Знаете ли кои чаеви го подобруваат, а кои го влошуваат помнењето?

Авторите откриле дека пиењето чај од нане го зголемува степенот на концентрација, како и дека само вдишувањето на мирис од рузмарин позитивно влијае на помнењето кај лица постари од 65 години.

Стручњаците го тестирале проспективното помнење (помнење на она што треба да се направи) кај лица постари од 65 години.

Рузмаринот и нането го подобруваат расположението и помнењето, особено кај лица во третата животна доба, покажало истражувањето спроведено на државниот универзитет во Велика Британија.

Авторите откриле дека пиењето чај од нане го зголемува степенот на концентрација, како и дека само вдишувањето на мирис од рузмарин позитивно влијае на помнењето кај лица постари од 65 години.

Интересно е да се спомене дека мирисот на лаванда го слабее помнењето, додека чајот од камилица, кој инаку има смирувачко дејство, го успорува помнењето и го намалува нивото на концентрација.

„Откривме дека луѓето се многу повеќе концентрирани по престој во просторија исполнета со мирис на рузмарин. Го тестиравме проспективното помнење кај лица постари од 65 години и откривме дека рузмаринот може да ја подобри таа способност“, објаснува авторот на студијата д-р Марк Мос. Тој додава дека ова е многу важно затоа што проспективното помнење, меѓу останатото, овозможува и овие лица да ги земаат лековите во одредено време во денот.

Рузмаринот ги ублажува тешкотиите со дигестијата, ја смирува депресијата, главоболката, ја поттикнува циркулацијата на крвта и ја поттикнува работата на жолчката.

Како чај може да се користи за ублажување на болки при артритис, делува антивоспалително, антибактериски и антивирусно. Освен што го подобрува помнењето, го намалува и стресот. Неважно дали рузмаринот се користи свеж или сув, еднакво е ефикасен и има силни лековити својства.