Кератитис- болест на контактните леќи во очите од кои може да се оштети видот

Кератитис е воспаление на рожницата - чистото ткиво во облик на купола на предниот дел од окото кое ги покрива зеницата и ирисот. Кератитисот може или не може да биде поврзан со инфекција. Неинфективниот кератитис може да биде предизвикан од релативно мала повреда, како што е предолго носење контактни леќи или добивање туѓо тело во окото. Заразниот кератитис може да биде предизвикан од бактерии, вируси, габи и паразити.

Кератитис е воспаление на рожницата – чистото ткиво во облик на купола на предниот дел од окото кое ги покрива зеницата и ирисот. Кератитисот може или не може да биде поврзан со инфекција. Неинфективниот кератитис може да биде предизвикан од релативно мала повреда, како што е предолго носење контактни леќи или добивање туѓо тело во окото. Заразниот кератитис може да биде предизвикан од бактерии, вируси, габи и паразити.

Ако имате црвенило на очите или други симптоми на кератитис, закажете состанок за да видите очен специјалист. Со навремено внимание, благи до умерени случаи на кератитис обично можат ефикасно да се третираат без губење на видот.

Ако не се лекува или ако инфекцијата е тешка, кератитисот може да доведе до сериозни компликации кои може трајно да го оштетат вашиот вид.

Симптомите на кератитис вклучуваат:

Црвенило на очите
Болка во очите
Вишок солзи или друг исцедок од окото
Тешкотии за отворање на очниот капак поради болка или иритација
Заматен вид
Намален вид
Чувствителност на светлина, наречена фотофобија
Чувство дека нешто ви е во окото

Кога да одите на лекар
Ако забележите некој од симптомите на кератитис, веднаш закажете состанок за да посетите очен специјалист. Доцнењето во дијагнозата и третманот на кератитис може да доведе до сериозни компликации, вклучително и слепило.

Причините за кератитис вклучуваат:

Повреда. Ако некој предмет ја изгреба или повреди површината на вашата рожница, може да дојде до неинфективен кератитис. Покрај тоа, повредата може да им овозможи на микроорганизмите да добијат пристап до оштетената рожница, предизвикувајќи заразен кератитис.
Бактерии, габи или паразити. Овие организми може да живеат на површината на контактни леќи или торбичка за носење контактни леќи. Рожницата може да се контаминира кога леќата е во вашето око, што резултира со заразен кератитис. Лошата хигиена на контактните леќи или прекумерното носење на контактни леќи може да предизвикаат и неинфективен и заразен кератитис.
Вируси. Херпес вирусите – херпес симплекс и херпес зостер – може да предизвикаат кератитис.
Бактерија. Стафилококи, стрептококи и псевдомонас се чести бактерии вклучени во кератитис.
Загадена вода. Бактериите, габите и паразитите во водата – особено во океаните, реките, езерата и топлите кади – можат да влезат во вашите очи кога пливате и да резултираат со кератитис. Сепак, дури и ако сте изложени на овие организми, мала е веројатноста здравата рожница да се зарази, освен ако претходно немало распаѓање на површината на рожницата – на пример, од предолго носење контактни леќи.


Фактори на ризик
Фактори кои може да го зголемат ризикот од кератитис вклучуваат:

Леќи. Носењето контактни леќи – особено спиењето во леќите – го зголемува ризикот од заразен и неинфективен кератитис. Ризикот обично произлегува од нивното носење подолго од препорачаното, неправилна дезинфекција или носење контактни леќи додека пливате.

Кератитисот е почест кај луѓето кои користат контакти со продолжено носење или постојано носат контакти, отколку кај оние кои користат секојдневни контакти за носење и ги вадат навечер.

Намален имунитет. Ако вашиот имунолошки систем е ослабен поради болест или лекови, имате поголем ризик од развој на кератитис.
Кортикостероиди. Употребата на кортикостероидни капки за очи за лекување на очни нарушувања може да го зголеми ризикот од развој на заразен кератитис или да го влоши постоечкиот кератитис.
Повреда на окото. Ако една од вашите рожници била оштетена од повреда во минатото, може да бидете поранливи на развој на кератитис.

Потенцијалните компликации на кератитис вклучуваат:

Хронично воспаление на рожницата и лузни
Хронични или рекурентни вирусни инфекции на вашата рожница
Отворени рани на рожницата, наречени чирови на рожницата
Привремено или трајно намалување на вашиот вид
Слепило
Превенција
Грижа за вашите контактни леќи
Ако носите контактни леќи, правилната употреба, чистење и дезинфекција може да помогне да се спречи кератитис.

Следете ги овие совети:

Изберете контакти за секојдневно носење и извадете ги пред да заспиете.
Измијте ги, исплакнете ги и исушете ги рацете темелно пред да ракувате со вашите контакти.
Следете ги препораките на давателот на нега на очите за грижа за вашите леќи.
Користете само стерилни производи кои се направени специјално за нега на контактни леќи и користете производи за нега на леќи направени за типот на леќи што ги носите.
Заменете ги контактните леќи како што е препорачано.
Заменете ја футролата за контактни леќи на секои 3 до 6 месеци.
Отфрлете го растворот во куќиштето за контактни леќи секогаш кога ќе ги дезинфицирате вашите леќи. Не го „дополнувајте“ старото решение кое веќе е во случајот.
Не носете контактни леќи кога одите на пливање.
Спречување на вирусни епидемии
Некои форми на вирусен кератитис не можат целосно да се отстранат. Но, следните чекори може да ги контролираат појавите на вирусен кератитис

Спречување на вирусни епидемии
Некои форми на вирусен кератитис не можат целосно да се отстранат. Но, следните чекори може да ги контролираат појавите на вирусен кератитис:

Ако имате настинка или меур од херпес, избегнувајте да ги допирате очите, очните капаци и кожата околу очите освен ако не сте ги измиле темелно рацете.
Користете само капки за очи кои се препишани од очен лекар.
Честото миење на рацете може да ги намали вирусните епидемии.