Хипервнимателност: од посттрауматско стресно нарушување до фибромијалгија

Ако чувствувате хипербудност, размислете да контактирате со вашиот доктор или со професионалец за ментално здравје за помош. Исто така, може да имате корист од ограничувањето на внесот на кофеин и алкохол, започнувањето пракса на внимателност и учењето техники за самосмирување што можете да ги користите за да се стабилизирате во сегашниот момент.

Причините се движат од психолошки состојби како ПТСН(Посттрауматско стресно растројство (ПТСН) е вистинско пореметување кое се развива кога личноста доживеала или била сведок на застрашувачки, шокантен, застрашувачки или опасен настан. Овие стресни или трауматски настани обично вклучуваат ситуација кога нечиј живот е загрозен или настанала тешка повреда) . до физички состојби како фибромијалгија


Одите до вашиот автомобил доцна навечер кога ќе слушнете бучава. Тоа може да биде само ветрот што шушка по дрвјата, но може да биде и нешто друго. Телото ви се напнува. Вашето дишење станува плитко. Сите ваши сетила стануваат малку поостри. Кога безбедно ќе стигнете до автомобилот, забележувате дека треперите, дланките ви се испотени и влакната на рацете ви се креваат. Вашиот инстинкт за лет или лет започна, исто како што требаше.

Сега замислете истите физички промени да се случуваат кога не сте во потенцијално опасна ситуација. Замислете дека тоа се случува секогаш кога ќе излезете од дома. Секој пат кога ќе се претставите на работна функција. Секој пат кога вашиот партнер ќе доцни 15 минути да се врати дома. Вашиот мозок и тело се тркаат многу понапред од фактите, па се чувствувате како да постои опасност околу секој агол.

Ако тоа звучи како вас, можеби доживувате хипервнимателност(хипербудност).

Разговаравме со психологот Сузан Алберс, PsyD, за хипервнимателноста: што е тоа, што ја предизвикува и што да направите ако негативно влијае на вашиот живот.

Што е хипервнимателност?
Д-р Алберс ја опишува хипервнимателноста како зголемена состојба на свесност. „Тоа е начин на вашиот мозок да ве заштити со скенирање на околината за знаци на опасност и да биде екстремно свесен за вашата околина“, вели таа.

Да бидеме појасни, хипервнимателноста не е дијагноза. Тоа е симптом кој се јавува со широк спектар на различни состојби – и ментални и физички. Можеби е најлесно да се размислува за хипервнимателноста како природен инстинкт кој исчезнал наопаку.

„Хипервнимателноста е основен механизам за преживување на човекот“, објаснува д-р Алберс. „Тоа ни овозможува да ги почувствуваме предаторите и заканите за нашата безбедност. Но, со хипервнимателност, се чувствувате како постојано да сте под закана“. Поинаку кажано, амигдалата – делот од вашиот мозок кој е одговорен за управување со емоциите – е во пренапон.

Постојана борба или бегство
Веројатно сте слушнале за инстинктот борба или бегање. Тоа е ментален и физички одговор на воочената опасност. Во обид да преживееме, нашите тела претрпуваат големи физиолошки промени кога сме загрозени. Одредени процеси – како варењето – забавуваат. Во меѓувреме, вели д-р Алберс, нашите тела се преплавени од адреналин.

„Имате повисок крвен притисок, пулсот се зголемува, зениците се шират и вашето тело се подготвува да одговори на заканата“, објаснува таа.

Сите овие промени – и други – служат за еволутивна цел. Може да станете бледи или поцрвенети, на пример, затоа што вашето тело ја пренасочува крвта кон мозокот и екстремитетите. Вашите мускули може да се напнат или треперат, подготвени да реагираат брзо доколку е потребно.

Кога нашиот фронтален кортекс – делот од нашиот мозок кој донесува одлуки – се преплавува со хормони, д-р Алберс вели дека произведува емоции кои „се толку интензивни што ја исфрлаат секоја логика или причина“.

Овие автоматски одговори се корисни кога ќе се најдеме во вистинска опасност. Но, за луѓето кои се хипервнимателни, борби или бегај е стандардниот режим. Резултатот е физичка, ментална и емоционална непријатност.

