Општопознато е дека пржената храната, месните преработки и мошне ладната храна доведуваат од несварени остатоци храна во организмот кои создаваат токсини, и потоа резултираат со болести.
За да ја спречиме оваа појава треба да се придржуваме до некои основни начела:
- Треба да јадеме само кога сме гладни. Меѓу оброците, исто така, треба да поминат барем три часа за претходниот оброк да успее подобро да се свари.
- Кога станува збор за изборот на храна треба да се одбегнува масна и пржена храна, но и многу ладни јадења и пијалаци. Одбегнувајте и во рамки на ист оброк да комбинирате врели и многу ладни јадења или пијалаци.
- За време на приготвувањето на јадењата користете зачини како што се коријандер, куркума, кумин (индиски ким), анасон или ѓумбир, а би било добро и еднаш дневно да пиете и шолја чај од ѓумбир или кумин.