Лековитите својства на куркумата (Curcuma longa) одамна се познати во кинеската и индиската медицина, каде најчесто се користела како природен лек против различни воспаленија. Овој зачин кој уште се опишува и како „чистач на организмот“ се почесто може да се сретне и на страниците на научните магазини, кои редовно пишуваат за нејзините благотворни својства. По потекло е од Азија, а делува поволно врз функцијата и работата на мозокот и срцето, додека некои податоци велат дека помага во лекување над 600 болести! Постојат преку 1500 научни студии кои ја докажуваат нејзината силна антиканцерогена активност. Се верува дека куркумата е најефикасна превенција на рак на јајниците, а помага и на жените во менопауза, кои се на хормонални терапии и го намалува ризикот од рак на дојка. Истражувањата покажуваат дека куркумата ефикасно делува во превенција на рак на дебелото црево и на простата, а се истражува и нејзината делотворност врз Алцхајмеровата болест.
Главна состојка во куркумата е алкалоидот куркумин, моќен антиоксиданс, кој дури и во мала концентрација има лековито дејство. Пред се, е познат по своето антибактериско, антивоспалително и антиканцерогено дејство. Куркумата изобилува со железо и манган, а содржи и витамин Б6, Б3, фолна киселина, растителни влакна и калиум. Традиционално се нарекува индиски шафран, бидејќи богатата жолто-портокалова боја е слична на бојата на шафран. Се користи како зачин, лековита билка или текстилна боја.
Куркумата изобилува со железо и манган, а содржи и витамин Б6, Б3, фолна киселина, растителни влакна и калиум
Како што пишуваат стручните магазини, дијабетичарите се оние кои имаат голема корист од овој зачин. Научен тим од Кореја и Америка докажал дека пигментот куркумин има поволно дејство на инсулинската ризистенција. Куркумата сериозно се разгледува како дел од терапијата и превенција во лекувањето на дијабетесот, а п омага и во лекување на леукемијата, особено кај децата. Проценките се дека куркумата има повеќе од 600 лековити дејства, помага при цревни болести (Кронова болест, улцеративен колитис), ја намалува надуеноста, го чисти црниот дроб, го намалува нивото на холестерол, го нормализира менструалниот циклус, го намалува воспалението на артритис (создава Кокс-2-ензим кој ја намалува болката што предизвикува артритис), ја чисти крвта, го забрзува метаболизмот, се користи како лек за кожни болести (дерматитис, егзема, псоријаза), за рани и изгореници, делува против габи и бактерии (особено е ефикасна кај кандида), против дијареја, депресија…
Благотворно делува на мозокот
Во овој зачин е пронајдена досега неоткриена молекула која делува благотворно на мозокот и раните на човечкото тело. „Дејството на оваа молекула, наречена CNB-001, не е превентивно, туку со своето дејство помага во заздравување на ткивото предизвикано од слаб прилив на кислород и крв во мозокот“, објаснува Пол Лепчек, водич на истражувањето на невролошкиот Оддел на клиниката во Лос Анџелес.