Нутритивни вредности, хранливост и влијанието на мајонезот врз здравјето

Мајонез — густ крем, често користен како сос. Тоа е стабилна емулзија на масло, жолчка од јајце, и оцет или сок од лимон, со многу опции за разубавување со други билки и зачини. Белковини и лецитини во жолчката служи како емулгатори во двете мајонез и холандски сос. Комерцијални алтернативи без јајце кои се достапни за вегани и другите кои сакаат да ги избегнат производи од животинско потекло и холестерол, или кои се алергични на јајца.

 

Нутритивни вредности на мајонезот Мајонезот е природен сос, кој се прави од јајца, растворливо масло (често сончогледово или  маслиново масло), сол и киселини, како што е сок од лимон или столна киселина. Овој сос е содржител на следните нутриенти:

  • Калории: Мајонезот е извор на голема количина калории, приближно 680-700 калории на 100 грама.
  • Маснотии: Содржи околу 75-80% маснотии, од кои голем дел се незаситени масни киселини.
  • Протеини: Содржи ниско ниво на протеини, околу 1-2 грама на 100 грама.
  • Јајца: Витамини а и повремено минерали како цинк, зависно од рецептот.

Хранливост и предности Мајонезот кога се консумира во умерени количини може да биде природен извор на енергија. Богатата содржина на незаситени маснотии помага во одржувањето на здраво срце, доколку не се претера.

Мајонез — густ крем, често користен како сос. Тоа е стабилна емулзија на масло, жолчка од јајце, и оцет или сок од лимон, со многу опции за разубавување со други билки и зачини. Белковини и лецитини во жолчката служи како емулгатори во двете мајонез и холандски сос. Комерцијални алтернативи без јајце кои се достапни за вегани и другите кои сакаат да ги избегнат производи од животинско потекло и холестерол, или кои се алергични на јајца. Во Соединетите Држави, продажбата на мајонези е околу $1,3 милијарди годишно.

Мајонез варира во боја, но често е бел, кремаст, или бледо жолт. Тој може да се движи во текстура од таа на лесниот крем за густ гел. Во земји под влијание на француската култура, сенф е исто така честа состојка, но додавањето на сенф го свртува сосот во преуредување со различен вкус и сенфот дејствува како дополнителен емулгатор.

 

Зборот мајонез не бил користен за сос пред почетокот на 19 век. Најраната референца се појавува да биде од страна на Александар Виард  (1806), кои сепак никогаш не дава рецепт за сосот. Во тој момент, сосот беше направен со пифтија или желе, наместо јајце емулзија.

Домашниот мајонез успешно ќе го замени оној од полицата во продавницата – не само што е повкусен, туку е и без конзерванси и вештачки материи. Како сами да направите мајонез?

Ова е еден од оние рецепти кои им успеваат на сите од првиот пат.

Домашен мајонез

Cостојки:

  • 2 жолчки
  • 200 мл сончогледово масло
  • половина лажичка сол
  • лажичка сок од лимон (или вински оцет)
  • 1/3 лажица шеќер
  • 2 лажици лут сенф
  • бибер по вкус

За да може домашниот мајонез добро да се измати, сите состојки треба да бидат на собна температура, а јајцата да бидат колку што е можно посвежи.

Во блендер ставете жолчки од јајца, сол, сенф и сок од лимон – и измешајте сè добро постепено зголемувајќи ја брзината. Додадете малку масло на смесата. Додека мешате, смесата треба малку да се згусне. Мешајте додека мајонезот не го „апсорбира“ целото масло и добие хомогена, кремаста конзистентност. Или подолго – ако сакате да биде погуст. Готов е кога ќе го свртите садот наопаку и ништо нема да се истури.

Ставете го готовиот мајонез во тегла или сад и ставете го во фрижидер. Не заборавајте да го јадете прилично брзо, бидејќи домашниот мајонез без конзерванси се расипува побрзо од оној од продавницата.