Ѓумбир за помал стомак, против гасови, мачнини и надуеност

Надуениот стомак измачува милиони луѓе ширум светот

Најчест проблем се гасовите, а симптомите се грчеви и болки во стомакот. Стручњаците тврдат дека ѓумбирот може да го забрза празнењето и да ги олесни стомачните тегоби, вклучително и грчевите и гасовите.

Истражувањата покажуваат дека врењето се забрзува за дури 50 отсто ако земате ѓумбир пред оброк – само 1 грам ѓумбир може да помогне при мачнина.

Но она што треба да го знаете е дека не треба да претерувате со ѓумбирот, дневната доза не смее да помине 4 грама. Ако се прекрши ова правило може да добиете пролив или да почувствувате киселини и жарење во усната шуплина.

За помал стомак ѓумбирот консумирајте го со пробиотици, а редовна столица ќе обезбедите ако во исхраната додадете и влакна.

Комбинацијата од брзо одење (три до четири пати неделно во траење од половина час) и овој режим на исхрана ќе ви помогне да го регулирате варењето и да ги одбегнете гасовите.