Кома е состојба на продолжено губење на свеста-потребна е брза медицинска акција

Кома е состојба на продолжено губење на свеста. Може да има различни причини, вклучувајќи трауматска повреда на главата, мозочен удар, тумор на мозокот или интоксикација со дрога или алкохол. Комата може да биде предизвикана дури и од некоја основна болест, како што е дијабетес или инфекција. Комата е медицински итен случај. Потребна е брза акција за да се зачува животот и функцијата на мозокот. Здравствените услуги обично нарачуваат серија тестови на крвта и скенирање на мозокот за да се обидат да дознаат што ја предизвикува комата за да може да започне соодветен третман.

Кома е состојба на продолжено губење на свеста. Може да има различни причини, вклучувајќи трауматска повреда на главата, мозочен удар, тумор на мозокот или интоксикација со дрога или алкохол. Комата може да биде предизвикана дури и од некоја основна болест, како што е дијабетес или инфекција.

Комата е медицински итен случај. Потребна е брза акција за да се зачува животот и функцијата на мозокот. Здравствените услуги обично нарачуваат серија тестови на крвта и скенирање на мозокот за да се обидат да дознаат што ја предизвикува комата за да може да започне соодветен третман.

Комата обично не трае подолго од неколку недели. Луѓето кои се во несвест подолго време може да преминат во трајна вегетативна состојба, позната како перзистентна вегетативна состојба или мозочна смрт.

Симптоми
Симптомите на кома најчесто вклучуваат:

Затворени очи.
Депресивни рефлекси на мозочното стебло, како што се зениците кои не реагираат на светлина.
Нема одговори на екстремитетите освен за рефлексни движења.
Нема одговор на болни стимули освен на рефлексни движења.
Неправилно дишење.
Кога да одите на лекар
Комата е итен медицински случај. Побарајте итна медицинска помош за лицето во кома.

Причини
Многу видови на проблеми може да предизвикаат кома. Некои примери се:

Трауматски повреди на мозокот. Тие често се предизвикани од сообраќајни судири или акти на насилство.
Мозочен удар. Намалено или прекинато снабдување со крв во мозокот, познато како мозочен удар, може да биде резултат на блокирани артерии или пукање на крвен сад.
Тумори. Туморите во мозокот или мозочното стебло може да предизвикаат кома.
Дијабетес. Нивоата на шеќер во крвта кои стануваат премногу високи или премногу ниски може да предизвикаат кома.
Недостаток на кислород. Луѓето кои биле спасени од давење или оживеани по срцев удар може да не се разбудат поради недостаток на кислород во мозокот.
Инфекции. Инфекциите како што се енцефалитис и менингитис предизвикуваат отекување на мозокот, ‘рбетниот мозок или ткивата што го опкружуваат мозокот. Тешките случаи на овие инфекции може да резултираат со оштетување на мозокот или кома.
Напади. Тековните напади може да доведат до кома.
Токсини. Изложеноста на токсини, како што се јаглерод моноксид или олово, може да предизвика оштетување на мозокот и кома.
Дрога и алкохол. Предозирање со дрога или алкохол може да резултира со кома.

Компликации
Иако многу луѓе постепено закрепнуваат од кома, други влегуваат во постојана вегетативна состојба или умираат. Некои луѓе кои закрепнуваат од кома завршуваат со големи или помали попречености.

За време на кома, може да се развијат рани, инфекции на уринарниот тракт, згрутчување на крвта во нозете и други проблеми.

Дијагноза
Бидејќи луѓето во кома не можат да се изразат, давателите на здравствени услуги мора да се потпрат на физичките индиции и информации обезбедени од семејствата и пријателите. Бидете подготвени да обезбедите информации за засегнатото лице, вклучувајќи:

Настани кои доведоа до кома, како што се повраќање или главоболки.
Детали за тоа како засегнатото лице ја изгубило свеста, вклучително и дали тоа се случило брзо или со текот на времето.
Забележливи симптоми пред губење на свеста.
Медицинска историја, вклучително и други состојби кои лицето можеби ги имало во минатото. Ова вклучува дали лицето имало мозочен или минимус.
Неодамнешни промени во здравјето или однесувањето на личноста.
Употребата на дрога на лицето, вклучувајќи лекови на рецепт и без рецепт, неодобрени лекови и недозволени дроги.

