Колку е здраво твоето срце? Решете го овој квиз за да дознаете

При разгледувањето на факторите на ризик што ги составивме, веројатно сте забележале дека можеме да направиме само толку многу за нашиот профил на ризик за CHD. Не можеме да ги менуваме медицинските истории на нашите роднини за нови - и допрва треба да ја откриеме митската фонтана на младоста. Но, постојат некои елементи од нашето целокупно здравје кои можеме да ги промениме. И кога правиме избори здрави за срцето, вагата малку ја свртуваме во наша корист.

Сите ние одвреме-навреме ја доведувавме во прашање доверливоста на нашето срце. Би било тешко да не! На крајот на краиштата, срцевите заболувања се водечка причина за смрт и во САД и во поширокиот свет.

Не можеме да го промениме нашето минато или да ја контролираме нашата иднина. Но, познавањето на нашите лични ризици за коронарна срцева болест (КСБ) сè уште може да ве поттикне. Без разлика дали овој квиз е повикот за будење што ви треба за да им дадете приоритет на вашето здравје и благосостојба, причина за славење на вашата напорна работа или начин да го поминете времето, се надеваме дека ќе ви понуди одреден увид во различните фактори кои влијаат на здравјето на вашето срце.

Решете го квизот
Не грижете се, нема точни или погрешни одговори на овој квиз. Само можности за учење!

1. Дали имате висок крвен притисок (хипертензија)?
Постојат два броја вклучени во мерењето на крвниот притисок: систолен и дијастолен. Систолниот крвен притисок ја мери количината на сила што вашата крв ја врши на ѕидовите на вашите артерии додека вашето срце се собира (пумпа крв). Дијастолниот притисок – кој е секогаш помал – е истото мерење, но тоа е за вашето срце во мирување, помеѓу отчукувањата.

Што се брои како висок крвен притисок или хипертензија? Според Американското здружение за срце, едно лице има хипертензија ако:

Нивниот систолен крвен притисок е над 130.
Нивниот дијастолен крвен притисок е над 80.
Според кардиологот Ашиш Сараџу, доктор на науки, хипертензијата го оптоварува срцето и го зголемува абењето и кинењето на крвните садови, што ги прави поверојатни блокади.

Вреди да се напомене дека, иако е поретко, луѓето со хроничен низок крвен притисок (хипотензија) исто така се изложени на ризик за срцеви заболувања. Тоа е златна работа – сакате вашиот крвен притисок да биде во „правилниот“ опсег. Не премногу високо или премногу ниско.

2. Кој е вашиот биолошки пол?
Мажите и луѓето на кои им е доделено машко при раѓање (AMAB) имаат поголем ризик од CHD отколку жените и луѓето на кои им е доделена жена при раѓање (AFAB). Но, ризикот од CHD се зголемува за време и по менопаузата, повеќе или помалку го намалува ризикот.

3. Колку години имаш?
Колку сте постари, толку е поголема веројатноста да развиете КСБ. Според Националниот институт за стареење, вашиот ризик значително се зголемува на 65-годишна возраст. Тоа е затоа што, вели д-р Сараџу, колку подолго живеете, толку е поголема веројатноста да развиете (или да ги влошите) други фактори на ризик.

Можеби вашиот крвен притисок се зголемува како што стареете, што е исклучително честа појава. Или можеби вие – како што прават многу луѓе – станувате помалку физички активни. Хормонските флуктуации кои се природен дел од процесот на стареење, исто така, ја намалуваат флексибилноста на вашите артерии, што на крајот може да доведе до атеросклероза. И потребно е време за да се развијат плаките и да ви ги затнат артериите.

Ја добивате идејата: Вашето срце не работи изолирано. Таа старее заедно со останатите, реагирајќи и на текот на времето и на другите промени што се случуваат низ вашето тело.

4. Дали вашето биолошко семејство има историја на срцеви заболувања?
Генетскиот (наследен) состав на некои поединци ги зголемува нивните шанси за развој на КСБ.

Кога ќе го погледнете вашето биолошко семејно стебло, д-р Сараџу препорачува да направите повеќе отколку само да ги забележувате гранките кои вклучуваат срцеви заболувања. Треба да размислите и за тоа колку сте поврзани со тие поединци – и колку години имале кога развиле КСБ.

