Отечени нозе и стопала преку ноќ-како да превенирате

Едем се јавува кога ситни крвни садови во телото, познати и како капилари, испуштаат течност. Течноста се акумулира во блиските ткива. Протекувањето доведува до оток.

Едемот е оток предизвикан од премногу течност заробена во ткивата на телото. Едемот може да влијае на кој било дел од телото. Но, поверојатно е да се појави во нозете и стапалата.

Лековите и бременоста може да предизвикаат едем. Исто така, може да биде резултат на болест, како што е конгестивна срцева слабост, бубрежна болест, венска инсуфициенција или цироза на црниот дроб.

Носењето облека за компресија и намалувањето на солта во исхраната често го ублажува едемот. Кога некоја болест предизвикува едем, на болеста и треба третман.

Симптомите на едем вклучуваат:

Оток или отекување на ткивото веднаш под кожата, особено на нозете или рацете.
Истегната или сјајна кожа.
Кожа која држи дупчиња, позната и како дупчење, откако ќе се притисне неколку секунди.
Оток на стомакот, наречен и абдомен, така што е поголем од вообичаеното.
Чувство на тежина на нозете.
Кога да одите на лекар
Закажете состанок за да посетите лекар за оток, истегната или сјајна кожа или кожа која држи дупчиња откако ќе ја притиснете.

Веднаш посетете  го Вашиот доктор  за:

Скратен здив.
Неправилно чукање на срцето.
Болка во градите.
Овие можат да бидат знаци на акумулација на течност во белите дробови, исто така познат како пулмонален едем. Тоа може да биде опасно по живот и бара брз третман.

Откако ќе седите долго време, како на долг лет, јавете се кај вашиот давател на нега ако имате болки во нозете и оток што нема да исчезне. Особено ако болката и отокот се на едната страна, тоа може да бидат симптоми на згрутчување на крвта длабоко во вената, познато и како длабока венска тромбоза или ДВТ.

Едем се јавува кога ситни крвни садови во телото, познати и како капилари, испуштаат течност. Течноста се акумулира во блиските ткива. Протекувањето доведува до оток.

Причините за благи случаи на едем вклучуваат:

Предолго седење или останување во една положба.
Јадење премногу солена храна.
Предменструален период.
Да се биде бремена.

Едемот, исто така, може да биде несакан ефект на некои лекови.

Тие вклучуваат:

Лекови за висок крвен притисок.
Нестероидни антиинфламаторни лекови.
Стероидни лекови.
Естрогени.
Одредени лекови за дијабетес наречени тиазолидиндиони.
Лекови се користат за лекување на нервна болка.

Понекогаш едемот може да биде знак за посериозна состојба. Болестите кои можат да предизвикаат едем вклучуваат:

Конгестивна срцева слабост. Конгестивната срцева слабост предизвикува една или двете долни комори на срцето да престанат добро да пумпаат крв. Како резултат на тоа, крвта може да се врати во нозете, глуждовите и стапалата, предизвикувајќи едем.

Конгестивната срцева слабост може да предизвика и оток во пределот на стомакот. Оваа состојба, исто така, може да предизвика акумулација на течност во белите дробови. Познато како пулмонален едем, ова може да доведе до отежнато дишење.

Оштетување на црниот дроб. Ова оштетување на црниот дроб од цироза може да предизвика акумулација на течност во пределот на стомакот. и во нозете. Оваа акумулација на течност во пределот на стомакот е позната како асцит.
Болест на бубрезите. Заболувањето на бубрезите може да предизвика акумулација на течности и соли во крвта. Едемот поврзан со бубрежна болест обично се јавува во нозете и околу очите.
Оштетување на бубрезите. Оштетувањето на ситните, филтрирачки крвни садови во бубрезите може да резултира со нефротски синдром. Кај нефротски синдром, намаленото ниво на протеини во крвта може да доведе до едем.
Слабост или оштетување на вените на нозете. Оваа состојба, позната како хронична венска инсуфициенција, им штети на еднонасочните вентили во ногата. Еднонасочните вентили одржуваат крв да тече во една насока. Оштетувањето на вентилите овозможува крвта да се собира во вените на нозете и предизвикува оток.
Длабока венска тромбоза, исто така наречена ДВТ. Ненадејниот оток на едната нога со болка во мускулот на потколеницата може да се должи на згрутчување на крвта во една од вените на ногата. ДВТ бара медицинска помош веднаш.
Проблеми со системот во телото кој ја чисти дополнителната течност од ткивата. Ако лимфниот систем на телото е оштетен, како на пример со операција на рак, лимфниот систем може да не се исцеди добро.


Тежок, долгорочен недостаток на протеини. Екстремниот недостаток на протеини во исхраната со текот на времето може да доведе до едем.

Фактори на ризик
Следното го зголемува ризикот од едем:

Да се биде бремена.
Земање одредени лекови.
Да имате долготрајна болест, како што е конгестивна срцева слабост или заболување на црниот дроб или бубрезите.
Операција која вклучува лимфни јазли.

