Пливачко затнато уво во лето-како да го решите

За многумина од нас, летната забава вклучува бањање во најблиската водена површина. Но, што се случува кога нашата желба да се разладиме во водата води до болно уво на пливачот или дури и привремено губење на слухот? Тоа се случува почесто отколку што мислите.

За многумина од нас, летната забава вклучува бањање во најблиската водена површина. Но, што се случува кога нашата желба да се разладиме во водата води до болно уво на пливачот или дури и привремено губење на слухот? Тоа се случува почесто отколку што мислите.

Што е  пливачко уво?

Тоа е всушност инфекција на кожата
Увото на пливачот е инфекција на кожата на ушниот канал и може да биде извонредно болна, и почесто ги зафаќа децата отколку возрасните.

Инфекцијата навлегува во увото преку бактерии кои се наоѓаат во водата. Целата вода содржи бактерии, а нивоата се уште повисоки во непречистената вода што се наоѓа во езерата, реките и океаните. Кога оваа вода исполнета со бактерии не истекува правилно од ушниот канал, таа се заглавува. Во топла, влажна средина на ушниот канал, бактериите се размножуваат и предизвикуваат инфекција. Инфекцијата предизвикува оток и воспаление; не е добар пресврт на настаните во тесен простор како што е ушниот канал. Ушниот канал едноставно не може да го смести отокот и болката што произлегува може да биде измачувачка.

Многу чест проблем
Увото на пливачот, познато и како надворешен отитис, погодува милиони луѓе секоја година. Бројките се зголемуваат во лето, при што речиси половина од случаите се јавуваат помеѓу јуни и август. Иако најчесто се поврзува со деца – бидејќи тие се поподложни поради потесните ушни канали – увото на пливачот може да влијае на луѓе на која било возраст. Исто така, се јавува пет пати почесто кај пливачите отколку кај општата популација.

Дури и прекарот „пливачко уво“ е донекаде погрешен назив; иако вообичаено за пливачите, не мора да бидете пливач за да го добиете тоа. Понекогаш е доволно само да се живее во топла и влажна клима за да се акумулира влага и да остане заробена.

„Водата што останува во увото после пливање или дури и туширање, ако не ја исфрлите целата влага и не ја исушите, тогаш може да доведе до уво на пливачот“.

„Бактериите се размножуваат во топла, влажна средина, и водата што останува во увото после пливање или дури и туширање, ако не ја исфрлите целата влага и не ја исушите, тогаш може да доведе до уво на пливачот“.

Симптоми на увото на пливачот
Анатомски поглед на надворешен отитис
Увото на пливачот може да биде многу болно.
Чувството на полно или затнување во увото кое може да предизвика пригушување на звукот е често првиот звучен знак за увото на пливачот. Доколку не се лекува во тој момент, она што следи е интензивна болка, оток и понекогаш исцедок.

Симптомите вклучуваат:

Придушени или уши кои се чувствуваат затнати или полни
Болка, често интензивна
Оток, а понекогаш и исцедок

Дали увото на пливачите може да предизвика трајно губење на слухот?
За среќа, симптомите на увото на пливачот, вклучително и губење на слухот, се привремени и се подобруваат со третманот.

Дали увото на пливачот може да предизвика тинитус?
Понекогаш може да се појави зуење во заболеното уво, познато како тинитус. Ова, исто така, обично е привремено и се подобрува со третманот.

Третман на уво на пливач
Здравствениот работник може да препише капки со антибиотици; се применуваат седум до 10 дена, тие обично се грижат за проблемот. Болката која е белег на увото на пливачот обично се намалува по само неколку дена.

Чувајте ги ушите суви
За да заздрави инфекцијата, лекарите обично препорачуваат да не се плива две недели. Покрај тоа што нема пливање (ако децата мора да пливаат, користете ушни приклучоци и ленти за уши), за време на третманот ушите мора да се чуваат суви за време на капење или туширање; треба да се користат тампони за уши или памук со вазелин за да се задржи влагата надвор од пределот на увото.

Секоја траума на кожата на ушниот канал, исто така, може да обезбеди влезна точка за бактериите. Луѓето кои користат памучни брисеви за чистење на ушите, луѓето кои многу ги чешаат ушите или оние со егзема или псоријаза се изложени на поголем ризик за увото на пливачот поради абразиите на кожата.

Како да го спречите увото на пливачот?
Најдобар начин да се намалат шансите да се добие уво на пливачот е да се преземат некои лесни мерки на претпазливост:

Не дозволувајте заробената вода да остане во ушите.
Исушете ги ушите со крпа после пливање.
Навалете ја главата на секоја страна за да дозволите вишокот на вода да се исцеди.
Користете тампони за уши или лента за капење кога пливате, особено во езера и реки.
Не ставајте ништо во ушите, а особено избегнувајте употреба на памучни брисеви за чистење на ушите.
Употребата на фен на најниско ниво може да се користи за ублажување на влагата во увото.
Ако вие или вашето дете развие пливачко уво, вашата летна забава не мора да заврши. Ако го видите вашиот лекар или специјалист за слух за да започнете со третман веднаш, не само што ќе ви ја олесни непријатноста, туку и ќе ве врати во вода за кратко време. За да најдете клиника во ваша близина, посетете го нашиот директориум прегледан од потрошувачите.