубрежни камења вклучуваат:

Камења од калциум. Повеќето бубрежни камења се калциумови камења, обично во форма на калциум оксалат. Оксалат е супстанца која секојдневно ја прави вашиот црн дроб или се апсорбира од вашата исхрана. Одредени овошја и зеленчук, како и јаткастите плодови и чоколадото, имаат висока содржина на оксалати.

Диететски фактори, високи дози на витамин Д, интестинална бајпас операција и неколку метаболички нарушувања може да ја зголемат концентрацијата на калциум или оксалат во урината.

Калциумските камења може да се појават и во форма на калциум фосфат. Овој тип на камен е почеста кај метаболички состојби, како што е ренална тубуларна ацидоза. Исто така, може да се поврзе со одредени лекови кои се користат за лекување на мигрена или напади, како што е топирамат (Топамакс, Трокенди ХР, Кудекси ХР).

Струвитски камења. Струвитните камења се формираат како одговор на инфекција на уринарниот тракт. Овие камења можат брзо да растат и да станат прилично големи, понекогаш со малку симптоми или мало предупредување.
Камења од урична киселина. Камења од урична киселина може да се формираат кај луѓе кои губат премногу течност поради хронична дијареа или малапсорпција, оние кои јадат високо-протеинска исхрана и оние со дијабетес или метаболички синдром. Одредени генетски фактори, исто така, може да го зголемат ризикот од камења од урична киселина.
Цистински камења. Овие камења се формираат кај луѓе со наследно пореметување наречено цистинурија што предизвикува бубрезите да излачуваат премногу специфична амино киселина.

Фактори на ризик
Факторите кои го зголемуваат ризикот од развој на бубрежни камења вклучуваат:

Семејна или лична историја. Ако некој од вашето семејство имал камења во бубрезите, поголема е веројатноста и вие да развиете камења. Ако веќе сте имале еден или повеќе бубрежни камења, имате зголемен ризик да развиете друг.
Дехидрација. Ако не пиете доволно вода секој ден, може да го зголемите ризикот од камења во бубрезите. Луѓето кои живеат во топла, сува клима и оние кои многу се потат може да бидат изложени на поголем ризик од другите.
Одредени диети. Јадењето диета која е богата со протеини, натриум (сол) и шеќер може да го зголеми ризикот од некои видови камења во бубрезите. Ова е особено точно со диета богата со натриум. Премногу сол во вашата исхрана го зголемува количеството на калциум што треба да го филтрираат бубрезите и значително го зголемува ризикот од камења во бубрезите.
Дебелината. Високиот индекс на телесна маса (БМИ), големиот струк и зголемувањето на телесната тежина се поврзани со зголемен ризик од камења во бубрезите.
Дигестивни заболувања и хирургија. Гастрична бајпас хирургија, воспалително заболување на цревата или хронична дијареа може да предизвикаат промени во дигестивниот процес што влијае на вашата апсорпција на калциум и вода, зголемувајќи ја количината на супстанции кои формираат камења во урината.
Други медицински состојби како што се бубрежна тубуларна ацидоза, цистинурија, хиперпаратироидизам и повторени инфекции на уринарниот тракт, исто така, може да го зголемат ризикот од камења во бубрезите.
Одредени додатоци и лекови, како што се витамин Ц, додатоци во исхраната, лаксативи (кога се користат прекумерно), антациди базирани на калциум и одредени лекови кои се користат за лекување на мигрена или депресија, може да го зголемат ризикот од камења во бубрезите.