Компликации
Ако не се лекува, едемот може да предизвика:

Оток кој станува се поболен.
Проблеми со одење.
Вкочанетост.
Истегната кожа, која може да чеша.
Зголемен ризик од инфекција во отечената област.
Лузни помеѓу слоевите на ткивото.
Помал проток на крв.
Помала способност на артериите, вените, зглобовите и мускулите да се истегнуваат.
Зголемен ризик од чиреви на кожата.

Дијагноза
За да се разбере причината за вашиот едем, давателот на здравствена заштита ќе направи физички преглед и ќе ве праша за вашата медицинска историја. Ова може да биде доволно за да се открие причината. Понекогаш, дијагнозата може да бара тестови на крвта, ултразвучни прегледи, студии на вените или други.

Третман
Благиот едем обично поминува сам по себе. Носењето облека за компресија и подигањето на погодената рака или нога повисоко од срцето помага.

Лековите кои му помагаат на телото да се ослободи од премногу течности преку урината може да третираат полоши форми на едем. Една од најчестите од овие апчиња за вода, познати и како диуретици, е фуросемид. Давателот на здравствена заштита може да одлучи за потребата од апчиња за вода.

Лекувањето на причината за отокот често е во фокусот со текот на времето. Ако едемот е резултат на лекови, на пример, давателот на нега може да ја промени дозата или да бара друг лек што не предизвикува едем.
Следното може да помогне да се намали едемот и да не се врати. Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за тоа кое од овие може да ви помогне.

Користете притисок. Ако едемот влијае на раката или ногата, носењето компресивни чорапи, ракави или ракавици може да помогне. Овие алишта го задржуваат притисокот врз екстремитетите за да спречат акумулација на течност. Обично се носат откако ќе се намали отокот, тие помагаат да се спречи поголем оток.

За бремените луѓе, носењето потпорни чорапи за време на патувањето со авион може да помогне.

Премести. Движењето и користењето на мускулите во делот од телото што е отечен, особено на нозете, може да помогне да се придвижи течноста назад кон срцето. Давателот на здравствена заштита може да зборува за вежби кои би можеле да го намалат отокот.
Подигнете. Држете го отечениот дел од телото над нивото на срцето неколку пати на ден. Понекогаш, подигнувањето на отеченото место за време на спиењето може да биде корисно.
Масажа. Галењето на погодената област кон срцето со цврст, но не болен притисок може да помогне да се премести течноста од таа област.
Заштитете. Одржувајте ја отечената област чиста и без повреди. Користете лосион или крем. Сувата, испукана кожа е поотворена за гребнатинки, исекотини и инфекции. Секогаш носете чорапи или чевли на стапалата ако тоа е местото каде што обично е отокот.
Намалете ја солта. Давателот на здравствена заштита може да зборува за ограничување на солта. Солта може да го зголеми акумулацијата на течности и да го влоши едемот.

Подготовка за вашиот состанок со доктор
Освен ако веќе не одите кај давател на здравствена заштита за состојба како што е бременоста, веројатно ќе започнете со посета на вашиот семеен давател.

Еве неколку информации кои ќе ви помогнат да се подготвите за вашиот состанок.

Што можеш да направиш
Бидете свесни за сè што треба да направите пред состанокот. Кога ќе закажете состанок прашајте дали има нешто што треба да направите за да се подготвите. На пример, можеби ќе треба да постите пред одредени тестови.
Запишете ги вашите симптоми, вклучително и оние што можеби изгледаат дека немаат никаква врска со причината поради која сте закажале. Забележете кога започнале симптомите.
Направете листа на вашите клучни медицински информации, како што се другите состојби што ги имате. Наведете ги лековите, витамините и додатоците што ги земате, вклучително и дозите.
Направете листа на прашања што треба да ги поставите на вашиот провајдер. Донесете нешто со што да напишете или рекордер за да ги најдете одговорите.
Фотографирајте на вашиот телефон. Ако отокот се влоши во текот на ноќта, може да му помогне на вашиот давател на здравствена заштита да види колку е лош.
За едем, некои прашања што треба да се постават може да вклучуваат:

Кои се можните причини за моите симптоми?
Какви тестови ми требаат? Како да се подготвам за нив?
Дали мојата состојба е долготрајна или привремена?
Кои третмани, доколку ги има, препорачувате?
Имам други медицински проблеми. Како да се справам со овие состојби заедно?
Дали имате брошури или друг печатен материјал што можам да го имам? Кои веб-страници ги препорачувате?
Што да очекувате од вашиот лекар
Вашиот провајдер веројатно ќе ви поставува прашања, како што се:

Дали вашите симптоми доаѓаат и си одат, или се секогаш таму?
Дали сте имале едем порано?
Дали сте без здив?
Дали се чини дека нешто ги подобрува вашите симптоми?
Дали има помалку отоци по ноќен одмор?
Дали нешто ги влошува вашите симптоми?
Какви видови на храна јадете редовно?
Дали ја ограничувате солта и солената храна?
Дали пиете алкохол?
Дали мокрите како и обично?