
Овошје со друга храна
Овошјето е најдобар извор на витамини и антиоксиданти, но содржи и киселини кои предизвикуваат ферментација во желудникот, па тоа доаѓа до забавување на варењето на другата храна. Освен тоа овошјето предизвикува и надуеност. За да го избегнете негативното влијание на овошјето најдобро е да го консумирате на празен желудник.
Месо, риба и млечни производи
Уште една комбинација која е често присутна на нашите трпези. Она што овде е лошо е тоа дека оваа комбинација мошне лошо влијае на дигестивниот систем. Ако сакате телото да ги искористи сите хранливи состојки од месото и млечните производи, тогаш најдобро е да се јадат одвоено. Значи, месо треба да се јаде во комбинација со зеленчук. Истото важи и за млечните производи како сирење, кајмак, павлака. Овие намирници е најдобро да се консумираат со зеленчук.
Месо и компир
Ова е веќе типична комбинација на нашите простори која никако не се препорачува. Протеините од место се варат во желудникот, додека скробот од компирите во тенкото црево. Докажано е дека оваа комбинација го забавува метаболизмот, што како последица има забрзано дебелеење.