
Гужва на работа, прилагодување на термини, неможност да се руча во исто време секој ден, сето тоа се предизвици на кои наидува вработеното лице кое сака здраво да се храни.
Ова се неколку совети како да ја подобрите исхраната на работното место.
- За бистар ум и виталност, појадувајте секој ден.
- Задолжително земете си со себе свежо или суво овошје или јаткасти плодови за полесно да ја пребродите енергетската криза меѓу оброците.
- Не консумирајте ручек без зеленчук, неважно дали е свеж или варен.
- Фаст фуд=бавен ум.
- Ниту една намирница не е забранета, се е работа на умереност и разноликост.
- Јогуртот е многу добар пријател на дигестијата, имунитетот и на витката линија.
- Немојте само да размислувате дека треба, туку практикувајте – пијте два литра вода и билни чаеви секој ден.
- На благите работи, масните грицки и алкохолот не им е место во канцеларијата.
- Две кафиња дневно се доволно, три е премногу.
- Секогаш одвојте доволно време за оброк, јадете полека и уживајте во секој залак.
ПОСЕБНИ ПРАВИЛА
Правила за исхрана во канцеларија
1. Јади на соодветно место
-
Ако има посебен простор за јадење (кујна, трпезарија), користи го.
-
Избегнувај јадење директно на работното биро, особено ако работиш со други во близина.
2. Почитувај ја хигиената
-
Измиј ги рацете пред и по јадење.
-
Исчисти ја масата и користените садови по јадење.
-
Не оставај остатоци од храна или мрсни предмети на работната површина.
3. Избегнувај силни мириси
-
Не носи или готви храна со интензивен мирис (лук, риба, некои зачини).
-
Овие мириси можат да бидат непријатни за колегите и да се задржат во просторијата.
4. Почитувај ги тишината и приватноста
-
Ако јадеш во заеднички простор, не зборувај гласно или со полна уста.
-
Избегнувај гласно џвакање или правење врева со пакувања.
5. Не земај храна што не е твоја
-
Храната во фрижидер или на маса треба да се третира со почит.
-
Не земај ништо без дозвола, дури и ако изгледа “напуштено”.
6. Чувај ја храната правилно
-
Обележи ја твојата храна во фрижидерот со име и датум.
-
Редовно чисти по себе и не оставај расипана храна.
7. Споделување е убаво, но не е задолжително
-
Ако носиш домашни слатки или нешто што сакаш да споделиш – убаво е, но не притискај другите да земаат.
-
И обратно – не очекувај постојано некој да споделува со тебе.
8. Следи ги политиките на компанијата
-
Некои компании имаат формални правила за јадење на работно место – информирај се за нив.