ПОТИКНУВАЊЕ-ПОМОШ КАЈ ЛУЃЕТО КОИ ТЕШКО КОМУНИЦИРААТ

Потикнувањето е стимулирачкото или самостимулирачкото однесување кое вклучува мафтање со рака или рака, трепкање со прст, лулање, скокање, вртење или вртење, удар со глава и сложени движења на телото. Вклучува и повторлива употреба на некој предмет, како што е мафтање со гумена лента или вртење на парче врвка или повторувачки активности кои ги вклучуваат сетилата (како постојано чувство на одредена текстура).

Потикнувањето може да им помогне на луѓето со невродивергенции кои имаат тешкотии во комуникацијата, учењето и однесувањето.

Потикнувањето е стимулирачкото или самостимулирачкото однесување вклучува мафтање со рака или рака, трепкање со прст, лулање, скокање, вртење или вртење, удар со глава и сложени движења на телото.

Вклучува повторлива употреба на некој предмет, како што е мафтање со гумена лента или вртење на парче врвка или повторувачки активности кои ги вклучуваат сетилата (како постојано чувство на одредена текстура).

Луѓето кои поттикнуваат може да изгледаат како намерно да се движат или да прават звуци на начини кои не служат за очигледна цел. Сепак, поттикнувањето служи за цел: луѓето поттикнуваат да комуницираат, да се смируваат или дури и само затоа што е пријатно.

Поттикнувањето е вообичаено кај луѓето со нарушување на спектарот на аутизам (ASD). Всушност, „Дијагностичкиот и статистички прирачник, петто издание“ (DSM-5) дури го вклучува и стимирањето како дијагностички критериум за аутизам.
Центрите за контрола и превенција на болести. Дијагностички критериуми.

Луѓето со други невродивергенции, како што се шизофренија, опсесивно-компулсивно растројство (OCD), па дури и посттрауматско стресно нарушување (ПТСН), исто така може да поттикнат.

Што е поттикнување?
Поттикнувањето е краток израз за „само-стимулација“. Медицински, поттикнувањето е познато како „стереотипско“ однесување. Речиси сите луѓе се впуштаат во само-стимулирачки однесувања. На пример, може да правите лавра, да го допрете пенкалото или да отскокнете со ногата. Обично, луѓето ги опишуваат тие дејства како нервозен.

За разлика од луѓето со АСН, другите може да забележат кога тие однесувања им пречат на другите околу нив. На пример, ако постојаното допирање на пенкалото станува премногу гласно за вашите врсници, може да престанете да правите врева.

Спротивно на тоа, кога луѓето со АСН поттикнуваат, тие може да го прават тоа на очигледни и помалку општествено прифатени начини: мафтање со рака, нишање напред-назад или повторување звуци или фрази. Со АСН, поттикнувањето може да вклучува однесување што е неконвенционално, интензивно, или повторувачки.

АСН се однесува на спектар на однесувања и симптоми (кои вклучуваат поранешни дијагнози како Аспергеров синдром), кои предизвикуваат потешкотии во комуникацијата, учењето и однесувањето. Честопати, поттикнувањето помага при тие тешкотии. На пример, истражувањето покажа дека стимулацијата ја ублажува анксиозноста и енергијата. Исто така, луѓето со АСН може да се поттикнат да им помогнат да обработат и да научат нови информации.

Примери за потикнување
Општо земено, стимулацијата ги вклучува сите повторливи движења кои го ублажуваат стресот и обезбедуваат удобност. На пример, потикнувањата може да се состојат од следново:

Моторно потикнување: ова се повторувачки движења, како што се мафтање со рака, нишање на телото, вртење, скокање или движење со прстите. Некои моторни стимулации може да вклучуваат самоповредливи однесувања, како што се удирање, бирање кожа или гребење.
Ехолалија: Некои луѓе поттикнуваат со повторување на бесмислени зборови или фрази.
Визуелно потикнување: поттикнувањето може да вклучува и зјапање во стимули како светла.
„Нефункционални“ однесувања: Ова може да вклучува постојано прилагодување на објектите.


Честопати, поттикнувањето е поврзано со чувството на вознемиреност, возбуда, стрес или лутина. Со други зборови, луѓето може повеќе да се поттикнуваат кога одредени ситуации или предизвикувачи ќе ги совладаат.

Поточно, луѓето може да поттикнат од следниве причини:

Помага при сензорна обработка: Некои луѓе може да поттикнат затоа што помага при обработка и учење информации или комуникација со други.
Управува со емоциите: поттикнувањето е начин за регулирање на стресот и емоциите. Како активностите за ослободување од стрес, како што се трчање, читање или сликање, стимулацијата помага да се ослободите од напнатоста. Всушност, истражувањата покажаа дека луѓето често се поттикнуваат по некој настан што предизвикува стрес. На пример, луѓето со АСН може да се чувствуваат напнати во гласни или возбудливи средини. Стиминг им овозможува на луѓето со АСН на излез за нивната енергија во тие времиња.
Го подобрува фокусот: луѓето со АСН може да имаат проблем да обрнат внимание. Некои докази сугерираат дека поттикнувањето е вообичаено во средини за учење. Повторливите движења им помагаат на некои луѓе да се фокусираат и да ги средат своите мисли.


Како стимулацијата може да влијае на вашето здравје
Во најголем дел, поради неговите смирувачки ефекти, поттикнувањето обезбедува неколку придобивки за луѓето со АСН да се справат со комуникацијата, учењето и однесувањето.