Физички преглед
Испитот најверојатно ќе вклучува:

Проверка на движењата и рефлексите на засегнатото лице, одговорот на болни стимули и големината на зеницата.
Набљудување на моделите на дишење за да помогне да се дијагностицира причината за кома.
Проверка на кожата за знаци на модринки поради траума.
Зборување гласно или притискање на аголот на вилицата или креветот на ноктите додека гледате за знаци на возбуда, како што се гласни звуци, отворање на очите или движење.
Тестирање на рефлексивни движења на очите за да се утврди причината за комата и локацијата на оштетувањето на мозокот.
Истурете ладна или топла вода во ушните канали на засегнатото лице и следење на реакциите на очите.
Лабораториски тестови

Примероци од крв обично се земаат за да се проверат за:

Комплетна крвна слика.
Електролити и шеќер. Шеќерот се нарекува и гликоза.
Функции на тироидната жлезда, бубрезите и црниот дроб.
Труење со јаглерод моноксид.
Предозирање со дрога или алкохол.
Спиналната чешма, позната и како лумбална пункција, може да провери дали има знаци на инфекции во нервниот систем. За време на ‘рбетниот допир, давателот на здравствена заштита вметнува игла во’ рбетниот канал и собира мала количина течност за анализа.

Скенирање на мозокот
Тестовите за сликање помагаат да се прецизираат областите на повреда на мозокот. Тестовите може да вклучуваат:

КТ скен. Ова користи серија на Х-зраци за да создаде детална слика на мозокот. КТ скен може да покаже крварење во мозокот, тумори, мозочни удари и други состојби. Овој тест често се користи за дијагностицирање и утврдување на причината за кома.
МНР. Ова користи моќни радио бранови и магнетно поле за да создаде детален приказ на мозокот. Скенирањето со МРИ може да открие крварење во мозокот, мозочно ткиво оштетено од исхемичен мозочен удар и други состојби. Скенирањето со магнетна резонанца е особено корисно за испитување на мозочното стебло и длабоките мозочни структури.
Електроенцефалограм (ЕЕГ). Ова ја мери електричната активност внатре во мозокот преку мали метални дискови наречени електроди прикачени на скалпот. Низ електродите, кои ги снимаат електричните импулси на мозокот, минува мала електрична струја. Овој тест може да утврди дали нападите може да бидат причина за кома.

Повеќе информации
КТ скен
ЕЕГ (електроенцефалограм)
Лумбална пункција (спинален допир)
Прикажи повеќе поврзани информации
Третман
Комата е итен медицински случај. Здравствените услуги обично прво ги проверуваат дишните патишта на засегнатото лице и помагаат во одржувањето на дишењето и циркулацијата. Давателите на услуги може да дадат помош за дишење, лекови преку вена и друга помошна нега.

Третманот зависи од причината за комата. Може да биде потребна процедура или лекови за ублажување на притисокот врз мозокот поради оток на мозокот. Службениците за итни случаи може да дадат гликоза или антибиотици преку вена на раката. Тие може да се дадат дури и пред да се вратат резултатите од тестовите на крвта во случаи на многу низок шеќер во крвта или инфекција која влијае на мозокот.

Ако комата е резултат на предозирање со лекови, давателите на здравствени услуги обично даваат лекови за лекување на состојбата. Ако комата се должи на напади, лековите можат да ги контролираат нападите. Други третмани може да се фокусираат на лекови или терапии за решавање на основната болест, како што се дијабетес или заболување на црниот дроб.

Понекогаш причината за кома може целосно да се промени, а засегнатото лице ја враќа функцијата. Закрепнувањето обично се случува постепено. Лицето со сериозно оштетување на мозокот може да има траен инвалидитет или никогаш да не се освести.

Подготовка за вашиот состанок
Кома е итна медицинска состојба. Ако сте со лице кое развива симптоми на кома, веднаш јавете се на итна медицинска помош.

Кога ќе пристигнете во болница, на персоналот во итната помош ќе му требаат што е можно повеќе информации од семејството и пријателите за тоа што се случило со засегнатото лице пред кома. Можеби ќе ви бидат поставени следниве прашања додека се возите во амбулантата:

Дали комата започна нагло или постепено?
Дали претходно имало проблеми со видот, вртоглавица или слабост?
Дали засегнатото лице има историја на дијабетес, напади или мозочни удари?
Дали засегнатото лице зборувало за промени во здравјето во времето што доведоа до кома, како што се треска или влошување на главоболката?
Дали забележавте промени во способноста на засегнатото лице да функционира во времето што води до кома, како што се чести падови или конфузија?
Дали засегнатото лице користело лекови на рецепт или без рецепт?