Нетолеранција на лактоза-непријатни симптоми и режим на исхрана

Луѓето со нетолеранција на лактоза не можат целосно да го сварат шеќерот (лактоза) во млекото. Како резултат на тоа, тие имаат дијареа, гасови и надуеност после јадење или пиење млечни производи. Состојбата, која исто така се нарекува малапсорпција на лактоза, обично е безопасна, но нејзините симптоми можат да бидат непријатни.

Премалку ензим произведен во вашето тенко црево (лактаза) обично е одговорен за нетолеранција на лактоза. Може да имате ниски нивоа на лактаза и сепак да можете да ги варите млечните производи. Но, ако вашите нивоа се премногу ниски, станувате нетолерантни на лактоза, што доведува до симптоми откако ќе јадете или пиете млечни производи.

Повеќето луѓе со нетолеранција на лактоза можат да се справат со состојбата без да мора да се откажат од секаква млечна храна.

Симптоми
Знаците и симптомите на нетолеранција на лактоза обично започнуваат од 30 минути до два часа по јадење или пиење храна која содржи лактоза. Вообичаени знаци и симптоми вклучуваат:

Дијареа
Гадење, а понекогаш и повраќање
Грчеви во стомакот
Надуеност
Гас
Кога да одите на лекар
Закажете состанок со вашиот лекар ако често имате симптоми на нетолеранција на лактоза после јадење млечна храна, особено ако сте загрижени за добивање доволно калциум.


Причини
Нетолеранција на лактоза се јавува кога вашето тенко црево не произведува доволно ензим (лактаза) за да го вари млечниот шеќер (лактоза).

Нормално, лактазата го претвора млечниот шеќер во два едноставни шеќери – гликоза и галактоза – кои се апсорбираат во крвотокот преку цревната обвивка.

Ако имате дефицит на лактаза, лактозата во вашата храна се движи во дебелото црево наместо да се обработува и апсорбира. Во дебелото црево, нормалните бактерии комуницираат со несварената лактоза, предизвикувајќи знаци и симптоми на нетолеранција на лактоза.

Постојат три типа на нетолеранција на лактоза. Различни фактори предизвикуваат дефицит на лактаза во основата на секој тип.

Примарна нетолеранција на лактоза
Луѓето кои развиваат примарна нетолеранција на лактоза – најчестиот тип – го започнуваат животот произведувајќи доволно лактаза. Доенчињата, кои ја добиваат целата своја исхрана од млеко, имаат потреба од лактаза.

Како што децата го заменуваат млекото со друга храна, количината на лактоза што ја произведуваат нормално опаѓа, но обично останува доволно висока за да се вари количеството на млечни производи во типичната исхрана за возрасни. При примарна нетолеранција на лактоза, производството на лактоза нагло опаѓа до зрелоста, што ги прави млечните производи тешко сварливи.

Секундарна нетолеранција на лактоза
Оваа форма на нетолеранција на лактоза се јавува кога вашето тенко црево го намалува производството на лактаза по болест, повреда или операција која го вклучува вашето тенко црево. Болестите поврзани со секундарна нетолеранција на лактоза вклучуваат цревна инфекција, целијачна болест, прекумерен раст на бактерии и Кронова болест.

Третманот на основното нарушување може да ги врати нивоата на лактаза и да ги подобри знаците и симптомите, иако може да потрае.

Вродена или развојна нетолеранција на лактоза
Можно е, но ретко, бебињата да се раѓаат со нетолеранција на лактоза предизвикана од недостаток на лактаза. Ова нарушување се пренесува од генерација на генерација во модел на наследување наречен автосомно рецесивен, што значи дека и мајката и таткото мора да ја пренесат истата варијанта на ген за детето да биде засегнато. Предвремено родените бебиња, исто така, може да имаат нетолеранција на лактоза поради недоволното ниво на лактаза.

Фактори на ризик
Факторите кои можат да ве направат вас или вашето дете повеќе склони кон нетолеранција на лактоза вклучуваат:

Зголемување на возраста. Нетолеранцијата на лактоза обично се појавува во зрелоста. Состојбата е невообичаена кај бебињата и малите деца.
Етничка припадност. Нетолеранцијата на лактоза е најчеста кај луѓето со африканско, азиско, шпанско и американско индиско потекло.
Предвремено породување. Доенчињата родени предвреме може да имаат намалено ниво на лактаза бидејќи тенкото црево не развива клетки кои произведуваат лактаза до крајот на третиот триместар.
Болести кои влијаат на тенкото црево. Проблемите со тенкото црево кои можат да предизвикаат нетолеранција на лактоза вклучуваат прекумерен раст на бактерии, целијачна болест и Кронова болест.
Одредени третмани за рак. Ако сте имале терапија со зрачење за рак на вашиот стомак или имате цревни компликации од хемотерапија, ризикот од развој на нетолеранција на лактоза се зголемува.

Дијагноза
Вашиот лекар може да се сомнева на нетолеранција на лактоза врз основа на вашите симптоми и вашиот одговор на намалување на количината на млечна храна во вашата исхрана. Вашиот лекар може да ја потврди дијагнозата со спроведување на еден или повеќе од следниве тестови:

Тест за здив на водород. Откако ќе испиете течност која содржи високи нивоа на лактоза, вашиот лекар ја мери количината на водород во вашиот здив во редовни интервали. Дишењето премногу водород покажува дека целосно не ја варите и не апсорбирате лактозата.
Тест за толеранција на лактоза. Два часа откако ќе испиете течност која содржи високо ниво на лактоза, ќе направите тестови на крвта за да се измери количината на гликоза во крвотокот. Ако нивото на гликоза не ви се зголеми, тоа значи дека вашето тело не го вари и не апсорбира правилно напитокот исполнет со лактоза.