Причини за хипербудност
Има долга листа на медицински и ментални здравствени состојби кои можат да предизвикаат хипервнимателност. Таа листа вклучува:

Посттрауматско стресно растројство (ПТСН) или сложено посттрауматско стресно нарушување (КПТСН).
Анксиозност и панични нарушувања.
Депресија.
Нарушувања на личноста.
Невродегенеративни состојби како деменција.
Надбубрежните нарушувања.
Фибромијалгија.

Д-р Алберс вели дека хипервнимателноста понекогаш е само особина на личноста. „Понекогаш, едно лице е само посвесно и посвесно за својата околина или за чувствата на другите луѓе, но ако хипервнимателноста е хронична или тешка, тоа обично е симптом на нарушување на менталното здравје“.

Хипервнимателноста е исто така силно поврзана со траумата во детството. Според д-р Алберс, тоа има многу врска со фактот дека, како што растеме, нашиот мозок се развива на начин кој одговара на нашата околина.

Таа го дава примерот на дете кое расте во навредлив дом. „Детето е потопено во непредвидлива средина“, илустрира таа. „Можеби нивниот родител понекогаш е добро расположен, а потоа – од ведро небо – станува лут или насилен. Тоа дете ќе научи како да добива многу суптилни индиции, бидејќи знаењето во каква состојба е неговиот родител помага да се заштити“.

Кога станува збор за личност со историја на траума, хипервнимателноста е за самозаштита, за спречување трауматска ситуација да се повтори.

s

Примери на хипербудност
Хипервнимателното однесување изгледа различно во зависност од тоа кој сте вие и неговата основна причина. Сите од долунаведените се потенцијални примери на хипербудничко однесување:

Хипер-фиксација на сопственото тело или ум
Не добива толку внимание како некои други форми на траума, но медицинската траума е многу реална. Д-р Алберс често го гледа: луѓето кои доживеале тешка болест (своја или на член на семејството), големи медицински процедури, кризи во менталното здравје или продолжена хоспитализација или инвалидитет може да станат свесни за нивните тела до степен што е штетен. Тоа може да предизвика здравствена вознемиреност поврзана со хипервнимателност.

Мала болка или болка може да ги загрижи дека нивниот рак е надвор од ремисија. Лошиот ден може погрешно да се протолкува како знак дека депресијата им се вратила. Резултатот може да биде маѓепсан круг: сето тоа загрижувачко предизвикува физички симптоми кои се, добро, загрижувачки.

Катастрофизирање
„Кога некое лице катастрофира“, вели д-р Алберс, „тие создаваат наратив во својата глава во обид да ја разберат ситуацијата. Но, тој наратив се врти на негативен начин“.

Хипервнимателниот ум има тенденција да биде преокупиран од најлошите сценарија. Недобивањето повик во рок од неколку часа може да се прочита како знак дека некој близок починал, а бавниот одговор на пораката сигнализира крај на долгогодишното пријателство.

Тенденцијата за катастрофа може да го отежне нечиј чувар и уживање во среќни моменти. Кога животот се одвива навистина добро, личноста која живее со хипервнимателност може да биде вознемирена, чекајќи да падне следниот чевел.

Избегливо однесување
Нормално е да го промените вашето однесување како одговор на трауматично искуство, но личноста која е хипервнимателна го зема тој природен одговор предалеку.

Ако, на пример, некое лице доживее лоша сообраќајна несреќа, разбирливо е дека тие би сакале да купат автомобил со врвна безбедносна оцена. Никогаш повеќе да не се вози – дури и ако тоа значи губење на можностите за работа, пропуштање семејни одмори и потпирање на други за превоз – е преголема реакција. Во екстремни случаи, хипервнимателната личност може да продолжи да развива полноправна агорафобија – страв од места, луѓе или ситуации кои тие ги гледаат како заканувачки.

Хипервнимателноста може да влијае и на вашето образование, кариера и други области од вашиот живот. „Некои луѓе имаат потешкотии да испробуваат нови активности или дури и да научат нови работи бидејќи се плашат да не бидат добри во тоа“, забележува д-р Алберс. „Тие би можеле да се грижат дека другите луѓе ќе ги судат или не им се допаѓаат ако не се совршени“.

