За недостатокот на влакна во телото одговорна е неадекватната исхрана, а еве кои опасни болести се закануваат.
Стручњаците истакнуваат дека секој човек на дневно ниво треба да внесе најмалку околу 30 г намирници кои се богати со влакна. Ако редовно консумирате храна која содржи влакна, истражувањата истакнуваат дека можете да го намалите ризикот од срцев удар, дијабетес и различни болести на срцето и цревата. Симптомите кои се јавуваат кај недостаток се лошо варење, отежнато варење, цврста столица, болка во стомакот, надуеност и гасови.
Најдобар лек за превенција од недостаток на влакна е адекватната исхрана, а стручњаците предлагаат 4 чекори до рамнотежа во телото и доволно количество неопходни влакна.
Прво, за појадок јадете житарки богати со влакна со млеко или вода, а се препорачува да одбегнувате бел леб, туку да јадете интегрален од цело зрно. Исто така, печениот или варен компир е добар извор на влакна, а за ужина јадете свежо или суво овошје. Храната богата со влакна е добра и за диета, зашто го поттикнува варењето, го забрзува метаболизмот и прави подолго да бидете сити.