Маслиновото масло штити од деменција

Маслиновото масло ја одржува способноста за памтење и учење, додека истовремено го намалува создавање на амилоидниот плак во мозокот, кој се наоѓа кај пациентите со Алцхајмерова болест

Според резултатите од повеќе истражувања направени во последниве години екстра девственото маслиново масло го намалува ризикот од Алцхајмерова болест и деменција. Маслиновото масло ја одржува способноста за памтење и учење, додека истовремено го намалува создавање на амилоидниот плак во мозокот, кој се наоѓа кај пациентите со Алцхајмерова болест.

Имено, научниците утврдиле дека маслиновото масло ги намалува воспалителните процеси во мозокот, како и дека го активира процесот на автофагија за време на кој нервните клетки го елиминираат меѓуќелискиот отпад и токсините, ако и тау протеините и бета-амилоидите кои се поврзуваат со појава на Алцхајмерова и Паркинсонова болест. Со други зборови се укажало на важната улога на маслиновото масло во превенцијата на споменатите болести.