Паразити во човечкото тело-како да ги извадите надвор

Паразити се организми кои живеат во, на или со друг организам (домаќин). Тие се хранат, растат или се размножуваат на начин што му штети на нивниот домаќин. Сепак, за опстанок им е потребен нивниот домаќин. Поради оваа причина, тие ретко го убиваат својот домаќин, но често носат болести кои можат да бидат опасни по живот.

Паразити се организми кои живеат во, на или со друг организам (домаќин). Тие се хранат, растат или се размножуваат на начин што му штети на нивниот домаќин. Сепак, за опстанок им е потребен нивниот домаќин. Поради оваа причина, тие ретко го убиваат својот домаќин, но често носат болести кои можат да бидат опасни по живот.

Што му прават паразитите на вашето тело?
Паразитите се хранат, растат или се размножуваат на начин што му штети на вашето тело.

Кои се трите типа на паразити?


Трите главни типа на паразити кои предизвикуваат болест кај луѓето вклучуваат:

Ектопаразити
Ектопаразит е паразит кој живее на надворешната страна (надворешноста) на својот домаќин. Тие се вектори (живи суштества кои носат болести меѓу животните и луѓето) кои обично носат инфекции преку крв. Многу суштества кои давателите на здравствени услуги ги класифицираат како вектори се хранат со вашата крв. Тие генерално вклучуваат:

Болви. Болвите се мали инсекти без крилја со силни задни нозе кои ги користат за скокање на долги растојанија. Инфицираните болви можат да шират болест кога ќе го каснат својот домаќин или ако домаќинот случајно проголта заразена болва.
Вошки и срамни вошки. Вошките се ситни, рамни инсекти кои патуваат со лазење. Вошките живеат на косата на вашата глава. Срамните вошки живеат во вашите срамни влакна, во близина на вашите гениталии. И двата типа на вошки патуваат од личност до личност преку близок контакт, кој може да вклучува сексуален однос или споделување лични предмети како чаршафи, перници или крпи.
Грини. Грини се мали пајаковидни (осмоножни членконоги) кои се роднини на пајаци и крлежи. Тие се помали од 1 милиметар (0,04 инчи, приближно високи колку еден куп од 10 листови хартија). Одредени видови може да предизвикаат шуга.
Крлежи. Крлежите се пајаковидни животни. Нивните каснувања обично не предизвикуваат болка или чешање. Тие обично ве гризат, а потоа се закопуваат во вашата кожа. Тие се вообичаени во шумски области или тревни полиња.

Хелминти


Хелминтите се паразитски црви кои обично живеат во вашиот гастроинтестинален (ГИ) тракт. Вашиот ГИ тракт е серија на шупливи органи кои се поврзуваат едни со други од вашата уста до анусот, вклучувајќи го вашиот стомак, тенкото црево и дебелото црево. Хелминтите се видливи со голо око во нивната возрасна фаза – тие се движат од повеќе од 1 милиметар до повеќе од 1 метар (малку подолго од 39 инчи, што е малку помало од ширината на вратата).

Главните типови на хелминти кои влијаат на луѓето вклучуваат:

Метили (трематоди). Метили се вид на рамни црви. Тие можат да се шират преку контаминирана вода или водни животни, вклучувајќи полжави, ракови и риби. Постојат многу различни видови на метили и тие може да ја заразат вашата крв, мочниот меур, црниот дроб, белите дробови, цревата и другите органи.
Тенија (цестоди). Возрасните тенија се долги, рамни црви кои живеат во цревата. Тие се хранат со хранливи материи што нивниот домаќин ги добива од јадење храна. Тие се шират со несење јајца во телото на нивниот домаќин. Јајцата потоа го напуштаат телото на домаќинот кога домаќинот ќе кака. Јајцата се шират преку заразена храна и вода или недоволно варено месо.
Тркалезни црви (нематоди). Тркалезните црви се мали паразити кои живеат во вашите црева. Тие се шират од заразен измет или почва. Постојат многу различни видови на кружни црви.

Протозои

Протозоите се едноклеточни организми. Не можете да ги видите без микроскоп. Тие можат да живеат во вашите црева или крвта и ткивата. Тие може да се шират преку контаминирана храна или вода, контакт од човек до човек или преку каснување од вектор.

Постојат десетици илјади различни видови на протозои. Експертите ги класифицираат според тоа како се движат. Главните типови кои влијаат на луѓето вклучуваат:

Амеба. Амебите формираат привремени „лажни стапала“ (псевдоподи) за да се движат. Амебата Entamoeba histolytica (E. histolytica) предизвикува дизентерија.
Цилијати. Цилијатите користат многу кратки, влакнести структури (цилии) за движење и собирање храна. Balantidium coli (B. coli) е единствениот цилијат кој ги погодува луѓето. Тоа предизвикува дизентерија.
Flagellates. Flagellates користат една или повеќе структури слични на камшик (флагели) за да се движат и да ја почувствуваат нивната околина. Flagellate Giardia intestinalis предизвикува џардијаза, а Trypanosoma brucei предизвикува болест на спиењето.
Спорозои (апикомплексан). Во нивната возрасна фаза, спорозоаните не се способни да се движат. Тие ја јадат храната што ја вари нивниот домаќин или телесните течности на нивниот домаќин. Спорозоата Plasmodium предизвикува маларија, а Cryptosporidium предизвикува криптоспоридиоза.