Особено е важно да ги известите вашите даватели на услуги дали имате роднини кои развиле срцеви заболувања пред 50-годишна возраст или имале висок холестерол на млада возраст. Тоа може да биде знак за наследна состојба наречена фамилијарна хиперхолестеролемија (FH). Додека дијагнозата на FH не е идеја на никој за добро време, д-р Сараџу објаснува дека раната дијагноза може да го промени животот – на добар начин. Превентивниот третман за FH може значително да го намали ризикот од срцеви заболувања.

5. Дали имате висок холестерол?
Високиот холестерол (хиперлипидемија) може да придонесе за таложење на наслаги во вашиот крвоток. Тие наслаги можат да ги затнат крвните садови кои водат до вашето срце, стеснувајќи ги и потенцијално блокирајќи го протокот на крв. Холестеролот може да биде висок поради многу причини, од кои некои (како вашата исхрана) се во ваша моќ да ги промените. Но, д-р Сараџу брзо забележува дека високиот холестерол може да биде и наследен.

Вкупниот холестерол поголем од 200 mg/dL се смета за гранично висок, а над 240 mg/dL е висок. Исто така, сакате вашиот LDL холестерол („лошиот“ холестерол) да биде помал од 100, а вашиот HDL холестерол („добриот“ холестерол) да биде 60 или повисок.

Не сте сигурни кое е вашето ниво на холестерол? Контактирајте со вашиот добавувач и кажете му дека сакате да го завршите липидниот панел. Тоа е едноставен тест на крвта кој ќе обезбеди брз увид во вашето кардиоваскуларно здравје. Ако се испостави дека вашиот холестерол е премногу висок, вашиот провајдер може да ви предложи да земате лекови наречени статини за да го намалите.

6.Дали сте пушач?
Во овој момент, општо е познато дека пушењето е лошо за вашето здравје. Нормално е прво да размислите за состојби како хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ) и рак на белите дробови, но пушењето исто така влијае на вашето срце. Всушност, тоа е најважниот од познатите, променливи фактори на ризик за КСБ.

Никотинот го забрзува срцето и ги стеснува артериите, што го отежнува протокот на доволно крв. И продолжената употреба на никотински фластери и никотински пастили, исто така, го зголемува ризикот од срцеви заболувања. Затоа д-р Сараџу вели дека е важно никотинската заместителна терапија да биде краткорочна. Тоа дефинитивно не треба да биде целиот ваш план за откажување од пушење.

Ако сте подготвени да се откажете од пушењето, но не сте сигурни како да се справите со тоа – или ако вашите претходни обиди не успеале – разговарајте со провајдер. Тие со задоволство ќе ви помогнат во процесот.

7. Колку сте физички активни?
Веројатно сте слушнале претходно: Експертите препорачуваат 30 минути вежбање со умерен интензитет пет пати неделно. Ако таа временска посветеност или ниво на физичка активност се чувствува недостижно, не очајувајте: Кога станува збор за вашето кардиоваскуларно здравје, секое малку помага. Правете го она што можете, толку често колку што можете, и полека надоградувајте ја рутината од пет дена во неделата.

Како што сугерира името, редовните кардио тренинзи се особено одличен начин за подобрување на здравјето на срцето и намалување на ризикот од развој на КСБ. Покрај подобрувањето на циркулацијата и зголемувањето на количеството на кислород во крвта, со текот на времето, кардио може да го намали и крвниот притисок и отчукувањата на срцето. Тоа дури може да помогне да се подигне вашиот „добар“ ХДЛ холестерол и да се намали „лошиот“ ЛДЛ холестерол.

Ако имате попреченост што ја ограничува вашата способност да се вклучите во физичка активност, разговарајте со вашиот провајдер за тоа. Заедно, можете да одредите каков вид и количина вежба е соодветна за вас. Запомнете: Секоја активност е добра активност, од јога на стол до одење по базен, од вежби за дишење до физикална терапија. Вашиот провајдер може дури и да може да ве насочи во насока на достапни објекти за вежбање.

8. Како изгледаат вашите оброци?
Според д-р Сараџу, најдобро е да ја ограничите потрошувачката на следниве видови храна:

Црвено месо и месо од органи.
Рафинирани зрна (за разлика од цели зрна).
Додадени шеќери и прекумерна сол.
Високо преработена и брза храна.
Тропски масла (за разлика од течните растителни масла како маслиновото масло).
Млечни производи со висока содржина на масти.
Алкохол.


Кога станува збор за здравјето на срцето, планот за исхрана според златниот стандард е медитеранската исхрана. Всушност, студиите покажаа дека тој е значително поефикасен за намалување на ризикот од срцеви заболувања отколку пристапот со намалени маснотии. И, за разлика од несреќните или модните диети, медитеранската диета е одржлива на долг рок, што е клучно за одржување на вашето срце здраво додека стареете.

