Мијалникот е главно место на кое бактериите се развиваат поради остатоците од храна и влагата, а најопасна работа во кујната е токму сунѓерот за миење садови. Но дали сте знаеле дека со перење, односно со чистење на сунѓерот само ја влошувате работата?
Најновото истражување, објавено во магазинот Scientific Reports тврди дека кујнските сунѓери се дом за десетици бактериски микроорганизми.
Чистењето на самиот сунѓер не помага, дотолку повеќе ја влошува работата. Во студијата научниците утврдиле дека долгорочно гледано чистењето на сунѓерот не е доволно, ниту е ефикасна метода за намалување на бројот на бактерии, а дури може и да ги зголеми.
Научниците велат дека решение за ова е кујнскиот сунѓер да се менува еднаш неделно.
Проблемот е поголем што сунѓерот не се користи само за миење садови, туку и за бришење на кујнските површини и многу други работи што го прави идеален преносител на бактерии по целата кујна.