Колку се чести паразитските инфекции?
Чести се паразити и паразитски инфекции. Тие влијаат на милиони луѓе низ целиот свет. Многу луѓе можеби нема да забележат дека имаат инфекција бидејќи имаат малку симптоми. Други може да имаат сериозни болести.

Кои се симптомите на паразит кај луѓето?
Постојат многу различни видови на паразити, така што нивните симптоми може да варираат. Вообичаени симптоми на паразит може да вклучуваат:

Дијареа.
Гадење и повраќање.
Стомачна болка.
Необјаснето губење на тежината.
Зголемен апетит.
Болки во мускулите.
Треска.
Проблеми со спиењето (несоница).
Замор.
Слабост.
Осип на кожата.
Можеби имате паразит и немате симптоми 

Можеби имате паразит и немате симптоми или симптомите може да се појават долго време по инфекцијата. Исто така, може да немате никакви симптоми и случајно да пренесете паразит на друго лице кое ќе развие симптоми.

Која храна предизвикува паразити?
Вообичаени извори на храна на паразити вклучуваат:

Сурово или недоволно варено месо, вклучително и риба.
Сурово или неизмиено овошје и зеленчук.
Суровини водни растенија, како што е крес.
Непастеризирано млеко и сокови.

Како луѓето добиваат паразити?
Вообичаени причини за паразитски инфекции вклучуваат:

Трошење време во области со познати паразити.
Контаминирана вода, храна, почва, крв или измет (измет).
Не мијте ги рацете пред јадење или пиење.
Миење или капење ретко.
Имајќи слаб имунолошки систем.
Контаминирани каснувања од бубачки.
Сексуален контакт

ДИЈАГНОЗА И ТЕСТИРАЊА
Како да знам дали имам паразити?
Ако имате симптоми на паразитска инфекција, давателот на здравствена заштита може да ви постави прашања, вклучувајќи:

Кога започнаа вашите симптоми?
Дали вашите симптоми се постојани или доаѓаат и си одат?
Дали некои пријатели или членови на семејството со кои поминувате време имаат слични симптоми?
Дали сте патувале неодамна?
Дали живеете во близина на шумски области или области со висока трева?
Дали имате домашни миленици кои поминуваат многу време на отворено?
Дали сте јаделе сурово или ретко животинско месо?
Дали пиете непастеризирано млеко или сок?
Вашиот провајдер исто така ќе нареди тестови за да ја потврди нивната дијагноза.

Овие тестови може да вклучуваат:

Физички преглед
Вашиот провајдер ќе го испита вашето тело. Тие ќе забележат сериозно чешање, траги од каснување или осип. Во зависност од видот на паразитот, тие може да го видат и на вашата коса, кожа или облека.

Фекален преглед (култура на столица)
Фекалните прегледи помагаат да се дијагностицираат паразити кои влијаат на вашите црева. Во текот на неколку дена, ќе соберете три или повеќе примероци на измет за да ги испита давателот. Давателот ќе ги испрати вашите примероци во лабораторија, каде што техничарите ќе бараат паразити или јајца (јајца).

Ентероскопија или колоноскопија
Ако фекалниот преглед не може да утврди каков вид на паразит имате, вашиот давател на услуги може да нареди ентероскопија или колоноскопија. Овие испити користат долга, тенка, флексибилна цевка со мала видео камера на крајот (ендоскоп) за да се погледне во вашето тело. За време на ентероскопијата, ендоскопот поминува низ вашата уста и поминува низ вашето тенко црево. За време на колоноскопија, ендоскопот минува низ вашиот анус и поминува низ дебелото црево. Давател на здравствена заштита кој е специјализиран за состојби кои влијаат на вашиот дигестивен систем (гастроентеролог) ги врши овие прегледи.

Тестови на крвта
Вашиот провајдер може да дијагностицира некои паразити преку тестови на крвта. Вашиот провајдер ќе користи мала игла (околу со големина на стандарден столб за обетка) за да повлече мала количина крв. Потоа, вашиот провајдер ќе спроведе еден или двата од следниве тестови:

Крвна размаска. Вашиот провајдер ќе стави капка од вашата крв на слајд за микроскоп и ќе ја погледне под микроскоп.
Серологија. Вашиот провајдер бара антитела или антигени во примерокот на крв што укажуваат на присуство на специфични паразити. Антителата се протеини кои вашето тело ги прави за да се бори против инфекции. Антигените се туѓи материи во вашето тело кои предизвикуваат реакција на вашиот имунолошки систем за да ги исфрли од вашето тело.
Тестови за сликање
Некои паразити може да предизвикаат оштетување (лезии) на структурата на вашите црева. Вашиот давател на услуги може да нарача рендгенски снимки, скен со магнетна резонанца (МРИ) или компјутерска томографија (КТ) за да ги испита вашите органи за лезии.

