Нов проблем: Бактериите стануваат резистентни и на геловите за раце во болниците

Причината за резистенција на геловите за миење на раце се мутации на гени, поврзани со клеточниот метаболизам, кои доведуваат до промени во клеточните мембрани и зголемена отпорност на дејството на алкохолот

Бактериите кои веќе стекнале отпорност на вообичаените антибиотици стануваат резистентни и на геловите за раце во болниците, кои се базираат на алкохол, потврдиле австралиските научници.

Експериментите извршени на Универзитетот во Мелбурн го идентификувале овој проблем кај Enterococcus faecium, бактерија, која е одговорна за 10 % од болничките инфекции ширум светот

Причината за резистенција на геловите за раце се мутации на гени, поврзани со клеточниот метаболизам, кои доведуваат до промени во клеточните мембрани и зголемена отпорност на дејството на алкохолот.

Во Европа и во Северна Америка, Enterococcus faecium е четврта најчеста причина за сепса, а според податоците за САД, резистентниот облик носи околу 1 000 животи годишно.

Резултатите од новото истражување се објавени во стручното списание „Science Translational Medicine“.