Која е разликата помеѓу камењата во жолчното кесе и бубрезите?

Зборуваме за камења - камења во жолчното кесе (или жолчни камења) и камења во бубрезите, т.е. Тие се формираат во различни системи на вашето тело, но тие се слични на многу начини.

Едниот е поврзан со вашиот уринарен систем, додека другиот е поврзан со вашиот дигестивен систем. Тие обично се со големина од само неколку милиметри, но можат да бидат ох-толку болни.

Зборуваме за камења – камења во жолчното кесе (или жолчни камења) и камења во бубрезите, т.е. Тие се формираат во различни системи на вашето тело, но тие се слични на многу начини.

На пример, и жолчните камења и камењата во бубрезите се вообичаени и можат да постојат во вашето тело без никакви проблеми. Тие нема да предизвикаат болка или бараат третман, освен ако не се движат или не станат доволно големи за да го блокираат редовниот проток на течности во нивните соодветни телесни системи.

Запознајте ја разликата помеѓу камењата во жолчното кесе и бубрезите со помош од гастроентерологот Мајкл Кирш, MD, и урологот Шри Сивалингам, MD.

Која е разликата помеѓу бубрегот и жолчното кесе?
Вашите бубрези се два органи во форма на грав, кои се дел од вашиот уринарен систем кој ја филтрира вашата крв. Тие го отстрануваат отпадот од вашето тело во форма на урина (мочање) и помагаат во балансирање на течностите и електролитите на вашето тело.

Вашиот жолчен меур, од друга страна, е дел од вашиот дигестивен систем. Ја складира жолчката, која се користи за разградување на мастите во вашиот дигестивен систем. Се наоѓа во горниот десен дел од вашиот стомак, седи веднаш под вашиот црн дроб.

Која е разликата помеѓу камењата во жолчното кесе и бубрезите?
Камењата во жолчното кесе се развиваат во вашиот дигестивен тракт и може да бидат мали како зрно песок или големи како топче за голф. Камењата во жолчката може да предизвикаат блокирање на жолчното кесе или жолчните канали. Исхраната богата со масти или холестерол може да придонесе за развој на жолчни камења.

Камењата во бубрезите се развиваат во уринарниот тракт и можат да бидат мали како зрно песок, но можат да пораснат до неколку инчи во дијаметар. Камењата во бубрезите се движат низ уринарниот тракт во уретерот и го блокираат протокот на урина. Исхраната богата со натриум, оксалати или животински протеини може да придонесе за развој на бубрежни камења. Недоволно внесување течности или калциум, исто така, може да доведе до формирање на камења во бубрезите.

Симптоми на жолчни камења
Ако имате жолчни камења, може да ги почувствувате следниве симптоми:

Стомачна болка.
Болка во грбот.
Болка во градите.
Гадење и повраќање.
Треска и треска.
Жолтица.
Урина со темна боја.
Каде боли?
Камењата во жолчката предизвикуваат болка во средината на горниот дел на стомакот што може да зрачи кон грбот или под десното рамо.

Симптоми на камења во бубрезите
Ако имате камења во бубрезите, може да ги почувствувате следниве симптоми:

Тешка болка во грбот која може да патува до препоните.
Гадење и повраќање.
Крв во урината.
Болно мокрење.
Зголемена фреквенција или итност на мокрење.
Непријатна или заматена урина.
Треска и треска.
Каде боли?
Камењата во бубрезите предизвикуваат остра болка во долниот дел на грбот или на страната на вашето тело, која може да зрачи кон долниот дел на стомакот и препоните.

Третман за жолчни камења
Повеќето луѓе кои имаат жолчни камења можеби нема да имаат потреба од никаков третман ако немаат симптоми.

Но, ако имате проблеми со жолчните камења, вашиот лекар може да препорача отстранување на жолчното кесе. Ова обично се прави лапароскопски и се смета за рутинска операција.

Третман за камења во бубрезите
Ако имате камења во бубрезите, големината на каменот обично го диктира третманот. Ако вашиот камен е 10 милиметри или помалку, тој може да помине сам по себе. Лековите можат да помогнат да се намали болката, да се олесни секое гадење или повраќање и да се релаксира уретерот, што може да помогне да помине каменот.

Постојат неколку минимално инвазивни хируршки опции на располагање, како што се:

Уретероскопија.
Литотрипсија со ударни бранови.
Перкутана нефролитотомија.


Кој е изложен на ризик за жолчни камења?
Жолчните камења се најчести кај средовечните возрасни.

Постои зголемен ризик за:

Жените или оние на кои им е доделена жена при раѓање.
Возрасни над 40.
Луѓе кои имаат БМИ (индекс на телесна маса) поголем од 25 (имаат прекумерна тежина).
Луѓе кои изгубиле значителна количина на тежина за краток временски период.
Луѓе кои земаат лекови за намалување на холестеролот.


Превенција на камења во жолчката
За да го намалите ризикот од добивање камења во жолчката, сакате да се фокусирате на тоа колку холестерол консумирате. Еве неколку начини на кои можете да го направите ова:

Ограничете ја пржената и брзата храна.
Црвеното месо заменете го со риба.
Јадете повеќе овошје, зеленчук и интегрални житарки богати со влакна.
Намалете ја тежината постепено.


Кој е изложен на ризик од камења во бубрезите?
Камењата во бубрезите се најчести кај средовечните возрасни.

Постои зголемен ризик за:

Луѓе кои имаат семејна историја на камења во бубрезите.
Луѓе со низок внес на течности или многу низок волумен на урина.
Оние со диети прекумерни во одредени супстанции како сол, животински протеини и оксалати.
Луѓе кои имаат други здравствени состојби кои влијаат на нивото на одредени супстанции во нивната урина.
Превенција на камења во бубрезите
За да ги намалите шансите да добиете камења во бубрезите, следете ги овие совети.

Кој е изложен на ризик од камења во бубрезите?
Камењата во бубрезите се најчести кај средовечните возрасни.

Постои зголемен ризик за:

Луѓе кои имаат семејна историја на камења во бубрезите.
Луѓе со низок внес на течности или многу низок волумен на урина.
Оние со диети прекумерни во одредени супстанции како сол, животински протеини и оксалати.
Луѓе кои имаат други здравствени состојби кои влијаат на нивото на одредени супстанции во нивната урина.


Превенција на камења во бубрезите
За да ги намалите шансите да добиете камења во бубрезите, следете ги овие совети.

Пијте доволно течности во текот на денот за да произведете повеќе од 2 литри урина дневно.
Ограничете го внесот на сол.
Направете измени во исхраната врз основа на 24-часовна студија за урина.
Одржувајте здрава тежина.
Кога да одите на лекар
Може да биде тешко да се одреди што може да ви предизвика абдоминална болка и дали треба да побарате третман.

Додека болката од камен во жолчката е типично во горниот десен квадрант на абдоменот, може да се чувствувате како болката да доаѓа од грбот или десното рамо. Ако имате гадење и повраќање, време е да го посетите вашиот лекар.

Што се однесува до камењата во бубрезите, може да почувствувате болка во окото и да мислите дека имате проблеми со грбот. Ако мислите дека имате камен во бубрегот, треба да посетите лекар, кој ќе направи тестови за да открие каде се наоѓа каменот и колку е голем.

Крајна линија? Ако имате абдоминална болка – било да е тоа бубрезите или жолчното кесе – не двоумете се да контактирате со давател на здравствена заштита.