Патронажни сестри-важен дел од правилниот развој на бебето во првите денови

Да се ​​биде родител е прекрасно и значајно искуство, но исто така е една од најпребирливите работи во животот. Возбудата во семејството го достигнува својот врв, кога гордата мама (иако малку уморна) излегува од породилиштето. Зафатениот и малку несмасен тато, под будното око на мама, го носи скапоцениот пакет дома. И тогаш, кога ќе стивнат првите воздишки на олеснување, родителите имаат сомнежи поврзани со грижата за бебето, пресоблекувањето, капењето, доењето, спиењето...

Да се ​​биде родител е прекрасно и значајно искуство, но исто така е една од најпребирливите работи во животот. Возбудата во семејството го достигнува својот врв, кога гордата мама (иако малку уморна) излегува од породилиштето. Зафатениот и малку несмасен тато, под будното око на мама, го носи скапоцениот пакет дома. И тогаш, кога ќе стивнат првите воздишки на олеснување, родителите имаат сомнежи поврзани со грижата за бебето, пресоблекувањето, капењето, доењето, спиењето..

Некои мајки, особено оние кои  претходно се едуцирале околу родителските обврски или имаат искуство со постаро дете, се посигурни во своите вештини и способности со овие грижи. Сепак, без разлика на нивото на подготовка за првите денови со бебето, секоја мајка со нетрпение ја очекува посетата и помошта на медицинската сестра што го посетува.

Посетата на медицинската сестра во посета е планирана за наредниот ден по излегувањето од породилиштето, со цел да продолжи континуираната заштита на оваа исклучително чувствителна популација. Секој здравствен дом во  Македонија има поливалентна амбулантска услуга, а секоја амбулантна медицинска сестра има свој микрорегион (територија) што го покрива.

Првата посета на медицинската сестра во семејството обично е најдолга и ги покрива сите сомнежи и проблеми што ги загрижуваат родителите. Медицинската сестра која ја посетува ги учи родителите на нови вештини, ги советува, поддржува, уверува, едуцира, поттикнува и ги зајакнува постоечките капацитети на родителите и другите членови на домаќинството. Веднаш по пристигнувањето, ја отстранува грижата што да прави со папочната рана, според принципите на правилно лекување на раната, медицинската сестра ќе ја лекува и ќе ја научи мама (ако е потребно) како да го направи тоа безбедно.

Медицинската сестра ќе ги научи родителите како да го капат бебето, како правилно да го повиваат бебето, да го носат бебето, како да го стават бебето во положба за спиење, како да се релаксираат и нежно да го галат своето бебе, да разговараат со нив, како да уживаат. секој детал и посветете го своето целосно внимание на вашето новороденче. Доењето е еден од најважните моменти во првите денови од животот, затоа медицинската сестра која го посетува посветува многу внимание на тоа, од ставање на бебето на градите, времетраењето на доењето, до грижата за самите гради.

Според Законот во РС Македонија патронажната сестра ја прави првата патронажна посета во семејството:

Прва посета на семејство е посета направена на семејството за прв пат, или е прва посета во календарската година на тоа семејство. Цел на оваа постапка е запознавање на патронажната сестра со семејството, земање на анамнеза, анализа на семејството,
поставување на заеднички цели и изготвување на план за разрешување на евентуалните проблеми. Првата средба е многу важна бидејќи од пристапот на патронажната сестра зависи и понатамошната доверба и соработка на семејството со патронажната сестра.
ОПИС НА ПОСТАПКАТА
▪ Патронажната сестра врши прва посета на семејството поради посета на нејзин
член- пациент како превентивна посета.
▪ Посетата треба да биде планирана и најавена по телефон со приближно точно
време на посетата. При првата посета на семејството патронажната сестра
воспоставува меѓусебни односи со членовите на семејството и семејството во
целина.
▪ Патронажната сестра работи согласно нормативите за систематска обработка на
семејството.
▪ По завршената посета се отвора семеен патронажен картон и лист за социјална
анамнеза на семејството доколку семејството е посетено за прв пат.
▪ Доколку семејството е посетено прв пат во текот на календарската година измените
се запишуваат во социјалната анамнеза на семејството со датум и потпис на
патронажната сестра.
Одговорна за оваа постапка е патронажната сестра, а за контрола на постапката
одговорната сестра.

Додека е во семејството, медицинската сестра го следи односот помеѓу мајката и бебето, таткото и бебето, мајката и таткото, односно целото семејство, ги задоволува потребите на семејството, покажува што е важно и постепено ги отстранува забележаните неправилности кои се потенцијален ризик во развојот на бебето.

Доколку бебето е изложено на ризик, било здравствено или психосоцијално, медицинската сестра продолжува да работи со семејството за да ги елиминира или намали ризиците по здравјето на детето. За семејства кои имаат дете со пречки во развојот, т.е. комплексни и напорни потреби, посетите се интензивирани. Понекогаш е потребно семејството да се поврзе со некоја од службите на здравствениот дом, службата за социјална заштита, со соодветна служба во локалната заедница или со друга граѓанска организација која може да му помогне на семејството да ги најде најдобрите решенија за тоа како да помогнете, пред сè, на детето и на семејството во целост.

 

Законот и правата на граѓаните за патронажна служба во РС Македонија можете да ги најдете ТУКА