Несигурност
Хипервнимателноста е сè за идентификување, реагирање или спречување на заканите што е можно поскоро – без разлика дали тие закани се реални или перцепирани. За луѓе со историја на траума што може да се случи на многу различни начини.

Хипервнимателните луѓе може да се борат со приврзаност, пријатни за луѓето, проблеми со емоционалната регулација и проблеми со довербата. Тие често ги занемаруваат сопствените потреби (или дури и ги потиснуваат елементите на нивниот идентитет) за да избегнат конфликт. Концептите на OCD во врска и синдром на добра девојка обично се вклопуваат уредно под овој чадор.

Хипервнимателноста им отежнува на луѓето воопшто да се опуштат. Тие секогаш се чувствуваат непријатно или загрижени дека прават или кажуваат нешто погрешно“, вели д-р Алберс.

Како хипервнимателноста може да влијае на вашиот живот
Една од работите што го отежнуваат справувањето со хипервнимателноста е фактот дека тоа е легитимно корисен инстинкт. Сите ние треба да бидеме хипервнимателни во одредени ситуации. Но, кога сме во режим на непрекината борба или лет, тоа може да предизвика хаос врз нашите тела, нашите умови и нашите односи.

Физичкото, менталното и бихејвиоралното влијание на хипервнимателноста
Влијанието на нечие тело постојано преплавено со адреналин и кортизол не е мала работа.

„Со текот на времето, станувате исцрпени“, вели д-р Алберс. „Може да доживеете чести физички болести, може да имате потешкотии со спиењето, може да се најдете дека јадете премногу или недоволно. Можете дури и да доживеете гастроинтестинални проблеми поради тоа што вашето тело е во постојан режим на борба или бегство“.

Резултатот од сиот тој притисок? Вашата ментална состојба – па дури и вашето однесување – може да се промени. Може да најдете дека се мачите да обрнете внимание кога тоа не било проблем во минатото. Можеби сте повеќе раздразливи, повеќе склони да се карате со другите или со поголема веројатност да имате емоционални испади. Може да се изолирате од другите или да доживеете проблеми со расположението како депресија.

Многу често, луѓето кои се борат да спијат, да ги регулираат своите емоции или да трпат хроничен стрес, се свртуваат кон супстанции за да се справат. Иако може да изгледа дека помага во моментот, самолекувањето на крајот ги влошува работите – особено ако има проблем со менталното здравје.

Влијанието на хипервнимателноста врз односите
Кога станува збор за врски од секаков вид, хипервнимателноста е меч со две острици.

Д-р Алберс признава дека поединецот со хипервнимателни тенденции може да забележи негативно однесување, лажење или црвени знамиња побрзо од просечниот човек. „Хипервнимателноста може да спречи многу конфликти“, вели таа. „Поединец кој е хипервнимателен може да слушне мало поместување во нечиј тон и да знае да не оди таму“. Исто така, може да ви помогне да забележите некој чие однесување не се надоврзува, спречувајќи ве да влезете во врска која може да биде опасна или навредлива.

Додека хипервнимателноста може да ве заштити од конфликт или опасност, таа исто така може да им наштети на вашите односи. Во некои случаи, д-р Алберс додава дека хипервнимателноста ги спречува луѓето да се зближат или да им веруваат на другите. Може да има и спротивен ефект: може да промовира вознемирен стил на приврзаност. „Потребата од постојано уверување може да ги избрка другите луѓе бидејќи знаат дека се е во ред, но другата личност продолжува да ја чита ситуацијата и да прави претпоставки“.

За да бидат работите покомплицирани, хипервнимателноста може да предизвика некоја личност да биде премногу чувствителна на повратни информации или да биде емоционално нестабилна. Потребата да се обезбеди постојано уверување може да биде фрустрирачка, исцрпувачка и – во некои случаи, за некои луѓе – навредлива.

Хипервнимателноста може да се самоовековечи
Друга работа што го отежнува справувањето со хипервнимателноста е фактот дека тие чувства на стомакот понекогаш завршуваат да бидат валидни.

