Најновото истражување спроведено од група научници од Кина покажало дека лицата кои консумираат многу риба имаат помала веројатност да бидат депресивни.
Истражувачите оцениле дека омега-3 масните киселини содржани во рибата, можат да ја променат структурата на мозочните мембрани. Тие можат да ја променат и активноста на невротрансмитерите (хемиски посредници) – допамин и серотонин за кои се смета дека имаат влијание за чувството на депресија.
Мажите, обајвиле кинеските научници, чиј режим на исхрана е богат со риба го намалуваат ризикот од депресија за 20 %, додека жените ја намалуваат оваа опасност за 16 %.
Висококвалитените протеини, витамини и минерали откриени во рибата, исто така, можат да помогнат за анулирање на болеста. Јадењето риба обезбедува огромна нутритивна поддршка на целиот организам. Ризикот од појава на депресија се превенира и преку исхраната, која се смета дека игра клучна улога. Болеста може да се превенира со редовно консумирање на овошје, зеленчук, риба и полнозрнести житарки.
Депресијата засега над 350 000 милиони луѓе во светот и се очекува да стане втора водечка причина за лошо здравје до 2020 година, покажуваат документите на Светската здравствена организација.