Праските како природен лекар на вашето здравје

Праските може да се пофалат со многу потенцијални здравствени придобивки, вклучително и подобрено варење, здраво срце, силен имунолошки систем и подобрени симптоми на алергија.  

Летните праски се еден од најдобрите пронајдоци на природата. Тие се меки и слатки, мирисаат божествено, имаат добар вкус варени или свежи и преполни се со витамини, минерали и антиоксиданси.

Праските може да се пофалат со многу потенцијални здравствени придобивки, вклучително и подобрено варење, здраво срце, силен имунолошки систем и подобрени симптоми на алергија.

Нутритивна вредност на праските
Праските се еден вид коскесто овошје, заедно со сливите, кајсиите, црешите и нектарините. Како што сугерира името, коскените плодови имаат централна јама слична на камен. Праските доаѓаат во бели и жолти сорти и нудат неколку хранливи придобивки.

Една голема праска (околу 147 грама) има околу:

68 калории.
2 грама влакна.
1,3 грама протеин.
Праските се исто така умерен извор на витамини и минерали, особено:

Витамин Ц.
Витамин А.
Калиум.
Здравствени придобивки од праските
Покрај тоа што се вкусни, Смит објаснува и некои други работи што праските ги имаат за нив.

Здравје на срцето
Сите видови овошје се важен дел од здравата исхрана за срцето, но праските може да имаат одредени специфични придобивки. Истражувањата во студии на животни откриле дека екстрактот од праска може да помогне во намалување на холестеролот и високиот крвен притисок.

Праските се исто така умерен извор на калиум, кој е важен нутриент кој помага во контролата на крвниот притисок.

Подобрено варење
„Праските содржат и растворливи и нерастворливи влакна“, вели Смит. „Растворливите влакна помагаат да се стабилизира шеќерот во крвта и да се контролира нивото на холестерол. Нерастворливите влакна помагаат во варењето и помагаат во спречување на запек“. Јадењето кора од овошјето може да го максимизира внесот на влакна.

Покрај добрите влакна на влакната, праските може да го одржуваат вашиот стомак среќен и на други начини. Некои истражувања сугерираат дека чајот и екстрактите направени од цветови од праска може да помогнат во подобрувањето на варењето.

Намалено воспаление
Растителните полифеноли (микронутриенти) и пребиотиците (живи бактерии) кои се наоѓаат во праските и другата храна од растително потекло може да го намалат воспалението, што може, пак, да го намали ризикот од многу хронични болести, вклучувајќи срцеви заболувања, дијабетес, рак. и Алцхајмерова болест.

Посилен имунолошки систем
Заматената кожа и сочното месо на праските содржат добри за вас антиоксиданси, вклучувајќи витамин Ц, полифеноли и каротеноиди. Антиоксидансите се соединенија во растенијата кои се борат со оштетувањето на клетките, а исхраната богата со антиоксиданси може да помогне во заштитата на вашето тело од стареење и болести, вклучително и рак. Всушност, научниците откриле дека жените во постменопауза кои јаделе најмалку две порции праски неделно имале помали стапки на одредени видови на рак на дојка.

Некои истражувања исто така открија дека екстрактите од јами од праска може да го намалат алергискиот одговор на телото. Потребни се повеќе истражувања, но тоа е интригантна навестување дека праските може да имаат корист за имунолошкиот систем на различни начини.

Здрави очи
„Праските се умерен извор на бета каротен, црвено-портокаловиот пигмент кој се наоѓа во овошјето“, вели Смит. Телото го претвора бета каротинот во витамин А, есенцијален витамин кој е важен за здрав вид.

Помазна кожа
Некои лабораториски истражувања открија дека кога се нанесуваат на кожата, екстрактите направени од јами од праска или цветови од праска може да го намалат оштетувањето на УВ и да и помогнат на кожата да ја задржи влагата. Потребни се повеќе истражувања, но тоа е уште една можна причина да ги сакате праските.

Како да изберете (и складирате) праска
Кога купувате на патеката за производи, следете го вашиот нос. Праските со сладок мирис имаат тенденција да бидат најзрели и највкусни.

Ако вашите праски се многу цврсти и немаат многу мирис, оставете ги да созреат на собна температура неколку дена. За да не се влошат зрелите праски, ставете ги во фрижидер. Можете исто така да исечете и замрзнете свежи праски за да ги користите подоцна.

„Свежите праски имаат тенденција да имаат повеќе антиоксиданси од нивните конзервирани колеги“, „и конзервираните праски често се лупат, што е пропуштена шанса бидејќи меката, заматена кожа е местото каде што се наоѓаат многу антиоксиданси“.

Плус, конзервираните праски често се натопени во шеќерен сируп. Ако се одлучите за конзервирана праска, прочитајте ја етикетата за исхрана за да избегнете додадени шеќери.

Како да јадете праска
Праските се изненадувачки разноврсни. Може да се печат на скара, соте или да се печат. Бидете креативни:

Поврзете праски со бобинки и малку темно чоколадо за здрав десерт.
Исецкајте ги праските во слатка и зачинета салса.
Праските на скара се комбинираат со свински котлети или послужете ги во десерт зачинет со цимет.
Изблендирајте свежи или замрзнати праски во кремасто смути.
Додадете исечени праски во салати, овесна каша или јогурт за слатко задоволство.
Или едноставно нека биде едноставно и уживајте во свежа, сочна праска сама по себе. Ова вкусно овошје е сè освен јамите!