„Луѓето со екстремна хиперпретпазливост можат да бидат толку приспособени на она што се случува што нивните чувства завршуваат на место“, признава д-р Алберс. Тој вид на позитивно засилување може да биде штетно бидејќи може да доведе лице кое е хипервнимателно да го прифати нивното разбирање за светот околу нив.

„Ако личноста која е хипервнимателна има доволно искуства каде што е на место, речиси може да почне да се чувствува како да може да ја предвиди иднината“, продолжува таа. „Тоа станува проблематично бидејќи води до претерано анализирање, правење претпоставки и предвидување на најлошото. Ничиј инстинкт не е секогаш 100% во право и не можеме да ја знаеме или контролираме иднината“.

Справување со хипервнимателноста
Ако хипервнимателноста негативно влијае на вашиот живот, постојат многу начини да се справите со тоа. Д-р Алберс го предлага следново:

Терапија. Ако мислите дека доживувате хипервнимателност, д-р Алберс препорачува да работите со професионалец за ментално здравје за да го решите тоа. „Работата со советник може да ви помогне да ги идентификувате вашите предизвикувачи и подобро да разберете како и зошто тие предизвикувачи создаваат чувство на паника и хиперсвесност“, вели таа. Терапијата е исто така одлично место за работа на разликување помеѓу чувствата и фактите, како и разоткривање на каква било траума од минатото што може да влијае на вас во сегашноста.
Вежби за самосмирување и заземјување. Ако се борите со хипервнимателност во одреден момент, д-р Алберс предлага да се смирите со длабоко дишење, броење, самоговорење или какви било активности за самосмирување или заземјување што ви се корисни. „Смирувањето на одговорот за борба или бегство ќе ви помогне да престанете да катастрофирате, да размислувате порационално и да бидете присутни во моментот“, објаснува таа.
Внимателност. Самосмирувањето и заземјувањето се одлични механизми за справување со моментите кога ќе се најдете во состојба на висока готовност, но исто толку важно е да го намалите целокупното ниво на стрес и анксиозност. Внимателноста е одличен начин да го направите токму тоа. „Кога се занимавате со свесност“, вели д-р Алберс, „се фокусирате на она што се случува внатре, наместо надворешно“. Наместо внимателно да го следите однесувањето на некој друг за да декодира што мисли или чувствува, вниманието ве пренасочува кон вашите сопствени мисли и емоции. Кога практикувате внимателност, се обидувате да ги гледате ситуациите неутрално без осудување. Постојат многу различни начини да го направите тоа, затоа изберете активност што ви одекнува.
Лекови. На некои луѓе им е потребна дополнителна помош за смирување на нивниот нервен систем – особено на луѓето кои доживуваат хипербудност како несакан ефект на физичка состојба како тироидитис.
Ограничување на потрошувачката на алкохол и кофеин. Дали некогаш сте забележале чувство на нервоза откако сте претерале на кафето? Д-р Алберс вели дека кофеинот може да ја зголеми анксиозноста што, пак, може да ја поттикне хипервнимателноста. Алкохолот не се меша со повеќето проблеми со менталното здравје, вклучително и анксиозноста, па затоа е најдобро да се воздржите од него кога се борите со хипервнимателност.

Во крајна линија
Хипервнимателноста е она што се случува кога нашиот природен инстинкт за лет или лет оди во претерано возење. Луѓето кои се хипервнимателни се во постојана состојба на анксиозност. Тоа не е дијагностичка состојба на ментално здравје, но тоа е вообичаена карактеристика на широк спектар на физички, психолошки и мисловни нарушувања. Причините варираат од детска траума и нарушувања на личноста до физички состојби како хипотироидизам. Хипервнимателноста може да биде физички, ментално и емоционално исцрпувачка. Тоа може да го отежне секојдневниот живот и врските.

Ако чувствувате хипербудност, размислете да контактирате со вашиот доктор или со професионалец за ментално здравје за помош. Исто така, може да имате корист од ограничувањето на внесот на кофеин и алкохол, започнувањето пракса на внимателност и учењето техники за самосмирување што можете да ги користите за да се стабилизирате во сегашниот момент.