Третман
Кај луѓе со нетолеранција на лактоза предизвикана од основна состојба, третмани

Состојбата може да ја врати способноста на телото да вари лактоза, иако тој процес може да трае со месеци. За други причини, може да ја избегнете непријатноста од нетолеранција на лактоза со следење на диета со ниска лактоза.

За да ја намалите количината на лактоза во вашата исхрана:

Ограничете го млекото и другите млечни производи
Вклучете мали порции млечни производи во вашите редовни оброци
Јадете и пијте сладолед и млеко со намалена лактоза
Додадете течен или прав ензим лактаза во млекото за да ја разложите лактозата.
Начин на живот и домашни лекови
Со некои обиди и грешки, можеби ќе можете да го предвидите одговорот на вашето тело на храна што содржи лактоза и да откриете колку можете да јадете или пиете без непријатност. Малкумина имаат толку тешка нетолеранција на лактоза што мора да ги исклучат сите млечни производи и да внимаваат на немлечната храна или лековите што содржат лактоза.

Одржувајте добра исхрана
Намалувањето на млечните производи не значи дека не можете да внесувате доволно калциум. Калциумот се наоѓа во многу други намирници, како што се:

Брокула и лиснат зелен зеленчук
Производи збогатени со калциум, како што се житарици и сокови
Конзервиран лосос или сардини
Замени за млеко, како што се млеко од соја и оризово млеко
Портокалите
Бадеми, бразилски ореви и сув грав
Исто така, проверете дали добивате доволно витамин Д, кој обично се снабдува со збогатено млеко. Јајцата, црниот дроб и јогуртот исто така содржат витамин Д, а вашето тело произведува витамин Д кога поминувате време на сонце.

Сепак, дури и без ограничување на млечната храна, многу возрасни не добиваат доволно витамин Д. Разговарајте со вашиот лекар за земање витамин Д и додатоци на калциум за да бидете сигурни.

Ограничете ги млечните производи
Повеќето луѓе со нетолеранција на лактоза можат да уживаат во некои млечни производи без симптоми. Може да толерирате млечни производи со малку маснотии, како што е обезмастеното млеко, подобро од производите со полномасно млеко. Исто така, можно е да се зголеми вашата толеранција кон млечните производи со постепено воведување во вашата исхрана.

Начините да ја промените вашата исхрана за да ги минимизирате симптомите на нетолеранција на лактоза вклучуваат:

Избор на помали порции млечни производи. Голтка мали порции млеко – до 4 унци (118 милилитри) во исто време. Колку е помала порцијата, толку е помала веројатноста да предизвика гастроинтестинални проблеми.
Заштеда на млеко за оброци. Пијте млеко со друга храна. Ова го забавува дигестивниот процес и може да ги намали симптомите на нетолеранција на лактоза.
Експериментирање со асортиман на млечни производи. Не сите млечни производи имаат иста количина на лактоза. На пример, тврдите сирења, како што се швајцарскиот или чедарот, имаат мали количини на лактоза и генерално не предизвикуваат никакви симптоми.

Сладоледот и млекото содржат најмногу лактоза, но високата содржина на масти во сладоледот може да ви овозможи да го јадете без симптоми. Може да толерирате култивирани млечни производи, како што е јогуртот, бидејќи бактериите што се користат во процесот на одгледување природно произведуваат ензим што ја разградува лактозата.

Купување производи со намалена лактоза или без лактоза. Овие производи можете да ги најдете во повеќето супермаркети во делот за млечни производи.
Користење на таблети или капки со ензим на лактаза. Таблетите или капките што се продаваат без рецепт што содржат ензим лактаза (Lactaid, други) може да ви помогнат во варењето на млечните производи. Можете да земате таблети непосредно пред оброк или ужина. Или капките може да се додадат во тетрапак млеко. Овие производи не им помагаат на сите кои имаат нетолеранција на лактоза.
Алтернативна Медицина
Пробиотици
Пробиотиците се живи организми присутни во вашите црева кои помагаат да се одржи здрав дигестивен систем. Пробиотиците се исто така достапни како активни или „живи“ култури во некои јогурти и како додатоци во форма на капсули.

Тие понекогаш се користат за гастроинтестинални состојби, како што се дијареа и синдром на нервозно дебело црево. Тие исто така може да му помогнат на вашето тело да ја вари лактозата. Пробиотиците генерално се сметаат за безбедни и можеби вреди да се пробаат ако другите методи не помогнат.

Направете листа на:

Вашите симптоми, вклучително и сите кои може да изгледаат неповрзани со причината поради која сте го закажале прегледот и кога ќе се појават
Сите лекови, витамини или други додатоци што ги земате, вклучувајќи ги и дозите
Прашања што треба да ги поставите на вашиот лекар
Прашањата за вашиот лекар за нетолеранција на лактоза може да вклучуваат:

Дали има други можни причини за моите симптоми освен нетолеранција на лактоза?
Какви тестови ми требаат?
Кои се моите опции за третман?
Дали треба да престанам да ги јадам сите млечни производи?
Како можам да бидам сигурен дека внесувам доволно калциум во мојата исхрана?
Дали треба да видам диететичар?
Ги имам овие други здравствени состојби. Како можам најдобро да управувам со овие услови заедно?
Дали има брошури или друг печатен материјал што можам да ги имам? Кои веб-страници ги препорачувате?
Што можете да направите во меѓувреме
Следете ги вашите дневни порции млечна храна, вклучувајќи млеко, сладолед, јогурт и урда, и кога ги јадете и што јадете со духовитост