Како се лекуваат паразитите?
Вашиот третман зависи од тоа каков тип на паразит имате. Вашиот давател на здравствена заштита може да ви препише:

Антипаразитски лекови.
Антибиотици.
шампони
Масти.
Внимателно следете ги упатствата на вашиот провајдер. Ако не го направите тоа, вашиот паразит може да се врати.

За лекување на ектопаразити како што се вошки, болви и крлежи, вашиот давател може да препорача редовно:

Капење со сапун.
Миење на облеката, постелнината и крпите во топла вода.
Чистење теписи, душеци и мебел со правосмукалка и празнење на вакуумската кеса во ѓубрето надвор.

Дали има нешто друго што можам да направам за да се ослободам од паразитите?
Заедно со препишаните лекови, зајакнувањето на вашиот имунолошки систем преку исхрана и додатоци може да му помогне на вашето тело побрзо да се ослободи од паразитите. Пред да пробате алтернативни терапии, проверете кај давател на здравствена заштита. Тие може да влијаат на другите лекови што ги земате.

Следниве намирници и додатоци може да помогнат да се исчистат паразитите од вашиот дигестивен тракт или да се спречи нивното растење:

Цвекло.
Моркови.
Влакна.
Суров лук.
Чист мед.
Семки од тиква.
Пробиотици.
Дигестивни ензими.
Витамин Ц.
Цинк.
Исто така, добра идеја е да пиете многу вода за да ви помогне да го исчистите вашиот систем.

Дали паразитите исчезнуваат сами по себе?
Некои паразити исчезнуваат сами по себе, особено ако имате здрав имунолошки систем и одржувате урамнотежена исхрана. Сепак, разговарајте со давател на здравствена заштита ако имате знаци на паразитска инфекција. Тие можат да направат официјална дијагноза и да помогнат да се спречи ширењето на паразитот на други.

ПРЕВЕНЦИЈА
Може ли да се спречат паразитски инфекции

Следниве совети можат да помогнат да се спречат паразитски инфекции:

Редовно мијте ги рацете со чиста вода и антибактериски сапун. Ова вклучува пред да јадете, по ракување со сурово месо и по ракување со измет, вклучувајќи валкани пелени или чистење по домашно милениче.
Редовно капете се или туширајте се. Измијте со топла вода и сапун. Задолжително измијте ја косата, грбот на рацете и нозете, помеѓу прстите, гениталиите, папокот и во и зад ушите.
Пијте чиста вода. Ако не сте сигурни дали водата е чиста, пијте флаширана вода. Не пијте вода од езера, бари или потоци без да ја доведете до вриење најмалку една минута.
Гответе го месото до препорачаната внатрешна температура. Ако не можете, треба да го избегнувате.
Редовно мијте ги вашите лични предмети. Измијте ја облеката, постелнината и другите лични предмети во топла вода со детергент. Исушете ги со топол циклус во машината за сушење.
Заштитете се од инсекти. Носете кошули и панталони со долги ракави кога патувате низ шума или низ тревни полиња. Користете спреј за кожа DEET на вашата облека и на изложената кожа.
Проверете се за инсекти откако ќе поминете време надвор. Проверете ја косата, линијата на појасот и грбот на нозете, рацете и грбот.
Редовно проверувајте ги вашите миленици. Користете чешел со фини заби за да ги отстраните инсектите. Прашајте го вашиот ветеринар кои препарати за превенција треба да ги давате на вашите миленици.
Практикувајте безбеден секс. Носете кондоми секој пат кога имате секс. Кондомите помагаат да се запре ширењето на паразитот Trichomonas vaginalis, кој предизвикува трихомонијаза (трич).

Што можам да очекувам ако имам паразит?
Зависи каков тип на паразит имате. Со правилна дијагноза и третман, повеќето луѓе целосно се опоравуваат. Може да развиете сериозна инфекција со тешки симптоми ако не добиете третман.

Кога треба да го видам мојот давател на здравствена заштита?
Повикајте го вашиот давател на здравствена заштита ако имате знаци на паразитска инфекција или сè уште имате симптоми по третманот.

Кога треба да одам во ЕР?
Одете во собата за итни случаи ако вашите симптоми брзо се влошат.

Кои прашања треба да му ги поставам на мојот давател на здравствена заштита?
Каков тип на паразит имам?
Како добив паразит?
Дали имам симптоми на болест што ја шири паразитот?
Каков третман препорачувате?
Што да направам ако моите симптоми не исчезнат?
Како да го спречам ширењето на паразитот?
 

Слушањето дека имате паразит може да ви предизвика лази. Сепак, тоа не значи дека сте направиле нешто погрешно. Многу паразити лесно се шират од човек на човек. Ако имате симптоми на паразит, важно е да закажете посета кај давател на здравствена заштита за официјална дијагноза и третман. Бидете сигурни да ги следите нивните упатства за да спречите други да го добијат паразитот и да го шират.