Најголем непријател на маслиновото масло е пластичната и проѕирна амбалажа

Готвењето на превисоки температури може да ги уништи антиоксидантите и да го промени вкусот на маслото. Затоа, не користете маслиново масло на температура повисока од 180 степени

Една од најздравите намирници е, секако, маслиновото масло. Не само што содржи антиоксиданти и масти кои се добри за срцето, туку има и примамлив вкус. Кои се најчестите грешки кои се прават при неговата употреба во исхраната?
  1. Пластична и проѕирна амбалажа

Најголем непријател на маслиновото масло е пластичната, но и проѕирната амбалажа. Штом воздухот и светлината дојдат во контакт со маслиновото масло, тоа губи на квалитет и почнува да се расипува. Поради ова, шишињата треба да бидат потемни, најдобро темнозелени.

  1. Изложеност на топлина

Штом маслиново масло е изложено на сонце или е во близина на шпорет – тоа не е добро и му го  уништува квалитетот. Полифенолите се разградуваат и се губи убавината на вкусот. Најдобро е да се чува во остава.

Маслиновото масло треба да се искористи во рок од две години. После тоа, го губи вкусот и квалитетот

  1. Оценување на квалитетот на маслото според бојата

Многу често луѓето го оценуваат квалитетот на маслото по бојата, но бојата само покажува кога се маслинките набрани и кога е маслото цедено. Затоа нека не ве обесхрабруваат варијациите во боја.

  1. Избирање еден тип на масло

Меѓу различните понуди и цени, купувачите обично избираат масло со средна цена,  мислејќи дека е добро и за готвење и за салати. Меѓутоа, експертите советуваат дека покрај ова масло, дома треба да имате и поквалитетна варијанта која ќе го извлече најдоброто од салатите и пастата.

  1. Готвење на превисоки температури

Готвењето на превисоки температури може да ги уништи антиоксидантите и да го промени вкусот на маслото. Затоа, не користете маслиново масло на температура повисока од 180 степени.

  1. Предолго чување

Маслиновото масло треба да се искористи во рок од две години. После тоа, го губи вкусот и квалитетот.