Кога сме болни на организмот треба да му обезбедиме храна која лесно се вари и истовремено содржи благотворни состојки. Тоа се, пред сè:
Пилешка супа – често се препорачува кај настинките затоа што навистина му помага на телото во борбата со вирусите;
Овесната каша со додаток на семки и јаткасти плодови за дополнителна доза протеини, цинк и витамин Е исто е одличен оброк додека сте болни;
Топлиот зелен чај помага кај болки во грлото и стомачни тегоби, додека кверцетинот – еден од поважните антиоксиданти во овој напиток; позитивно влијае на имунитетот;
Медот и ѓумбирот делуваат противвоспалително и антибактериски. Медот, исто така, го смирува иритираното грло и ја ублажува сувата кашлица, како и ѓумбирот кој, исто така, ја ублажува главоболката и мачнината;
Шејковите и природно цедените сокови од овошје и зеленчук претставуваат одличен начин да му ја обезбедите на телото потребната течност, но и потребното количество витамини и минерали, додека истовремено ќе ја намалите и желбата за храна.
Лукот не само што го јакне имунитетот, туку и ги ублажува симптомите на болеста.