Спротивно на тоа, бидејќи поттикнувањето често вклучува невообичаени однесувања, луѓето кои поттикнуваат може да се чувствуваат маргинализирани од нивните врсници. Исто така, поттикнувањето може да вклучува самоповредливи однесувања кои го зголемуваат ризикот од лоши здравствени резултати.

Бенефиции
Во една студија објавена во 2019 година во Аутизам, луѓето со АСН им кажале на истражувачите дека се чувствуваат збунети, лути, огорчени, нервозни, омаловажувани и засрамени кога другите им рекле да престанат да поттикнуваат. Тие изјавија дека невротипните луѓе често погрешно го разбираат поттикнувањето, што доведува до социјални предизвици.

Исто така, луѓето со АСН пријавиле неспособност да функционираат добро ако стимулацијата е нивниот вообичаен механизам за справување.7 Значи, во целина, поттикнувањето им помага на луѓето со АСН да се справат со тешкотиите во комуникацијата, учењето и однесувањето.

Поточно, една студија објавена во 2018 година во BMJ Case Reports покажа дека придобивките од поттикнувањето вклучуваат:

Обезбедување излез за огромни ситуации, како гласни средини
Лесно комуницираат и комуницираат со другите
Смирувачки чувства на анксиозност, стрес, страв и гнев
Нејасно е зошто поттикнувањето се чувствува добро. Истражувањата покажаа дека стимулацијата ги активира невротрансмитерите, хемикалии во мозокот кои ги регулираат емоциите. На пример, додека се поттикнува, мозокот може да ослободи допамин, глутамат и аспартат, а сето тоа обезбедува олеснување или задоволство. Потоа, тие задоволувачки чувства ја засилуваат потребата за поттикнување.

Штети
Општо земено, поттикнувањето може да обезбеди неколку придобивки. Сепак, однесувањето може да претставува одредени ризици за луѓето кои поттикнуваат и други. На пример, поттикнувањето може да го одвлече вниманието на другите, особено во средини за учење. Исто така, луѓето кои поттикнуваат може да се соочат со омаловажување од нивните врсници.

Уште повеќе, некои луѓе може да развијат опасни стимулации. На пример, моторните стимулации може да вклучуваат удирање, чепкање на кожата или гребење, од кои сите предизвикуваат телесни повреди.6 Самоповредувањето го зголемува ризикот од инфекции, фрактури и други повреди.

Некои докази сугерираат дека старателите ја следат рамката на Националното здружение за аутизам за да го намалат ризикот од телесни повреди: структура, позитивни пристапи и очекувања, емпатија, ниска возбуда и врски (СПЕЛ).

Здравото поттикнување може да вклучува: 

Структура: Осигурете се дека лицето кое поттикнува тоа го прави во безбедна средина.
Позитивни пристапи и очекувања: Користете позитивен јазик за да може лесно да комуницира лицето што поттикнува.
Емпатија: Покажете сочувство за личноста која поттикнува и нивните емоции.
Ниско возбудување: Елиминирајте ги огромните стимули, како што се гласни звуци, силно осветлување или мириси. Околината со ниска возбуда помага да се релаксира личноста која поттикнува.
Врски: И на крај, обезбедете поддршка и помогнете му на лицето кое поттикнува да дојде до други системи за поддршка, како давател на здравствена заштита.

Како да управувате со потикнувањето
Ако сакате да поттикнете, погрижете се да не предизвикувате штета. Побарајте помош ако поттикнувањето предизвикува телесни повреди, како што се модринки, лузни или други повреди. Доверливото семејство и пријатели или давател на здравствена заштита може да помогнат во развојот на здрави однесувања за поттикнување.

Исто така, кога поттикнувате јавно, размислете да носите картичка што го објаснува вашето однесување, ги соопштува вашите потреби и ги уверува другите дека сте безбедни. Таа картичка може да вклучува дури и белешки кои ги едуцираат оние што не се запознаени со поттикнувањето. Меѓутоа, ако се чувствувате под притисок да не поттикнувате јавно, создадете афирмативен простор за вежбање стимуланс дома. Потоа, објаснете им на вашите најблиски зошто поттикнувањето е од суштинско значење за вашата благосостојба.

На крајот на краиштата, поттикнувањето е вештина за справување или комуникација. Поттикнувањето може да ви помогне да научите што ги поттикнува вашите емоции или чувства дека сте преоптоварени. Наоѓањето поддршка од заедницата може да ви помогне да се движите низ тие предизвикувачи. На пример, местата за поттикнување на социјалните мрежи може да ви помогнат да се чувствувате помалку осамени.10

Обидете се да не дозволите другите да ве срамат да менувате безопасно однесување. Спротивно на тоа, не се срамете ако го маскирате вашето поттикнување во одредени средини или сакате да го измените или престанете да го правите. Вие треба да бидете тој што го прави тој избор.

Вообичаено кај луѓето со АСН, поттикнувањето вклучува повторувачки движења кои ја ублажуваат анксиозноста, управуваат со силните емоции и помагаат во сетилната обработка. поттикнувањето се разликува од нервозата и често вклучува невообичаени однесувања, како мафтање со рака или повторување бесмислени зборови и фрази.

Потикнувањето може да им помогне на луѓето со АСН со тешкотии во комуникацијата, учењето и однесувањето. Сепак, поттикнувањето може да вклучува самоповредливи однесувања што може да го зголемат ризикот од инфекции, фрактури и други лоши здравствени исходи. Значи, ако поттикнувате, создавањето систем за поддршка и здрава средина е од витално значење за безбедно стимулација.