9. Дали ви е дијагностициран дијабетес?
Според американските центри за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), луѓето кои живеат со дијабетес – било да е тоа Тип 1 или Тип 2 – имаат два пати поголеми шанси да развијат срцеви заболувања отколку луѓето кои немаат дијабетес. Тоа се застрашувачки статистички податоци, но еве ја работата: промените во животниот стил што лекарите ги препорачуваат за управување со дијабетес, исто така, имаат позитивно влијание врз здравјето на вашето срце.

Сакате да бидете поактивни за намалување на хемоглобинот A1C? Разговарајте со вашиот давател на услуги и, доколку е достапно, поврзете се со специјалист за нега и образование за дијабетес. Можете да најдете помош и преку Американското здружение за дијабетес.

10. Колку сте под стрес – и колку добро се справувате со стресот?
„За малку ќе ми доживеете срцев удар!

„Тој повик само ми го зголеми крвниот притисок“.

“Смири се! Немајте коронарна болест!“

Одамна ја разбираме врската помеѓу стресот и здравјето на срцето – толку многу што ја повикуваме во неврзан разговор. И како што минуваше времето, таа врска беше потврдена од истражувачите.

„Хроничниот стрес може да го оштети нашето срце и директно и индиректно“, вели д-р Сараџу. Да почнеме со преглед на директното влијание.

Кога сме под стрес подолги временски периоди, нивото на кортизол се зголемува. Кортизолот е хормон на стрес кој влијае на секој дел од нашето тело, вклучувајќи ги и системите кои го регулираат нашиот крвен притисок. Исто така, предизвикува хронично воспаление.

Кортизолот всушност треба да го потисне воспалението. Но, кога сте во постојана состојба на борба или бегство, вашето тело во основа се навикнува на целиот тој кортизол, што го прави неефикасен. Хроничното воспаление е поврзано со кардиоваскуларни болести, како и со зголемување на телесната тежина и проблеми со шеќерот во крвта.

Стресот индиректно го повредува нашето срце. Тоа е затоа што многумина од нас – од сосема природни причини – се справуваат со стресот на нездрави начини.

Лежиме будни ноќе и се грижиме. Се препуштаме на „храна за удобност“. Пушиме како оџаци или шолја по чаша од нашиот кофеински пијалок по избор. Се отепуваме со алкохол или дрога. И дозволуваме активностите за грижа за себе, како вежбање или практики за внимателност да паднат настрана.

Тоа може да направи да се чувствувате подобро на краток рок. Но, д-р Сараџу објаснува дека тие стратегии за справување всушност го зголемуваат нашето ниво на кортизол на долг рок, создавајќи маѓепсан круг.

Ако нивото на стрес се чувствува неодржливо или нездраво, време е да разговарате со вашиот провајдер. Тие можат да го тестираат вашето воспаление и нивото на кортизол. Тие исто така може да ве упатат кај професионалци за ментално здравје кои можат да ви помогнат да научите подобри (и поефикасни!) начини за справување со стресот.

Вие сте повеќе од „резултат“
Сега кога го направивте квизот, можеби ќе се запрашате, кој е вашиот резултат? Но, вие сте повеќе од бројка – и проценувањето на ризикот од CHD е комплицирано. Секако, бројките се вредни. И има многу ресурси таму кои го третираат ризикот од CHD како нешто што може да се измери. Но, исто така е важно да се квалификува ризикот. Да се дозволат сиви зони, сложености, исклучоци и несигурности. На крајот на краиштата, многу малку во животот е сигурно.

При разгледувањето на факторите на ризик што ги составивме, веројатно сте забележале дека можеме да направиме само толку многу за нашиот профил на ризик за CHD. Не можеме да ги менуваме медицинските истории на нашите роднини за нови – и допрва треба да ја откриеме митската фонтана на младоста. Но, постојат некои елементи од нашето целокупно здравје кои можеме да ги промениме. И кога правиме избори здрави за срцето, вагата малку ја свртуваме во наша корист.

Не сте сигурни како да се откажете од пушењето, да се справите со стресните ситуации или да го намалите крвниот притисок и холестеролот? Д-р Сараџу препорачува да разговарате со вашиот провајдер. Не само што можат да ве советуваат, туку можат да ве поврзат и со широк опсег на ресурси, вклучително и други специјалисти за здравствена заштита. Со нивна помош, можете да ја играте најдобрата можна рака со картите што ви биле поделени.