Нејзините зрна се богати со витални хранливи состојки како протеини, јаглехидрати и влакна, како и со витамини и минерали како што се магнезиум, железо, цинк, фосфор, калиум, бакар и витамини од групата Б. Црвената леќа е слатка, лесна намирница која го опоравува организмот, особено кога е сварена со малку масло и зачини.
Лековити својства на црвената леќа
Црвената леќа е лесна, вкусна и лесно сварлива, па можат редовно да ја користат и личности кои имаат проблем со варење на мешунките. Заради својата хранливост се препорачува при опоравување од болести. Го зајакнува имунитетот, го чисти организмот, а помага и при нарушувања на црниот дроб.
Црвената леќа е посебно ценета намирница затоа што:
- Го помага варењето;
- Помага при надуеност и грчеви;
- Важи за природен лаксатив;
- Ги елиминира токсините од телото;
- Дава виталност и енергија;
- Ја стимулира работата на срцето;
- Ги опушта крвните садови со што се подобрува циркулацијата;
- Го ревитализира организмот;
- Делува на имунолошкиот состав;
- Благотворно делува на бубрезите и уринарниот систем;
- Помага во искашлувањето;
- Го зголемува производството на мајчиното млеко;
- Ја негува и чисти кожата;
- Има низок гликемиски индекс.
Со оглед на бројните здравствени предности, црвената леќа има повеќекратна корист за здравјето, па навистина вреди да се најде на листата на секојдневната исхрана.