РАНИТЕ ЗНАЦИ НА ДЕМЕНЦИЈА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕПОЗНААТ ПО РАЦЕТЕ И НОЗЕТЕ

Заборавност или деменција - како да препознаете што е тоа?

Деменцијата е прогресивна „болест“ која влијае на функцијата на мозокот, бидејќи ги влошува когнитивните способности како што се меморијата и расудувањето, говорот и емоциите.

Таа е еден од најголемите здравствени предизвици на денешницата, а бројот на засегнати луѓе во светот постојано се зголемува.

Се однесува на низа симптоми предизвикани од нарушувања што влијаат на мозокот. Не е само една специфична болест. Деменцијата влијае на размислувањето, однесувањето и способноста за извршување на секојдневните активности. Влијае на функцијата на мозокот доволно за да се меша во нормалниот општествен или работен живот на една личност. Го дефинира процесот на опаѓање на менталните способности и губење на меморијата. Алцхајмеровата болест е најчестиот вид на деменција , објавува RTS .

Покрај губењето на меморијата, исчезнуваат и другите вештини за размислување. Оваа болест е под влијание на многу фактори, а исхраната игра клучна улога во спречувањето и одржувањето на здравјето на мозокот.

Д-р Џон Јус, од клиниката за општа пракса „Бродгејт“ во Лондон, во своето истражување вели дека постојат некои рани предупредувачки знаци на деменција кои можат да бидат видливи дури и пред да започнат проблемите со меморијата.

Алцхајмеровата болест се карактеризира со две абнормалности во мозокот: амилоидни плаки и неврофибриларни заплеткувања.

Плаките се абнормални грутки од протеинот бета амилоид. Заплеткувањата се снопови од извиткани филаменти составени од протеин наречен тау. Плаките и нодулите ја прекинуваат комуникацијата помеѓу нервните клетки и предизвикуваат нивно изумирање.

Како што е наведено во некои од медицинските списанија за зачувување на здравјето, бројот на луѓе со деменција во светот се зголемува, бидејќи очекуваниот животен век е подолг. Иако не постои лек за деменција, кога болеста се дијагностицира, важно е да се воспостави специфична диета и план за лекување според симптомите на пациентот.

Фактори на ризик од деменција

Д-р Џус идентификуваше неколку рани предупредувачки знаци кои би можеле да бидат првите симптоми на деменција.

Тој наведува четири рани знаци на кои треба да се внимава, а кои почесто се поврзуваат со одредени видови на деменција, како што е деменцијата предизвикана од Паркинсонова болест. Тој истакнува дека овие рани симптоми се разликуваат од личност до личност, па затоа секоја личност ја доживува деменцијата на свој начин.

Четирите рани знаци на деменција, според истражувањата, се: нестабилен од, несмасност, проблеми со координацијата и тремор или вкочанетост во екстремитетите.
„Доколку забележите некој од овие рани знаци кај себе или кај некој друг, важно е веднаш да посетите лекар за проценка, бидејќи раното откривање и интервенција можат да помогнат во справувањето со симптомите и да се обезбеди потребната поддршка“, е став на докторот.

Познато е дека редовната физичка активност и балансираната исхрана го намалуваат ризикот од деменција. Исто така, се препорачува балансирана тежина, живот без никотин и алкохол.

Националната здравствена служба препорачува строго контролирање на внесот на заситени масти, сол и шеќер, како и исхрана богата со растителни влакна.

Храна што значително го зголемува ризикот од развој на деменција

Одредени намирници можат значително да го зголемат ризикот од развој на деменција. Преработено месо, салама и колбаси, бидејќи содржат висок процент на натриум и штетни транс масти. Сето ова негативно влијае на кардиоваскуларниот систем и го зголемува ризикот од деменција.

Исто така, треба да се избегнува храна богата со шеќер, вештачки бои и конзерванси, бидејќи сето погоре наведено влијае на когнитивната функција. Пијалоци засладени со вештачки засладувачи.

Консумирањето големи количини на зачинета храна, како што се чили пиперките, е поврзано со зголемен ризик од намалени ментални способности.

Исто така, консумирањето големи количини алкохол го зголемува ризикот од деменција.

Заклучок

За одржување на здравјето на мозокот, се препорачува балансирана исхрана богата со свежо овошје и зеленчук, интегрални житарки, мешунки, јаткасти плодови, семки и риба, како што се лосос и скуша.

Храната богата со растителни влакна, здрави масти и антиоксиданси помага во заштитата на мозокот од оксидативен стрес и воспалителни процеси кои придонесуваат за развој на деменција.

Правилната исхрана е важна за зачувување на менталните функции и намалување на ризикот од невролошки заболувања.