
Ако барате начин да го смените вкусот на салатата додајте лиснат зелен кељ. Еден филџан сиров кељ може да ви пружи 206% од дневната потреба од витамини и 134% од потребниот витамин Ц. Помешајте го со маслиново масло и лимонов сок кој ќе го омекне, потоа додајте исушено овошје. Кељот е одличен избор за здрав оброк.

Богат е со витамини А, Ц, К и Б6. Исто така е одличен извор на магнезиум и калциум.
Неговите антиоксидантни својства го намалуваат нивото на слободните радикали во телото и го намалуваат ризикот од разни болести, вклучително и некои видови на рак. Кељот ќе го намали лошиот холестерол и ќе го намали ризикот од кардиоваскуларни болести и ќе го заштити здравјето на вашите очи.
Кељот е мултивитаминско чудо што помага при обновување на кожата, како и при задржување на нејзината цврстина.
Смути од кељ.
Потребни состојки:
- 100 грама свежи листови кељ
- 200 милилитри свежо исцеден сок од јаболка
- 1 стапче целер
- 1 кафена лажичка лимонов сок
- Неколку коцки лед
Начин на подготовка:
Ставете ги сите состојки во блендер и матете додека не добиете густ пијалак.
Освен во исхраната, кељот наоѓа широка примена и во козметиката. Неговиот екстрат е составен дел на многу креми, лакови за нокти и шампони.
Ова растение е одличен избор за кожата затоа што изобилува со витамини A, Ц и К кои помагаат за елиминирање на темните подочниците и ја затегнуваат кожата околу очите. Кељот содржи лутеин, каротеноид кој го поттикнува производството на колагенот.

Помага во чистењето на порите на кожата и ја задржува влажноста во телото, која е многу потребна за општото здравје на организмот.
Поседува омега 3 и омега 6 масни киселини што го прави и одличен избор за косата. Масните киселини го навлажнуваат скалпот, го забрзуваат растот и го отстрануваат првутот од косата. Екстрактот од кељ се користи во многу шампони и во многу маски за коса.
Кељот е исто така добар за ноктите затоа што поттикнува создавање на кератин, кој што им дава цврстина и влажност.
За да направите маска, ставете во блендер четири листови кељ, малку сок од лимон и една лажица маслиново масло. Добиената смеса нанесете ја на скалпот 20 минути пред плакнење на косата.
Прокељ (или бриселски зелка) е вид на зеленчук од семејството крстовидни растенија (Brassicaceae), исто како и обичната зелка, карфиол или брокула. Изгледа како минијатурна зелка, со големина од 2 до 5 сантиметри. Неговото латинско име е Brassica oleracea var. gemmifera.
Основни карактеристики:
-
Има благо горчлив вкус, особено ако се превари или препече.
-
Богат е со витамин Ц, витамин К, витамини од Б групата, растителни влакна и антиоксиданси.
-
Најчесто се готви на пареа, се динста, се пече во рерна или се пржи со зачини, путер или маслиново масло.
Совети за подготовка:
-
Пред готвење, отстрани ги оштетените или пожолтени надворешни ливчиња.
-
Ако се поголеми, пресечи ги на половина за подобро да се зготват.
-
Највкусен е кога се пече во рерна со маслиново масло, лук и лимон – добива крцкава текстура и поблаг вкус.