Капините не само што се вкусни, туку се и полни со хранливи материи и антиоксиданси. Откако се сметаше за сезонско уживање, овие денови најверојатно ќе најдете капини во самопослуга преку целата година. Големи како вашиот палец и слатки колку што може да бидат, овие сочни бобинки се и вкусни и хранливи.
„Во текот на историјата, луѓето користеле плодови, лисја и копини од капина за да лекуваат широк спектар на болести“, вели регистрираната диететичарка Јулија Зумпано, Р. „Иако модерната медицина ги замени овие медицински намени, учиме дека капините имаат многу други здравствени придобивки“.
Дали капините се здрави?
Краткиот одговор е да. Капините се преполни со витамини, минерали, влакна и антиоксиданси. „Овие хранливи материи се неопходни за добро здравје“, вели Зумпано. „И истражувањата покажуваат дека антиоксидансите може да го намалат воспалението и да спречат многу болести, вклучително и ракот“.
Капините се исто така ниски во калории и јаглехидрати. Една чаша има 62 калории и 13,8 грама јаглени хидрати. Ова ви дава зелено светло за целосно уживање во нив. Еве некои од главните придобивки што ги даваат капините.
1. Ги зајакнува функциите на вашето тело
Капините се одличен извор на витамин Ц, витамин К и манган. Вашето тело зависи од овие хранливи материи за да ги извршува следните функции:
Витаминот Ц е важен за силен имунолошки систем, заздравување на рани и апсорпција на железо. Може да делува и како антиоксиданс, борејќи се против слободните радикали кои можат да доведат до рак.
Витаминот К е клучен играч во згрутчувањето на крвта и здравјето на коските.
Манганот игра улога во создавање енергија, заштита на клетките од оштетување, имунитет, раст на коските, репродукција и згрутчување на крвта.
Според Министерството за земјоделство на САД, 1 чаша капини може да ви помогне да ги исполните препорачаните диететски додатоци (RDA) за овие хранливи материи. RDA е количината што треба да ја консумирате секој ден.
Вид на хранливи материи Количина во 1 чаша капини Препорачана дневна доза (РДП) Процент RDA
Витамин Ц 30 милиграми 90 милиграми 33%
Витамин К 29 милиграми 120 милиграми 24%
Манган 0,9 микрограми 2,3 микрограми 39%
2. Го подобрува варењето и нивото на шеќер во крвта
Влакната се вид на сложени јаглени хидрати кои не можете да ги сварите. Постојат два вида влакна:
Нерастворливите влакна минуваат низ вашиот дигестивен систем. Бидејќи не се распаѓа, помага да се движат храната и отпадот и спречува запек и надуеност.
Растворливите влакна се распаѓаат во цревата и влегуваат во крвотокот. Тоа помага да се намали „лошиот“ холестерол (ЛДЛ холестерол) и да се контролира нивото на шеќер во крвта.
„Повеќето луѓе не добиваат доволно влакна во нивната исхрана, што може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања“, вели Зумпано.
Диетата богата со влакна може да ви помогне:
Контролирајте ја вашата тежина.
Намалете го холестеролот.
Олеснување на запек.
Регулирајте го нивото на шеќер во крвта.
Во зависност од возраста и полот, потребни ви се од 25 до 40 грама влакна дневно. Со 7,6 грама влакна по чаша, капините можат да ви помогнат да ги добиете влакната што ви се потребни за да останете здрави.
3. Го намалува воспалението
Едно од главните тврдења на капините за слава е дека тие изобилуваат со силни антиоксиданси наречени полифеноли. Антиоксидансите ви помагаат да се борите против стресот со уништување на нестабилните молекули наречени слободни радикали пред да ги оштетат вашите клетки. А капините се полни со полифенол наречен антоцијанин, кој може да биде корисен за лекување на воспаление.
Воспалението е начин на вашето тело да реагира на напади од неприродни сили. Нездравиот начин на живот, стресот или продолжената болест може да го престимулира вашиот имунолошки систем и да доведе до хронично воспаление. Со текот на времето, ова воспаление може да доведе до:
Рак.
Срцева болест.
Белодробна болест.
Дијабетес тип 2.
4. Спречува кардиоваскуларни болести
Антоцијаните во капините може да помогнат и при кардиоваскуларни болести и состојби кои влијаат на вашето срце и крвните садови. Честа причина за кардиоваскуларни болести е атеросклероза, кога наслагите се акумулираат во внатрешноста на вашите артерии. Ова натрупување може да предизвика:
Срцев удар.
Болест на бубрезите
Заболување на периферните артерии.
Мозочен удар.
Болка во градите.
Формирањето наслаги обично е резултат на висок холестерол, висок крвен притисок и воспаление. Иако не е јасно дали антоцијаните го намалуваат крвниот притисок, многу студии објавија подобрувања во холестеролот и воспалението, забележува Зумпано.
На пример, една студија на 150 луѓе ја споредила крвната слика на луѓе кои примале додатоци на антоцијанин со оние кои земале плацебо (апчиња за шеќер) 24 недели. Тие откриле дека групата антоцијани имала пониски концентрации на воспалителни протеини, повисоки нивоа на добар холестерол и пониски нивоа на лош холестерол.
5. Ја заштитува и подобрува функцијата на мозокот
Воспалението поврзано со мозокот може да влијае на функцијата на мозокот и може да реагира на антоцијани. Истражувањата покажуваат дека антоцијаните може:
Зголемете го протокот на крв во вашиот мозок и активирајте ги областите кои го контролираат говорот, меморијата и вниманието.
Подобрете го говорот и меморијата кај луѓето со блага или умерена деменција.
6. Спречува рак
Антоцијаните може да го забават или запрат ракот на неколку начини. Истражувањето сè уште се развива, но досегашните студии сугерираат дека антоцијаните може:
Блокирајте ги промените на ДНК (мутациите) кои предизвикуваат рак.
Уништи или забави растот на клетките на ракот.
Зголемете ја ефективноста на хемотерапијата.
Спречете ги туморите да станат канцерогени.
Дали можете да јадете капини секој ден?
Капините треба да бидат дел од урамнотежена исхрана. Генерално, експертите препорачуваат две порции овошје дневно. Секоја порција е 1 чаша овошје.
Нема ништо лошо во тоа да јадете капини како една од вашите дневни порции овошје. Но, исто така е добро да се измешаат работите. Со таква разновидност на овошје на располагање, обидете се да го опфатите виножитото со вашите избори, советува Зумпано. На овој начин, добивате опсег на хранливи материи и антиоксиданси кои се наоѓаат во други овошја.